Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν γέμισε τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα ο Μάης

Τουρισμός
25 Μαΐου 2023 / 10:17

Τα τερτίπια του καιρού και τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια περιόρισαν τις πληρότητες. Ελαφρώς κάτω και η κίνηση στην αγορά της πόλης με το κυκλοφοριακό και την έλλειψη χώρων στάθμευσης να επιδρούν αρνητικά για τους τουρίστες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι διεθνείς πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Κέρκυρας για τον μήνα Μάιο, δεν κατάφεραν τελικά να γεμίσουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα του νησιού που παρουσιάζουν μια μικρή «κοιλιά» στις πληρότητές τους.

Την ίδια στιγμή οι έμποροι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα από πλευράς δημοτικής αρχής για το κυκλοφοριακό και τους χώρους στάθμευσης, η αγορά που στηρίζεται και στους τουρίστες, θα «σβήσει». Ήδη πάντως οι τζίροι για τον τρέχοντα μήνα είναι ελαφρώς κάτω από τα αναμενόμενα έσοδα που τελικά δεν ήρθαν.

Τα τερτίπια του καιρού που χαρακτήρισαν τον φετινό Μάιο με τις ασυνήθιστες για την εποχή βροχοπτώσεις αλλά και οι «τσουχτερές» τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, επηρέασαν τις πληρότητες, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού, ενώ μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού είδαν μέχρι και ακυρώσεις.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο Μάιος έχει μια δυσκολία να γεμίσει. Κάποια ξενοδοχεία έχουν πληρότητες 90%. Τα περισσότερα βρίσκονται στο 80% και κάποια στο 70% – 75%. Έχουν γίνει κάποιες προσφορές, όχι κάθετα σε όλα τα ξενοδοχεία, ωστόσο η πλειοψηφία πρέπει να έχει κάνει, βλέποντας ότι δεν γεμίζουν», τόνισε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκας. Όπως διευκρίνισε, οι tour operators δεν έχουν θέσει ζήτημα τιμών, ωστόσο για τους ξενοδόχους οι προσφορές είναι μια λύση που υιοθετούν διαχρονικά, όταν κάποιος μήνας παρουσιάσει καμπή.

Κάμψη 5%-10% στα καταλύματα

Όμως και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα παρατηρείται μια κάμψη στις πληρότητες του Μαΐου, από 5%-10%, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας (ΟΕΤΚΚ) Περικλή Κατσαρό. Όπως τόνισε, ήταν αναμενόμενη μετά την εκτόξευση του Απριλίου, λόγω του Πάσχα, όπου η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη, με αποτέλεσμα ο Μάιος να έχει μείωση. «Πάντα η τουριστική σεζόν κάνει μια «κοιλιά» τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Το last minute booking στα αεροπορικά εισιτήρια δεν λειτουργεί, όπως πριν το 2019, διότι υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις και βρίσκουν ακριβά εισιτήρια», ανέφερε ο κ. Κατσαρός.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις τιμές στα καταλύματα, διευκρίνισε ότι ανταποκρίνονται σε όλα τα βαλάντια, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για προσφορές, όπως πριν το 2019, λόγω των γενικότερων αυξήσεων αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν για τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA) Σπύρο Χαλικιόπουλο, πανελλαδικά, παρατηρείται για τον μήνα Μάιο, μια πιο αργή ροή στις κρατήσεις, ωστόσο η Κέρκυρα σε σχέση με άλλους προορισμούς εμφανίζει καλύτερη πορεία. «Φταίει η ακρίβεια αλλά και ο άσχημος καιρός που είχαμε τον Μάιο. Μας προβληματίζει η εικόνα , δεν ανησυχούμε όμως, διότι η κάλυψη που ανέρχεται για τις κρατήσεις στο 80% είναι καλή», επισήμανε. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, ο Ιούνιος θα κινηθεί στο «Ι. Καποδίστριας» σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς θα υπάρχει αύξηση στις πτήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρη Ρούσσο, αναμένονται δυο κύματα με μεγάλο αριθμό πτήσεων. «Αρχές Ιουνίου γίνεται μια μεγάλη αύξηση πτήσεων, όπως επίσης και στα τέλη του μήνα. Πρόκειται για προγραμματισμένες πτήσεις», επισήμανε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα μήνα, οι πτήσεις το διάστημα από 1-24 Μαΐου, βρίσκονται σε παραπλήσια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

748 δηλαδή έναντι 755

Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Ελβετοί και Αυστριακοί έχουν δώσει το «παρών» τον μήνα Μάιο, ενώ, όπως είπε ο κ. Ρόκας παρατηρείται μια αύξηση και από επισκέπτες από την Αμερική και το Ισραήλ.

Ποιο το αποτύπωμα στην αγορά

Όσον αφορά το αποτύπωμα των επισκεπτών στην αγορά της Κέρκυρας, δεν είναι το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Κώστα Μουζακίτη.

Το γεγονός αυτό αποδίδει στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, με το παρκινγκ στην Κ. Πλατεία να μην επαρκεί επ’ ουδενί σε σχέση με τη ζήτηση, αλλά και στο μείζον ζήτημα του κυκλοφοριακού. «Μέχρι στιγμής από αυτό που αφουγκραζόμαστε βλέπουμε ότι είμαστε ελαφρώς κάτω σε σχέση με πέρσι. Τον Μάιο περιμέναμε πολλά πράγματα αλλά δεν το είδαμε. Επηρέασε και ο καιρός που δεν επέτρεψε στους τουρίστες να κυκλοφορήσουν στην πόλη, το μεγάλο όμως πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει εδώ και καιρό και αναδείξαμε στη δημοτική αρχή είναι το παρκινγκ και η διαχείριση των τουριστών με το κυκλοφοριακό.

Οι 200 θέσεις στον χώρο στάθμευσης της Κ. Πλατείας δεν φτάνουν για τις χιλιάδες των ενοικιαζόμενων ΙΧ. Η πόλη είναι αφιλόξενη για τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους και αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η αγορά της Κέρκυρας θα πεθάνει. Μας υποσχέθηκαν περιφερειακά παρκινγκ και για άλλη μια φορά δεν έχει γίνει τίποτα», επισήμανε ο κ. Μουζακίτης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ