Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ελληνοσερβική φιλία με εκδηλώσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού

ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ
29 Μαΐου 2023 / 16:47
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι δεσμοί φιλίας της Ελλάδας με τη Σερβία και των λαών μας είναι γνωστή, όμως με την Κέρκυρα είναι ξεχωριστοί.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι δεσμοί φιλίας της Ελλάδας με τη Σερβία και των λαών μας είναι γνωστή, όμως με την Κέρκυρα είναι ξεχωριστοί. Το στήριγμα των Κερκυραίων το 1918 σε χιλιάδες Σέρβους που άνοιξαν τα σπίτια τους και βοήθησαν έχουν βοηθήσει να αναπτυχθούν δεσμοί όχι απλά φιλίας αλλά και αδελφοσύνης. Στα πλαίσια αυτά και με πρωτοβουλία αρχικά του Δ.Σ. των Παλαιμάχων του ΑΟ Κέρκυρα και του προέδρου κ. Γ. Κολυτά, ξεκίνησε μια αληθινή φιλία και εκτίμηση με τους Παλαιμάχους του άλλοτε Πρωταθλητή Ευρώπης Ερυθρού Αστέρα, με ποδοσφαιρικές συναντήσεις σε Κέρκυρα και Βελιγράδι.
Στην Κέρκυρα βρέθηκαν φιλοξενούμενοι, τόσο η ομάδα Παλαιμάχων του Ερυθρού Αστέρα, αλλά και των Παλαιμάχων της Μπόρατς (ομάδα που ξεκίνησε ο Νταμίρ Σπίτσα άλλοτε άσσος του ΑΟ Κέρκυρα), μαζί τους Υπουργοί και ο Δήμαρχος της Στάρα Πάζοβα. Ακόμα ήλθε η ομάδα Ιπποτών «Svibor» που έκανε επίδειξη πολεμικών τεχνών πριν αρκετούς αιώνες. Πρόσωπο όμως όλων ήταν ο 50χρονος πλέον άλλοτε αρχηγός του Ολυμπιακού Πειραιώς Πέτρανγκ Τζόρτζεβιτς, με τον οποίον κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 5 νταμπλ, με όλο τον κόσμο να τον πολιορκεί για μια φωτογραφία μαζί του.
Το βράδυ της Παρασκευής υπό τους ήχους της φιλαρμονικής Λιαπάδων στην Πλατεία του χωριού έγινε πετυχημένη πολιτιστική εκδήλωση παρουσία πολύ κόσμου. Το Σάββατο στην Κάτω Πλατεία είχαμε τις αθλητικές εκδηλώσεις, εκεί που παίχθηκε πρώτη φορά στην Κέρκυρα ποδόσφαιρο, διαμορφώθηκε χώρος για να παίξουν οι παλαίμαχοι ΑΟ Κέρκυρα, Ερυθρού Αστέρα και Μπόρατς με πολύ κόσμο να βρίσκεται το απόγευμα του Σαββάτου για να παρακολουθήσει.
Παρούσα και η φιλαρμονική των Λιαπάδων που συνόδευσε τις ομάδες και ανέκρουσε τους Εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Σερβίας, ενώ στο χώρο βρέθηκαν η Δήμαρχος κα Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μεταλληνός και ανάμεσα στον κόσμο ο βουλευτής κ. Δ. Μπιάνκης. Στο τελετουργικό που ακολούθησε δόθηκαν και από τις δυο πλευρές αναμνηστικά και τιμητικές διακρίσεις, ενώ χαιρέτησαν και την εκδήλωση η Δήμαρχος κα Υδραίου και απεύθυνε χαιρετισμό και ο κ. Μπιάνκης.
Οι τιμητικές πλακέτες που δόθηκαν από την πλευρά των Κερκυραίων στους φιλοξενούμενους ήταν:
Από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας στο Δήμαρχο Τζόρτζε Ραντίνοβιτς της Στάρα Πάζοβα, στον Σέλμα Τσάμπριτς Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Σέρπτσκα, στον Δρ. Άλεν Σέρανιτς Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και στον Λιούμπο Νίνκοβιτς πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Μπάνια Λούκα.
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας τίμησε τον Ζλάταν Κλόκιτς Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης & Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Σέρπτσκα.
Από την ΕΠΣ Κέρκυρας στον Σέλμα Τσάμπριτς Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Σέρπτσκα και στον Νταμίρ Σπίτσα.
Από την Φιλαρμονική Λιαπάδων στην ομάδα του Ερυθρού Αστέρα.
Από τον ΑΟ Κέρκυρα στον Πέτρανγκ Τζόρτζεβιτς, στις ομάδες του Ερυθρού Αστέρα και της Μπόρατς, στον Νταμίρ Σπίτσα στον Φ. Βλάσση διασώστη του ΕΚΑΒ και στον Σβέτι Σρμπίγια επικεφαλής των της ομάδα Ιπποτών «Svibor», οι οποίοι από την πλευρά τους τίμησαν τον πρώην Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σαρλή.
Το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα βέβαια, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι έπαιξαν ΑΟ Κέρκυρα-Μπόρατς, Ερυθρός Αστέρας – Μπόρατς και ΑΟ Κέρκυρα- Ερυθρός Αστέρας σε ματς διάρκειας 30 λεπτών, με την Μπόρατς να είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα.
Αυτό που ακολούθησε στο τέλος ήταν ανεπανάληπτο, αφού μεγάλοι και μικροί πολιόρκησαν τον Π. Τζόρτζεβιτς για μια αναμνηστική φωτογραφία, με τον ίδιο να δείχνει πόσο σπουδαίος είναι και σαν άνθρωπος, με ευγένεια και υπομονή να κάνει τα χατίρια όλων. Εμείς σαν ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ είμαστε εκεί, μιλήσαμε μαζί του και «κλείσαμε» ραντεβού για συνέντευξη που θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες μέρες. 
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια