Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο δίκτυο αποχέτευσης σε Κάτω Κορακιάνα-Άγιο Μάρκο

ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
21 Απριλίου 2023 / 14:59

Μετά τις απαιτούμενες εργασίες θα αυξηθεί η δυναμικότητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Αγίου Μάρκου από 5.000 κατοίκους σε 22.000 περίπου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης σε Κάτω Κοριακιάνα – Άγιο Μάρκο δρομολογεί η διοίκηση της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ μετά την πρόσφατη ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Το έργο, π/υ 10.864.577,40 ευρώ πρόκειται να αναβαθμίσει την ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών, καθώς μετά τις απαιτούμενες εργασίες θα αυξηθεί η δυναμικότητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Αγίου Μάρκου από 5.000 κατοίκους σε 22.000 περίπου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας και Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Μερόπη Υδραίου, η οποία εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή.
«Για χρόνια στην περιοχή Δασιάς, Κ. Κορακιάνας, Αγίου Μάρκου κάτοικοι και επιτηδευματίες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το θέμα της αποχέτευσης και του βιολογικού, με υπερχειλίσεις και λύματα κυρίως κατά την τουριστική περίοδο που οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας. Είναι ένα έργο που θα συμβάλλει στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής γενικότερα, που είναι τουριστικά αναπτυσσόμενη», ανέφερε η κ. Υδραίου.
 
 
Τι περιλαμβάνει

Το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης Κάτω Κορακιάνας - Αγίου Μάρκου περιλαμβάνει:
-Κατασκευή νέου χωριστικού δικτύων βαρυτικών αγωγών αποχέτευσης στον Παλιό Οικισμό του Αγίου Μάρκου.
-Κατασκευή Κεντρικού αποχετευτικού αγωγού στην Δασιά για την μελλοντική επέκταση αποχετευτικών αγωγών στις περιοχές της Κάτω Κορακιάνας.
- Κατασκευή νέου αντλιοστασίου αποχέτευσης που θα δέχεται τα λύματα της Κάτω Κορακίανας και θα τα καταθλίβει στην ΕΕΛ Αγίου Μάρκου.
-Αναδιάταξη των υφιστάμενων αντλιοστασίων Αγίου Μάρκου και Ύψου.
-Αντικατάσταση των υφιστάμενων καταθλιπτικών αγωγών των αντλιοστασίων Αγίου Μάρκου και Ύψου από νέους.
-Προσθήκη δευτέρου θαλάμου στο υφιστάμενο αντλιοστάσιο αποχέτευσης της Άνω Κορακιάνας
-Αντικατάσταση τμήματος του αποχετευτικού δικτύου που περιλαμβάνει αγωγούς και αντλιοστάσια στους οικισμούς του Αγίου Μάρκου, της Άνω Κορακιάνας και του Ύψου.
-Επέκταση και αύξηση δυναμικότητας της ΕΕΛ Αγίου Μάρκου από 5.000 κάτοικους σε 15.300 κάτοικους άμεσα και με μελλοντική προσθήκη μίας ακόμα δεξαμενής  αερισμού, η ΕΕΛ θα δύναται να εξυπηρετεί 21.780 κατοίκους. 
-Κατασκευή νέου αγωγού και συστήματος διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων για να διατίθενται αυτά μακριά από την Ακτή Κολύμβησης του Ύψου.
 
 
Το έργο προβλέπεται να δημοπρατηθεί μέχρι τις 31-12-2023. Ως δεύτερο υποέργο, π/υ 40.000 ευρώ προβλέπεται η τεχνική βοήθεια.
 
 
Έργο ύδρευσης
 
Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκεται από την ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ  έργο κατασκευής αγωγού για τη βελτίωση των συνθηκών και την ενίσχυση της ύδρευσης των περιοχών Κάτω Κορακιάνας, Παραλίας Ύψου, Αγίου Μάρκου και Μπαρμπάτι,  από τις «Γεωτρήσεις Παλιοχώραφα».

Το έργο που ξεκίνησε να εκτελείται και περνά μπροστά από το πρώην Club Med αναμένεται να ανακουφίσει τις παραπάνω περιοχές που έχουν μεγάλο τουριστικό  πληθυσμό και στις οποίες παρουσιάζονται ελλείψεις τους θερινούς μήνες. Με το έργο αυτό θα γίνει επίσης, αντικατάσταση και αύξηση της διατομής σε υφιστάμενους αγωγούς στην περιοχή της Κάτω Κορακιάνας, της Δασιάς και του Αγίου Μάρκου. Το συνολικό μήκος των αγωγών που θα κατασκευαστούν είναι 8 μέτρων εντός και εκτός οικισμών.
 
Το έργο,  π/υ 700.000, ευρώ, έχει χρόνο ολοκλήρωσης τους 8 μήνες, ωστόσο εκτιμάται ότι οι εργασίες στο τμήμα από το πρώην Club Med  μέχρι τον Ύψο θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.

Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» το μέλος του ΔΣ της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Βασίλης Αργυρός πολύ λίγα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν σύνδεση με το δίκτυο της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, καθώς διαθέτουν δικές τους γεωτρήσεις. «Επειδή είναι μια πλούσια περιοχή σε νερό και έχουν δικές τους γεωτρήσεις, παρά πολύ λίγα ξενοδοχεία έχουν σύνδεση με το δίκτυο μας. Το ξενοδοχείο στο πρώην Club Med δεν μας έχει ζητήσει σύνδεση», επισήμανε ο κ. Αργυρός.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ