Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξώδικο της ΔΕΗ στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ για χρέη 9,2 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΔΕΥΑΚ
21 Απριλίου 2023 / 13:49

Μ. Υδραίου: Ένα τμήμα θα καλυφθεί με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ και το άλλο με ρύθμιση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξώδικο προς τη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ με κοινοποίηση στους τρεις δήμους της Κέρκυρας απέστειλε η ΔΕΗ ζητώντας να πληρωθεί η οφειλή ύψους περί τα 9,2 εκατ. ευρώ, τη στιγμή ωστόσο που τα ταμειακά αποθέματα της Δημοτικής Επιχείρησης δεν επαρκούν για να καλύψουν την «τρύπα».

Πρόκειται για χρέη προηγούμενων ετών που παρέλαβε η σημερινή διοίκηση της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ περίπου αλλά και νέων αντίστοιχου περίπου ποσού που δημιουργήθηκαν, λόγω της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια να εκτοξευτούν και η Δημοτική Επιχείρηση να αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Το θέμα της κάλυψης του αυξημένου ενεργειακού κόστους ταλανίζει βεβαίως όλες της ΔΕΥΑ ανά τη χώρα, που έχουν ζητήσει επανειλημμένως την ενίσχυσή τους από την Πολιτεία, προκειμένου να διαχειρισθούν τα υπέρογκα αυτά κόστη.

«Για να αναλογιστείτε για τι διαφορές μιλάμε, τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε ένας ετήσιος λογαριασμός προς την ΔΕΔΔΗΕ για το κόστος ενέργειας γύρω στα 4 – 4,5 εκατ. ευρώ το πολύ και πλέον αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί και χρειαζόμαστε πλέον πάνω από 11 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι δυσβάσταχτο και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει όχι μόνο η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ η δική μας αλλά καμία ΔΕΥΑ στην Ελλάδα», τόνισε στην «Ε» η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου.

Δέσμευση Πέτσα για χρηματοδότηση

Το θέμα μάλιστα ετέθη απ’ όλους τους δημάρχους των Ιονίων Νήσων στην πρόσφατη σύσκεψη της ΠΕΔΙΝ υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Όπως τόνισε η κ. Υδραίου, ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε να δοθεί χρηματοδότηση σε όλες τις ΔΕΥΑ ανάλογα με τις ανάγκες και τα κόστη που έχουν , ενώ ήδη έχουν ζητηθεί και αποσταλεί στο Υπουργείο παλιοί και νέοι λογαριασμοί του ΔΕΔΔΗΕ πριν και μετά το 2019.

Στο μεταξύ εν αναμονή των πιστώσεων αυτών, η διοίκηση της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ βρίσκεται σε επαφή με την ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει ρύθμιση της οφειλής σε ποσά που είναι λογικά και η Δημοτική επιχείρηση μπορεί να ανταποκριθεί.

«Το ποσό της χρηματοδότησης από το ΥΠΕΣ δεν θα φτάσει για να καλύψει όλο το ποσό και γι’ αυτό λέμε ότι κάποιο τμήμα θέλουμε να το απορροφήσουμε και να το συμψηφίσουμε με την επιχορήγηση και το υπόλοιπο ποσό να μπει σε μια ρύθμιση που να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη από πλευράς της ΔΙΑΔΕΥΑ», επισήμανε η κ. Υδραίου τονίζοντας ότι αν δεν έρθει αυτή η βοήθεια και η επιχορήγηση από το κεντρικό κράτος δεν μπορεί καμία ΔΕΥΑ στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει το κόστος ενέργειας.

Υδραίου: Κανένας κίνδυνος

Όπως διευκρίνισε πάντως δεν υφίσταται κίνδυνος να γίνει διακοπή ρεύματος στα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν με νερό το νησί. Όσον αφορά την εισπραξιμότητα ή τα έσοδα, τόνισε ότι η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα και ότι αυτά τα έχουν αυξήσει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό.

«Αν το κόστος της ενέργειας ήταν στα επίπεδα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να καλύπτουμε όλες τις υπόλοιπες ανάγκες που έχει ένας τόσο μεγάλος Οργανισμός, όπως είναι οι προμήθειες, οι υπηρεσίες, τα ανταλλακτικά, ο στόλος, το προσωπικό, η αντιμετώπιση ζημιών ή βλαβών», κατέληξε η Δήμαρχος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ