Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Με προβλήματα ξεκίνησε η σεζόν

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
29 Μαρτίου 2023 / 13:50

Την Παρασκευή 31/03 η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό για τα προβλήματα που εξακολουθούν, να υπάρχουν παρά το γεγονός ότι η νέα σεζόν ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες στην Κέρκυρα.

Συρρίκνωση του χρόνου απασχόλησης, λόγω εργασιών ανακαίνισης στα ξενοδοχεία, εντατικοποίηση της εργασίας, προσπάθειες επιβολής ατομικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς να έχει ακόμη κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, σκιαγραφούν μεταξύ άλλων το σκηνικό που παρουσίασαν Πρόεδροι Επιχειρησιακών Σωματείων Εργαζομένων σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το πρωί στο ΕΚΚ, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Εισαγόμενοι εργαζόμενοι

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Σταμάτης Πελάης, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν έρθει στην Κέρκυρα για να εργαστούν, αλλοδαποί, βάσει της πρόσφατης ΚΥΑ που επιτρέπει στις τουριστικές επιχειρήσεις, να «εισάγουν» εργαζόμενους από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε, προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Πανελλαδικά αυτές υπολογίζεται ότι ανέρχονται στις 100.000. Όσον αφορά την Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Πελάη δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, λόγω έλλειψης συγκεκριμένου οργανογράμματος και σύνθεσης προσωπικού με προσδιορισμό καθηκόντων είτε με σύμβαση, είτε με νόμο αλλά και της απροθυμίας των εργοδοτών να τα γνωστοποιούν.

«Κανείς δεν ξέρει πως και με τι είδους συμβάσεις θα μεταφερθούν εργαζόμενοι από κάθε άκρο της γης με τα γνωστά σκλαβοπάζαρα που λειτουργούν ως μεσάζοντες για να καλύψουν το κενό των 100.000 θέσεων εργασίας που λείπουν από τον τουρισμό. Αποτελεί δυσφήμηση για τον τόπο και ευθεία υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων εργαζόμενων και είναι κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Εκεί που θα εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα και ήδη έχουμε πληροφορίες για τέτοιου είδους δουλεμπορικά όπου δρουν, η αντίδραση μας από την πρώτη ημέρας λειτουργίας αυτών των ξενοδοχείων θα είναι σκληρή. Έχουμε πληροφορίες για μετακίνηση από το Μπαγκλαντές εργαζομένων σε ξενοδοχειακό όμιλο της Κέρκυρας», ανέφερε ο κ. Πελάης.
 
Τι ζητούν

Με τη σειρά τους Πρόεδροι από πέντε Επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία της Κέρκυρας (Σπ. Γαστεράτος, Ελ. Μυρίλλα, Π. Ραρής, Π. Χονδρογιάννης ,Λ. Στεφάνου) ζήτησαν την υπογραφή τοπικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο εξάμηνο, ενώ κάλεσαν τους εργαζομένους σε συμπόρευση και συσπείρωση.
 
Επιπλέον έθεσαν το ζήτημα της συρρίκνωσης του χρόνου εργασίας λόγω εργασιών ανακαίνισης των ξενοδοχείων  που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται πριν τη λήξη της τουριστικής σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν οι προσλήψεις να γίνουν τουλάχιστον από τις 2 Μαΐου για να μπορέσουν να ασφαλιστούν οι εργαζόμενοι αλλά και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία που κάνουν ανακαινίσεις, χωρίς να ξέρουν αν οι εργασίες θα προλάβουν να λήξουν πριν ξεκινήσει η σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι συνάδελφοι υπάρχει περίπτωση να χάσουν τον Μάιο μέχρι και αρχές Ιουνίου, αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως. Υπάρχουν όμως και ξενοδοχεία που έχουν ανακοινώσει ανακαινίσεις για του χρόνου, με αποτέλεσμα να τελειώσουν τη σεζόν νωρίτερα απ’ ότι προβλέπεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το Golf, το Marbella, το Ikos, τα οποία είναι σε εργασίες και δεν γνωρίζουμε πότε θα λήξουν κι αν θα είναι έγκαιρα οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους», ανέφερε ο κ.Γαστεράτος.
 


Γενική Συνέλευση
 
Οι παριστάμενοι  απηύθυναν κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό να λάβουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31/03 στις 6 .30 μ.μ.  στο Εργατικό Κέντρο με θέματα τον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό του 2022, το Σχέδιο Δράσης 2023, τον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2023 και την Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ