Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων

ΚΚΕ
18 Μαΐου 2023 / 13:02

Με αφορμή τα ερωτήματα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ). Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας να καλέσει όλους τους υποψήφιους και τα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στα εργασιακά ζητήματα που ταλανίζουν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας και αυτού του είδους η συζήτηση θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου
 
Το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να τα βγάλουν πέρα μένει εσκεμμένα έξω από την ατζέντα της αντιπαράθεσης που συνήθως εξαντλείται σε επιμέρους διαφορές και αφορμές για «κοκορομαχίες» που λίγο αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. 
 
Άλλωστε πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν η λίστα της ντροπής με το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις στο κεφάλαιο και που παρατίθεται από το Εργατικό Κέντρο, και πάνω στην οποία καλεί τους υποψηφίους να τοποθετηθούν, έχει φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων από όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα πιθανά κυβερνητικά σχήματα που πέρασαν από την εξουσία. 
 
Γι’ αυτό κάθε κυβέρνηση, όπως και η σημερινή της ΝΔ, ήταν χειρότερη από την προηγούμενη, γιατί έβαζε πρόσθετα βάρη σε αυτά που είχαν βάλει οι προηγούμενοι και αθροιστικά ερχόταν το ένα μέτρο πίσω από το άλλο, το ένα μνημόνιο μετά το άλλο και έσφιγγαν τη θηλιά στο λαιμό του λαού. 
 
Τα μέτρα που περιγράφονται, το ΚΚΕ, τα μέλη και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται γύρω του τα έχει αντιπαλέψει μαχητικά, οργανωμένα μέσα από τις τάξεις του εργατικού ταξικού κινήματος. Έχει δώσει όσες δυνάμεις διαθέτει και ακόμα περισσότερες ώστε να υψωθεί τείχος προστασίας απέναντι στο αντεργατικό έγκλημα που συντελείται με συνέπεια και συνέχεια από όλες τις κυβερνήσεις απέναντι στην εργατική τάξη.  
 
Το ΚΚΕ μπαίνει με αυτοθυσία μπροστά για την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων που τελικά μπορούν και φέρνουν αποτελέσματα. Τα παραδείγματα είναι πολλά και σε κεντρικό (π.χ. Cosco, eFood, ΛΑΡΚΟ, ΣΣΕ Οικοδόμων κλπ) αλλά και σε τοπικό επίπεδο (εργασιακά δικαιώματα ξενοδοχοϋπάλληλων, αποτροπή απολύσεων, συμβασιούχοι καθαριότητας κλπ).
 
Παλεύει συνεχώς στην κατεύθυνση να τραβήξει ακόμα περισσότερους εργαζομένους στον αγώνα για την κατάργησή τους, στη μάχη να μην εφαρμόζονται οι όροι και οι συνθήκες γαλέρας μέσα στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται ώστε οι εργατική τάξη να αποσπά με τον αγώνα της κατακτήσεις που θα της δίνουν ανάσα και θα την ανακουφίζουν.
 
Εκτός από την καθημερινή πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, το ΚΚΕ έχει καταθέσει και στη Βουλή σωρεία προτάσεων νόμων, τροπολογιών όπου περιείχαν μέτρα ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα, τους πλειστηριασμούς, το ρημαγμένο εισόδημα, τα εργατικά δικαιώματα, για πραγματικές αυξήσεις, για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Επίσης, το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή πρόταση νόμου που υπογράφηκε από πάνω από 500 ομοσπονδίες, σωματεία και συλλόγους για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για τα εργασιακά δικαιώματα κλπ.
 
Σε αυτές τις προτάσεις, που δεν είναι για το σοσιαλισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, ζυγισμένα - στοιχισμένα, είτε είπαν «όχι» είτε δεν έβγαλαν «κιχ» για τη στήριξή τους κι αυτό γιατί στοιχίζονται πίσω από την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και  των μνημονίων διαρκείας. Γι' αυτό τα απέρριψαν ασυζητητί η κυβέρνηση και οι άλλοι. Επειδή κοινός παρονομαστής τους είναι να πληρώσει ο λαός για να σωθούν το κεφάλαιο και τα κέρδη του. 
 
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν τα στήριξαν ούτε από την «βολική πλευρά» της αντιπολίτευσης αφού δίνουν εξετάσεις και καταθέτουν πιστοποιητικά στο κεφάλαιο για την επόμενη μέρα. Τι έχει επίσης να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, που «απορρίπτει» τον νόμο – έκτρωμα του Χατζηδάκη και λέει ότι θα τον καταργήσει αλλά ψήφισε τα μισά του άρθρα;
 
Αν κάτι προκύπτει λοιπόν από την κοινή τους στάση αλλά και από τη στάση του ΚΚΕ είναι ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με στήριγμα ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ! Όχι μόνο για να πάρει ανάσα από τα βάρη και τα αδιέξοδα που του φορτώνουν, αλλά για να γίνει αυτός πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, να τα γκρεμίσει, να τα ανατρέψει!