Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

Γιάννης Βογιατζής
15 Μαΐου 2023 / 13:36

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο

ΑΘΗΝΑ. Ο σπουδαίος ερμηνευτής Γιάννης Βογιατζής άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών. Μας άφησε παρακαταθήκη μεγάλες ερμηνείες και τραγούδια όπως «Ένας ουρανός μ' αστέρια», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Άσε τα χέρια σου», «Σου το ’πα μια και δυο και τρεις». Ερμήνευσε επίσης τον ύμνο του Παναθηναϊκού.

«Τραγουδάω από τότε που γεννήθηκα. Ετοιμαζόμουν να μπω στη Σχολή Ευελπίδων, αλλά με πρόλαβε το τραγούδι. Σταμάτησα να τραγουδάω γιατί θεωρώ υπερβολή να περνάνε τα χρόνια και να βάφεις τα μαλλιά σου μαύρα για να φαίνεσαι νεότερος» είχε πει σε συνέντευξή του στο Mega.

Συνεργάστηκε με όλους τους γνωστούς δημιουργούς του ελαφρού τραγουδιού, ενώ ερμήνευσε και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Θεοδοσιάδη, Κώστα Καπνίση κ.ά.

Ο Γιάννης Βογιατζής, πρώτος εξάδερφος του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή, γεννήθηκε πριν 89 χρόνια, παραμονές Χριστουγέννων στις 20 Δεκεμβρίου του 1934 και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια στην κατοχή. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζοζέφ Κορίνθιου. Και μετά άνοιξε μπροστά του μια λαμπερή καριέρα αφήνοντας το δικό του στίγμα στη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου. Αγάπησε το θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο.

Βραβεύτηκε δύο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου) και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου). Τις τελευταίες μέρες η υγεία του επιδεινώθηκε και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ