Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πάνω από 1000 χορευτές συμμετείχαν στο 24ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας (photos)

24ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας
27 Μαρτίου 2023 / 11:12

Σύμφωνα με τους διοργανωτές το τριήμερο προσήλθαν στο Δημοτικό Θέατρο τρεις χιλιάδες Κερκυραίοι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τρείς χιλιάδες θεατές προσήλθαν στο τριήμερο του «24ου Φολκλορικού Φεστιβάλ Κέρκυρας»,  σύμφωνα με τους διοργανωτές. Πραγματοποιήθηκε 24, 25 και 26 Μάρτη στο Δημοτικό θέατρο Κέρκυρας και διοργανώθηκε από τον Λαοδάμαντα με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Ι.Νήσων.



Συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα από: Τεμπλόνι, Άγιο Ματθαίο, Πολιτιστική πρωτοβουλία Αρίλλα, από Αλεπού (σύλλογος Γ&Κ),  από ο Σύλλογος Γ&Κ Άφρας, Αυλιώτες, Αχαράβη ο ΠΣ Γυναικών η Πρόοδος, Βελονάδες, Βιταλάδες, Βουνιατάδες, Γαστούρι το Χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής, Γιαννάδες, Γουβιά, από Δουκάδες ο ΠΣ Ι. Καποδίστριας, από τον Ηπειρωτικό Σύλλογο, Καβαλλούρι, Καλαφατιώνες, Καρουσάδες, Καστελλάνους, Κάτω Γαρούνα, Κορακιάνα με το χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής ΣΠ. Σαμάρας, από τον Σύλλογο Γυναικών Κάτω Κορακιάνας, Κομπίτσι, ο σύλλογος Κορυφώ, Κρήνη, Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας, Νυμφές, Πάγοι, Πέλεκα, Περίθεια, Πετριτή, από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας, Σγουράδες, Σινιές, Στρογγυλή, από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρίας Κέρκυρας «Ν Πακτίτης»- Συναράδες, Φαέθων Λευκίμμης, Χλωμό (Θ Παλαιολόγος), Χορευτικό Ο Κ και φυσικά τα χορευτικά του Λαοδάμαντα.

H Κασσιόπη ματαίωσε τελευταία στιγμή την συμμετοχή της λόγω πένθους.



«Κερκυραίοι από την πόλη και από κάθε χωριό που συμμετείχε με τον χορευτικό του σύλλογο..» τονίζει ο Νίκος Πέρρος, από τους ιδρυτές του Λαοδάμα και υπεύθυνος για την προετοιμασία της διοργάνωσης και συνεχίζει: «χίλιοι και πλέον χορευτές από 41 χορευτικές ομάδες, συλλόγους, 18 χοροδιδάσκαλοι και 15 μουσικοί συνθέτουν μια πραγματικότητα που κατατάσσουν το Φολκορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας στην μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στο νησί».

Η Μαριλένα Κάντα, χοροδιδάσκαλος  και πρόεδρος στον Λαοδάμα τόνισε «φέτος εκτός της μαζικότητας στην εκδήλωση, με την συνεργασία των συλλόγων και κύρια των δασκάλων, ανεβάσαμε πολύ τον ποιοτικό πήχη της εκδήλωσης αφού η ζωντανή μουσική που συνόδευε τα χορευτικά συγκροτήματα έδωσε μια υπεραξία στο Φεστιβάλ. Συγχαρητήρια στους εξαίρετους μουσικούς μας που επιτρέψτε μου να τους αναφέρω: ο Αποστόλης Βαλσαμάς ούτι λαούτο και τραγούδι, που ήταν και ο υπεύθυνος ενορχήστρωσης, η Έλλη Συρουχίδου στα κρουστά, ο Ζαχαρίας Χασάνι στο κλαρίνο, ο Θοδωρής ο Γκότσης στο βιολί, ο Θοδωρής ο Καρύδης στο βιολί, η Θωμαή Θεοχαροπούλου στο ακορντεόν, ο Κώστας ο Πετρίδης στο λαούτο και στο τραγούδι, η Κωσνταντίνα Χουλάκη στο τραγούδι και η Χριστίνα Λιβανά στην τρομπέτα. Ένα δύσκολο εγχείρημα κύρια λόγω του μεγέθους της εκδήλωσης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία» και συνέχισε με την αφιέρωση του Φεστιβάλ… « σε δυο άτομα που λείπει η φυσική τους παρουσία από το Φεστιβάλ,  τον Νίκο Τρούσα και φυσικά τον Δημήτρη Κάντα» 



Ο Νίκος Πέρρος έκλεισε τις εκδηλώσεις με ευχαριστήρια και ιδιαίτερες αναφορές: Στην ΠΙΝ για την συνδιοργάνωση, στην διεύθυνση του Δημ Θεάτρου και τους εργαζόμενους για την ακούραστη συμπαράσταση στις προσπάθειες οργάνωσης και υλοποίησης, στον Θόδωρο Κορακιανίτη ηχολήπτη, στους φωτογράφους Δώρα στην  Αναστασία  και στην Αλεξάνδρα, στον Αντώνη Καρύδη για την βιντεοσκόπηση.

«Ιδιαιτέρως συγχαίρουμε τις διοικήσεις των συλλόγων που καλλιεργούν τμήματα όπως τα χορευτικά, τα θεατρικά, τις χορωδίες, την ζωγραφική, το βιβλίο,  διότι επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο σε εποχές δύσκολες, βάρβαρες. Με την δράση τους συμβάλλουν στην διαμόρφωση συνειδήσεων, τέτοιων που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Πολιτισμός δεν είναι απλά η «κατανάλωση» εκδηλώσεων, αλλά η ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες, για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής.
Συγχαίρουμε και συγχρόνως θαυμάζουμε τους αφανείς ήρωες του γεγονότος που ζήσαμε μέσα από το Φεστιβάλ. Τους Δασκάλους! Αυτούς που με υπερβάσεις , με ζήλο, με αυταπάρνηση αλλά με πολύ μεράκι δούλεψαν με τα χορευτικά τους γι αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα» καταλήγει ο Νίκος Πέρρος.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους τίμησαν η Περιφερειάρχης ΙΝ Ρόδη Κράτσα , ο αντιπεριφερειάρχης Ζορμπάς Κώστας με τον πρόεδρο του ΠΣ Μουζακίτη Νίκο, η Δήμαρχος Κεντρικής  Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του ΔΣ Μεταλληνός Δημήτρης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Αλεξάνδρα Μπαλού, Μπάμπης Χαραλάμπους, Αλέκος Μιχαλάς, Τηλέμαχος Γαβαλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νικηφόρος Ζερβός, Γιάννης Μπορμπότης, Μυρσίνη Χαραλάμπους, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σταμάτης Πελάης, ενώ τον Μητροπολίτη Κέρκυρας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος  Κοκκινόπουλος.  Οι διοργανωτές τους κάλεσαν και απένειμαν τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΛΑΟΔΑΜΑΣ