Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα (video)

Εργατική Πρωτομαγιά
01 Μαΐου 2023 / 11:20

Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέρκυρας έδωσαν το "παρών" συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί και πολίτες, προκειμένου να τιμήσουν τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εργατικά σωματεία κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα, 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέρκυρας έδωσαν το "παρών" συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, και πολίτες, προκειμένου να τιμήσουν τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ε.Γ. του Ν.Τ. Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ, ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα του νοσοκομείου, η ΔΑΣ – ΟΤΑ .



Συλλαλητήριο

Η συγκέντρωση συνεχίστηκε σε ένα δυναμικό συλλαλητήριο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με σημείο αιχμής τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καμία διακοπή παροχής ενέργειας-ύδρευσης-τηλεφωνίας, προβάλλονται μεταξύ άλλων στις διεκδικήσεις.



«Πρώτη του Μάη, μία μέρα ορόσημο για τους εργάτες όλου του κόσμου, ημέρα ελπίδας, τιμής και μνήμης, μέρα κατακόκκινη από το αίμα των νεκρών της εργατικής τάξης. Ημέρα υπόσχεσης συνέχισης του ανυποχώρητου αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη δουλειά και τη ζωή. Στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες εργάτες απεργοί του Σικάγο, την Πρωτομαγιά του 1886, για την καθιέρωση του οχτάωρου, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το 1936, οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΕΚΚ.

Χωρίς καράβια η Κέρκυρα

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε η ΠΝΟ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για να τιμήσει την εργατική Πρωτομαγιά αποφάσισε η διοίκηση του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια της Κέρκυρας και της Λευκίμμης έως 24:00.