Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο τουρισμός της Κέρκυρας ξεπερνάει το εργατικό δυναμικό της

Τουρισμός
31 Μαρτίου 2023 / 09:33

Μόνο στην εστίαση και στη διασκέδαση οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται στις 2.000 - 3.000 περίπου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ισχυρό τουριστικό ρεύμα στην Κέρκυρα υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες σε εργατικό δυναμικό και ήδη η νέα σεζόν έχει κάνει ποδαρικό με σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμα πόστα.

Μόνο στην εστίαση και στη διασκέδαση οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται στις 2.000 - 3.000 περίπου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Διασκέδασης και Εστίασης Παλιάς Πόλης Κέρκυρας Γιάννη Βλάχο, με πολλές επιχειρήσεις να δηλώνουν αδυναμία να τις καλύψουν ελλείψει προσωπικού και άλλες να έχουν ακόμη τα ρολά τους κατεβασμένα μέχρι να βρουν εργαζόμενους.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Βλάχος, το 75% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην παλιά πόλη ψάχνουν προσωπικό και δεν βρίσκουν, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και εκτός πόλης. «Η εστίαση έχει μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε προσωπικό. Είτε χρειάζονται ένα άτομο είτε ολόκληρη ομάδα αδυνατούν να βρουν. Έχουμε περιπτώσεις που κάποιοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους επειδή δεν μπορούσαν να βρουν προσωπικό», επισήμανε ο ίδιος. Λαντζιέρηδες, σερβιτόροι, μάγειρες και βοηθοί τους αναζητούνται, εις μάτην όμως.

Τα απόνερα της πανδημίας που έφεραν ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας καθίστανται ακόμη εμφανή, ενώ ακόμη και το προσωπικό που διατίθεται σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καταρτισμένο. «Η βιομηχανία του τουρισμού συνεχώς ανεβαίνει στην Κέρκυρα. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια μάζα τουρισμού που δεν είχαμε γνωρίσει. Το 2022 έγινε ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού, όπου φάνηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε εργαζόμενους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2023 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι περισσότερες», ανέφερε ο ίδιος.

Και στα ξενοδοχεία

Και στον ξενοδοχειακό κλάδο πάντως το έλλειμμα εργαζομένων, που έγινε ιδιαίτερα αισθητό από πέρσι, προβληματίζει. Σύμφωνα μάλιστα με την επικαιροποιημένη μελέτη του (ΙΝΣΕΤΕ) που δημοσιεύθηκε στις 23-03-2023 με θέμα: «Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022» καταγράφηκαν πέρσι 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία.

Στα Ιόνια Νησιά βάσει της μελέτης οι ελλείψεις ανήλθαν σε 8.378 θέσεις εργασίας. Μπροστά στο νέο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, ξενοδόχοι της Κέρκυρας βλέπουν ιδιαίτερα θετικά τη δυνατότητα να καλύψουν τις θέσεις αυτές με εισαγόμενους εργαζόμενους, βάσει της υπουργικής απόφασης που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες από τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ.

Ο νόμος ωστόσο που θα προσδιορίζονται με σαφήνεια τόσο ο συνολικά επιτρεπόμενος αριθμός των μετακλητών εργαζομένων σε κάθε Περιφέρεια όσο και οι προϋποθέσεις, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί. «Η διαδικασία ακόμη δεν έχει ανοίξει. Είναι μια λύση όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό για να καλυφθούν οι θέσεις. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και αναμένεται ξενοδόχοι της Κέρκυρας να ζητήσουν προσωπικό με αυτόν τον τρόπο», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης.

Οι ειδικότητες

Καμαριέρες, σερβιτόροι λαντζιέρηδες, προσωπικό καθαριότητας, γενικοί εργάτες, προσωπικό κουζίνας είναι ως επί το πλείστον οι ειδικότητες με τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Κάποια ξενοδοχεία στο μεταξύ έχουν ανοίξει, άλλα προγραμματίζουν να λειτουργήσουν πριν το Πάσχα με την πλειονότητα να μπαίνει στη νέα σεζόν από τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να έχουν καλυφθεί όλα τα πόστα επαρκώς. «Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό έφυγαν, λόγω της πανδημίας και στράφηκαν σε άλλους κλάδους. Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες, όχι κακές όμως. Είναι μια απαιτητική δουλειά», διευκρίνισε ο κ. Βούλγαρης.

Δεν ανεβαίνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Τουρισμού - Επισιτισμού Κέρκυρας Σταμάτη Πελάη, η τουριστική κίνηση στην Κέρκυρα βρίσκεται σε διαρκή άνοδο από το 2011, με τον αριθμό των τουριστών να έχει υπερδιπλασιαστεί χωρίς ωστόσο να έχει συμβεί το ίδιο με τα εργατικά χέρια.

Όπως είπε, σε όλο το φάσμα του επισιτισμού – τουρισμού οι εργαζόμενοι, ανέρχονται στους 20.000, εκ των οποίων οι 6.000 είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι. «Υπάρχει ανακύκλωση του προσωπικού και οι αριθμοί δεν ανεβαίνουν δραματικά.

Η Κέρκυρα δεν έχει τόσο προσωπικό διαθέσιμο στα τουριστικά επαγγέλματα. Εδώ και χρόνια παρατηρείται έλλειψη προσωπικού. Οι ρυθμοί εργασίας είναι εντατικοί, οι εργοδότες δεν λαμβάνουν μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους, διότι κοστίζουν και οι αμοιβές δεν καλύπτουν τις ανάγκες των απασχολούμενων», επισήμανε ο ίδιος παρουσιάζοντας την κατάσταση εργασίας στο νησί.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ