Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση του προγράμματος «Authenticities» στον Κήπο του Λαού

Authenticities
05 Μαΐου 2023 / 15:27

Τρίτη 9 Μάϊου στις 19:00 από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με τον Δήμο Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), σε συνεργασία με τον Δήμο Κέρκυρας πραγματοποιούν εναρκτήρια Εκδήλωση Επικοινωνίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος Authenticities – Authenticity Κέρκυρα,  την Τρίτη 9 Μάϊου 2023, η οποία χρονικά συμπίπτει με την «Ημέρα της Ευρώπης». Η εκδήλωση επικοινωνίας θα πραγματοποιηθεί στον Κήπο του Λαού, στις 19:00 και απευθύνεται στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων του νησιού.
 
Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου 2022, μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και της Δημοτικής Αρχής του νησιού, η συνεργασία συνεχίζεται και οι κάτοικοι, καθώς και οι επισκέπτες του νησιού, συνεργαζόμενοι με τις τοπικές Αρχές, αναδεικνύουν και πιστοποιούν την Κέρκυρα ως «Αυθεντική/Authenticity».
 
Στην εκδήλωση, το καλωσόρισμα και η παρουσίαση του Προγράμματος Authenticities θα πραγματοποιηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΒΙ κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο και στη συνέχεια χαιρετισμό θα απευθύνει η Δήμαρχος Κερκύρας κυρία Μερόπη Υδραίου.

Ο κ. Paolo Barbieri, Project Manager, European Cooperation Service Institutional and Cooperation Department (EUIPO), θα παρουσιάσει στοιχεία για το Πρόγραμμα Authenticities στην Ευρώπη, ενώ ο κ. Σπυρίδων Περιστέρης, Διευθυντής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβάλει Στατιστικά Στοιχεία Ελέγχου Αγοράς σε ό, τι αφορά τη Διανοητική Ιδιοκτησία.
  
Για τη συμβολή του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας στο Πρόγραμμα θα μιλήσει ο κ. Ιωάννης Αλέγρης, Πρόεδρος Συλλόγου.
 
Λίγα λόγια για το Authenticities:
 
Το Πρόγραμμα AUTHENTICITIES  αποτελεί  μία συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (εφευρέσεις, designs, trademarks) των χωρών-μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους ευρωπαίους πολίτες.
 
Ο ΟΒΙ συμμετέχει στο Πρόγραμμα με 3 ελληνικές πόλεις: τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και την Κέρκυρα.
 
Η σταθερή συνεργασία έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους  δημότες και τους επισκέπτες  του νησιού σε θέματα που αφορούν:
  • την καταπολέμηση του παραεμπορίου
  • τη συντεταγμένη συνεργασία ώστε να αποτρέπεται η είσοδος και η εξάπλωση προϊόντων απομίμησης και πειρατείας στο νησί
  • την παραγωγή, εμπορική εξωστρέφεια και αγορά μόνο των αυθεντικών ελληνικών τοπικών προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, ποτών, ειδών σπιτιού, κοσμημάτων, χρηστικών αντικειμένων, κ.λπ.
  • την καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων
  • τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας
  • τη στήριξη και ενθάρρυνση των Ελλήνων δημιουργών που ζουν και εργάζονται στο νησί να παράγουν αποκλειστικά αυθεντικά, δικά τους προϊόντα
  • την πάταξη της εμπορίας παραποιημένων αγαθών που συνεπάγεται φοροδιαφυγή
  • τη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που έχουν όλοι όσοι δημιουργούν, κατασκευάζουν, εμπορεύονται μόνο ελληνικά και ποιοτικά προϊόντα
 
Η Ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια, δίνει καθημερινό αγώνα για την πάταξη του παραεμπορίου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, από τον Αύγουστο του 2020 έως τις 23 Μαρτίου του 2023, πραγματοποιήθηκαν 43,839 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 696,807 παραποιημένα προϊόντα.  Το ύψος των προστίμων άγγιξε τα 7,093,900 (€). Παράλληλα, στα e-Shops, σε 672 ελέγχους, παρατηρήθηκαν 505 παραβάσεις, ενώ κατασχέθηκαν 502,700 τεμάχια παραποίησης.
 
Το ύψος των προστίμων για τις συγκεκριμένες παραβάσεις άγγιξε τα 3,668,000 (€), ενώ έχουν διαγραφεί πολλές ιστοσελίδες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας. Η ζημία που προκαλεί η απομίμηση περιλαμβάνει, επίσης:
  • απώλεια κύκλου εργασιών
  • ζημία στη φήμη και απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
  • σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον
  • υπόθαλψη άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της απάτης, του εγκλήματος στο Διαδίκτυο, των ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων
  
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
www.obi.gr
https://euipo.europa.eu/ohimportal/el
https://authenti-city.eu/