Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Αυλωνίτης
13 Μαΐου 2023 / 14:43

"Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός υψηλού βεληνεκούς που πραγματοποιήθηκε μετά από έντονους κοινωνικούς αγώνες. Δεν έγινε αναίμακτα"

KΕΡΚΥΡΑ (ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ). Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός υψηλού βεληνεκούς που πραγματοποιήθηκε μετά από έντονους κοινωνικούς αγώνες. Δεν έγινε αναίμακτα.  Ήταν ένα αίτημα που πήγαζε από τη δίψα της ένωσης των λαών και εκπορεύτηκε από ένα πρωτοπόρο για την εποχή, ριζοσπαστικό κίνημα. Είναι η επανάσταση της Βουκέντρας στην Λευκάδα, η Επανάσταση των Ποπολάρων στη Ζάκυνθο και οι συνεχείς εξεγέρσεις σε χωριά της Κέρκυρας.

Ήταν ζήτημα αγώνα για τη διάσωση της εθνικής ταυτότητας, της θρησκευτικής προέλευσης και του γλωσσικού επιπέδου που κυοφορούνταν μέσα στους αιώνες της δυτικής αποικιοκρατίας υπό τους Βενετσιάνους και εν συνεχεία τους Γάλλους και τους Βρετανούς.

Αυτή η ιστορική αναγέννηση του τόπου μας, μαζί με πολλά άλλα ιστορικά γεγονότα που κατέχουν εξέχουσες θέσεις στη συλλογική μας συνείδηση και μνήμη για την πορεία του Έθνους, μας οδήγησε επίσημα σήμερα, να ζητήσουμε να μεταλαμπαδεύεται η Ιστορία των Επτανήσων στα παιδιά μας μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της ελληνικής ιστορίας. Οι μαθητές μας πρέπει να γνωρίσουν αυτή την κληρονομιά των νησιών μας και τη σημασία της στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος.

Η συμπερίληψη της Ιστορίας των Επτανήσων στα σχολικά εγχειρίδια, δεν θα είναι μόνο μια διαρκής υπόμνηση των συλλογικών μας αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία και ισότητα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και μόνιμη επωδός των όσων πρόσφεραν οι Επτανήσιοι στη διαμόρφωση του Έθνους μας.

Οι εκδηλώσεις της επετείου μεταφέρθηκαν για σήμερα, αντί της 21ης Μαίου, λόγω της διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Αυτό που μου έκανε αρνητική εντύπωση ήταν η παντελής απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου στις εκδηλώσεις. Πραγματικά απαράδεκτο, και καμία δήθεν δικαιολογία περί προεκλογικής περίοδού δεν υπάρχει. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στην εξαιρετική ομιλία του Νίκου Κουρκουμέλη στην Ιόνιο Βουλή, όπου και εντοπίστηκαν όλες οι καίριες πτυχές της Ένωσης.

Χρόνια πολλά στις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους, Χρόνια πολλά σε όλους τους Επτανήσιους!