Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπαίνει μπροστά η εργολαβία απομάκρυνσης των δεμάτων από τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης (video)

Δέματα
29 Μαρτίου 2023 / 13:38

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εργασίες - Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες σε δύο μήνες.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια από τα επεισόδια του 2018 στη Λευκίμμη και τις σθεναρές αντιδράσεις των ντόπιων που αντιμετωπίστηκαν από διμοιρίες ΜΑΤ, τα δεματοποιημένα απορρίμματα που μεταφέρθηκαν εκεί από τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, επιτέλους απομακρύνονται. 

Σε κλίμα έκδηλης ικανοποίησης υπεγράφη σήμερα από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ  Ρόδη Κράτσα και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Green Waste η σύμβαση απομάκρυνσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων  από τα Μεσοράχια.



Κράτσα: Η Λευκίμμη θα απαλλαγεί από αυτήν την ντροπή

Η πολυπόθητη υπουργική απόφαση είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2021 από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

«Είναι μια μέρα που την περιμέναμε με μεγάλη αγωνία, πάνω από όλα η κοινωνία της Νότιας Κέρκυρας αλλά κι εμείς ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ως ΦΟΔΣΑ για να ολοκληρώσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε: ότι η Λευκίμμη θα καθαρίσει από τα δέματα και από την ντροπή και την περιπέτεια που την χαρακτήρισε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό υποσχεθήκαμε και παλέψαμε μαζί με τον Δημαρχο, από την πρώτη στιγμή που εκλεγήκαμε. Η αρχή αυτού του τέλους ξεκίνησε με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης και στη συνέχεια εμείς ως ΦΟΔΣΑ είχαμε την υποχρέωση να απαλλάξουμε τη Λευκίμμη από τα δέματα που έμειναν εκεί από την προηγούμενη διαχείριση στερεών αποβλήτων» δήλωσε η Ρόδη Κράτσα.  

Το κόστος

«Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 468 χιλ. ευρώ (συν ΦΠΑ) και περιλαμβάνει την απομάκρυνση 8.000 τόνων, άλλα από την έμπειρη προσέγγιση της ανθρώπων που γνωρίζουν την εργασία και τον χώρο της Λευκίμμης, υπολογίζεται ότι ο όγκος θα είναι μικρότερος γιατί τα δέματα είναι εκεί πολλά χρόνια» εξήγησε η Περιφερειάρχης.  

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης και ο Αντιδήμαρχος Σωκράτης Ανδριώτης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης καθώς και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ Θεόδωρος Κάρδαρης.

Σε δύο μήνες

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας η διάρκεια της σύμβασης είναι έξι μήνες, ωστόσο διαβεβαίωσε την Περιφερειάρχη ότι θα απαιτηθούν μόλις δύο μήνες. 

Τα δέματα θα ταφούν στον ΧΥΤΑ Αιτωλοακαρνανίας και το κόστος ταφής, της τάξεως περίπου των 300 χιλ ευρώ, έχει προβλεφθεί να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, όπως διευκρίνισε η Ρόδη Κράτσα. 

Λέσσης: Προσωπικό στοίχημα

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκε βεβαίως την εξέλιξη ο Δήμαρχος Κώστας Λέσσης τονίζοντας με έμφαση ότι η απομάκρυνση των σκουπιδιών από τα Μεσοράχια αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του.



«Σήμερα που βρισκόμαστε εδώ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όταν βάζουμε κάποιους στόχους τους υλοποιούμε. Από την πρώτη μέρα της εκλογής και η Περιφερειάρχης και εγώ θέσαμε ένα και μοναδικό στόχο. Πρώτον, τη μη λειτουργία του παράνομα αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Δεύτερον, την απομάκρυνση των δεμάτων με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες της Νότιας Κέρκυρας. Τότε πολλοί δεν το πίστεψαν. Ο αγώνας αυτός δεν ήταν γενικός, ήταν της Περιφέρειας και του Δήμου.

Ηταν ένα προσωπικό στοίχημα που σήμερα το υλοποιούμε. Η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου θα αναβαθμιστεί για να δοθεί στους πολίτες της Νότιας Κέρκυρας με μια συγκεκριμένη χρήση που θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και θα είναι επ'  ωφελεία των πολιτών». 

Ο Κώστας Λέσσης υπενθύμισε μάλιστα ότι ο ίδιος είχε απεθυνθεί στον Πρωθυπουργό, ζητώντας την επίλυση αυτής της υπόθεσης.«Του είχα πει ότι εγω αρνούμαι ως Δήμαρχος να υλοποιήσω τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και θα θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση των πολιτών, σε περίπτωση που η δέσμευση δεν υλοποιηθεί».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ