Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νίκος Σοφιανός: «Άνεμος ελπίδας η μεγάλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ» (video)

ΚΚΕ
19 Μαΐου 2023 / 11:29

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ). «Είναι πολλοί αυτοί που αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι το πιο αξιόπιστο κόμμα. Όλοι αυτοί και ιδιαίτερα όσοι κατά καιρούς τα προηγούμενα χρόνια συναντήθηκαν μαζί μας τους καλούμε να κάνουν το βήμα της ψήφου, να αντιστοιχίσουν αυτές τους τις θέσεις με το μόνο κόμμα που είναι αντίπαλο στα ευρωΝΑΤΟικά δεσμά, στα δεσμά του κεφαλαίου», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κέρκυρας.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο Γ. Θεοτόκη, χαιρέτισε η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια βουλευτής στο νησί, η οποία κάλεσε τους Κερκυραίους να εκλέξουν κομμουνιστή βουλευτή στις εκλογές την Κυριακή. «Πάμε στην κάλπη με κριτήριο ψήφου την ίδια μας τη ζωή», τόνισε, «γυρίζουμε την πλάτη στα κόμματα που κυβερνούν και έχουν κυβέρνηση μέχρι σήμερα, που έφεραν ένα σωρό αντιλαϊκούς νόμους τσακίζοντας κάθε πλευρά της ζωής μας», υπογράμμισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συγκλίσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που στην Κέρκυρα εκφράζονται με τη συγκατοίκηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στον πρόσφατο «γάμο» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας.



Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Κερκυραίος Γιώργος Ρούσης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ,  όπου διαβάστηκε η παρακάτω δήλωσή του: «Την Κυριακή με την ψήφο μας δεν στοχεύουμε μόνο να ανατρέψουμε προσωπικά τον Μητσοτάκη, αλλά να αντιπαλέψουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα των πολέμων, της οικολογικής καταστροφής, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της αποξένωσης από την ουσία του ανθρώπου και όλους εκείνους που ανταγωνίζονται ποιος θα την υπηρετήσει καλύτερα. Τέλος, όσοι ξεφύγαμε από την καπιταλιστική ρινοκεριάδα, ψηφίζοντας ΚΚΕ, ζωντανεύουμε ξανά την οντολογική ανθρώπινη ανάγκη της ελπίδας».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ακόμη οι υποψήφιοι βουλευτές Κέρκυρας, Παναγιώτης Κελάνδριας, καθηγητής στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου - τραγουδοποιός, Γιώργος Κουλούρης, δημοτικός σύμβουλος Νότιας Κέρκυρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Πελάης,  τραπεζοϋπάλληλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Κέρκυρας της ΟΤΟΕ και Μυρσίνη Χαραλάμπους, ξενοδοχοϋπάλληλος, δημοτική σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας, «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε ότι η μαζικότητα της συγκέντρωσης επιβεβαιώνει τον άνεμο ελπίδας και αισιοδοξίας που έρχεται από όλη την Ελλάδα για τη μεγάλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές.
 
Επισήμανε ότι τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα αποτυπώνουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης που κατέκτησε το ΚΚΕ με τον εργατόκοσμο, όλα τα προηγούμενα χρόνια και αποτυπώνονται στη δεύτερη δύναμη που κατέχει το κόμμα στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ  και στις πρωτιές στα μεγάλα Εργατικά Κέντρα της χώρας, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πάτρα και την Κέρκυρα.  Αντίστοιχα αυτό εκφράζει η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής», πανελλαδικά και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αυτή την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών ο λαός μας εμπιστεύεται, τόνισε.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα της κάλπης, υποστήριξε αναφερόμενος στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού απέναντι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Τόνισε ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που αποκάλυψε τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να συμβιβάσει και τα κέρδη και τις ζωές, όπως υποστηρίζουν ψευδώς τα αστικά κόμματα.

Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι ο λαός αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, όπου ένας στους δύο Έλληνες φλερτάρει με τη φτώχεια, την ώρα που 150 ανώνυμες εταιρείες στο χρηματιστήριο απέσπασαν 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, όσα δηλαδή η μισθοδοσία όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πλυντήριο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενος την ομιλία του Τσίπρα στα Γιάννενα την περασμένη Δευτέρα, όπου χαρακτήρισε τη ΝΔ «μεγάλη παράταξη» που προσέφερε στον τόπο σε αντίθεση με το «καθεστώς Μητσοτάκη». Υπογράμμισε ότι στοιχείο της κοινής τους προγραμματικής αντίληψης είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε με τους αντιλαϊκούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον νόμο του Κατρούγκαλου, τους πλειστηριασμούς, το χρηματιστήριο Ενέργειας, την άγρια φορολογία.
 
Ο Ν. Σοφιανός απευθύνθηκε στους αριστερούς και προοδευτικούς Κερκυραίους, λέγοντας ότι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη, ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, που βαφτίζει αντισυστημικό τον Βαρουφάκη, που υποστήριζε ότι το 70% των μνημονίων είναι καλό, τον Βελόπουλο του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κάλεσμα του Τσίπρα στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη ξεπλένοντας τους ναζιστές.

Χαρακτήρισε ντροπή τους πανηγυρισμούς για το «θαύμα» του τουρισμού και τα ρεκόρ κερδών και εισπράξεων στην Κέρκυρα και σε όλη τη χώρα, την ίδια ώρα που οι μισές ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να πάνε ούτε μία εβδομάδα διακοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία τους. «Αυτό το θαύμα του τουρισμού χτίστηκε στις πλάτες των εργαζομένων», επισήμανε, υπενθυμίζοντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους μισθούς πείνας, την εντατικοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ακόμη κατήγγειλε το γεγονός ότι τους στερούν το δικαίωμα της ψήφου, αναφερόμενος στην άρνηση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσουν την πρόταση του ΚΚΕ να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους.

Αυτή την πολιτική αντιμάχεται το ΚΚΕ, τόνισε, στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις την πρωτοπόρα δράση του κλαδικού Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα και των επιχειρησιακών Σωματείων.

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν την επομένη των εκλογών με την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός, επισημαίνοντας ότι αυτή εκφράζει δυνάμεις που έχουν διάθεση να συγκροτήσουν ένα κίνημα που διεκδικεί, καθυστερεί μέτρα, αλλά και αποσπά κατακτήσεις, ανάσες, καταργώντας στην πράξη αντιλαϊκούς νόμους.
 
ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
19/05/2023