Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Όχι» από το Δημοτικό συμβούλιο στην ιδιωτικοποίηση του νερού: Τα τέσσερα ψηφίσματα

Δημοτικό Συμβούλιο
21 Μαρτίου 2023 / 10:34

Τέσσερις οι προτάσεις, κοινό το αίτημα: Απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρουσία σωματείων, συλλόγων και πολιτών που αντιδρούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας το κατεπείγον θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, που έχει συναντήσει σφοδρό κύμα αντιδράσεων πανελλαδικά.

Υπενθυμίζεται ότι τη συνεδρίαση προκάλεσε η αντιπολίτευση, με αίτημα του 1/3 των δημοτικών συμβούλων και συνοδεύτηκε από μια διελκυστίνδα αντιπαραθέσεων μεταξύ Προέδρου και αντιπολίτευσης, που κράτησε μια εβδομάδα. Τελευταίο επεισόδιο στη διαμάχη, οι κλειστές πόρτες της αίθουσας του Μον Ρεπό που βρήκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι την Παρασκευή το απόγευμα, που είχαν ορίσει τη συνεδρίαση. 

Το συμβάν στηλίτευσαν όλες οι παρατάξεις που είχαν κάνει πρόσκληση για τη συνεδρίαση, με τον προεδρεύοντα Γιώργο Παντελιό να επαναλαμβάνει ότι η αδυναμία τεχνικής κάλυψης ήταν ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση. Το επιχείρημα αντέκρουσε ωστόσο ο επικεφαλής της "Κερκυραϊκής Αναγέννησης" Χρύσανθος Σαρλής, παραθέτοντας τον Κανονισμό, που προβλέπει την τήρηση χειρόγραφων πρακτικών, σε περίπτωση τεχνικού κωλύματος.
   


Στην αρχή της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης είχαν προσκληθεί και τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης. Μετά από μια τετράωρη συζήτηση, στο Προεδρείο κατατέθηκαν τέσσερα ψηφίσματα: Της παράταξης Υδραίου, της παράταξης Σαρλή, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Εκκίνησης.

Παρά τις επιμέρους διαφορές, κοινός τόπος ήταν ότι το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό, να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του υπό τη διαχείριση των Δήμων και ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.

Η ψηφοφορία

Υπέρ της πρότασης Υδραίου ψήφισαν 18.

Υπέρ της πρότασης Σαρλή ψήφισαν 15 (παράταξη Τρεπεκλή, Καλούδη, Σαρλή).

Υπέρ της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν 5: Οι τρεις σύμβουλοί της (Μπορμπότης, Πιέρρης και Χαραλάμπους) καθώς επίσης η Α. Ρίγγα και η Ανδρομάχη Δαγκλή.

Υπέρ της πρότασης της Εκκίνησης ψήφισαν ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, ο Γιώργος Καρύδης και η Χρύσα Χαλικιοπούλου.



Το ψήφισμα Υδραίου που επικράτησε

Η πρόταση της Μερόπης Υδραίου, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν ακριβώς το κείμενο της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ με την συμφωνία των τριών Δημάρχων του νησιού:

«Εκφράζουμε την αντίθεση μας σε κάθε ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης ενέργεια του νερού, το οποίο είναι θεμελιώδες δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αδιαπραγμάτευτο, που τελεί υπό καθεστώς ανταποδοτικότητας και υπό την αποκλειστική διαχείριση των θεσμοθετημένων αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δημοτικών ΔΕΥΑ και των συναρμόδιων υπουργείων.

Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου και αυτό αφορά την υπαγωγή των ΔΕΥΑ στη Ρυθμιστική Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Στηρίζουμε τις θέσεις της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ως προς την μη υπαγωγή των ΔΕΥΑ στη ΡΑΕ. Πάγια θέση του διοικητικού Συμβουλίου είναι ότι οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια πρέπει να παραμείνουν υπό τον Κρατικό δημοτικό έλεγχο και πρέπει να χρηματοδοτούνται ανάλογα προκειμένου να έχουν τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να επιτελούν απρόσκοπτα το σημαντικό κοινωνικό τους ρόλο.

Για οποιαδήποτε συγχώνευση ή διάσπαση θα πρέπει να υπάρχει η γνώμη των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ των οικείων δημοτικών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση να μην γίνεται αναγκαστικά.

Αυτό που χρειάζεται είναι να λυθούν χρόνια προβλήματα των δημοτικών επιχειρήσεων και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθεί η κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δήμους και της ΔΕΥΑ. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από τα υπάρχοντα και το κυριότερο όλων ότι θα πρέπει καταρχήν να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα, η επιβίωση και η ύπαρξη αυτών των επιχειρήσεων που επιτελούν έργο κοινωνικό και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα έναντι στην ενεργειακή κρίση και το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος που απειλεί όλες τις ΔΕΥΑ.

Ζητάμε άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργο έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και υλικοτεχνική υποστήριξη των ΔΕΥΑ, έγκριση πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις, δεδομένου ότι οι ΔΕΥΑ σήμερα είναι υποστελεχωμένες. Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του υπέρμετρου ενεργειακού κόστους». 

Η πρόταση της "Κερκυραϊκης Αναγέννησης" (Σαρλής - Μπούκας)

- Απόσυρση του νομοσχεδίου που παραπέμπει στην ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού
- Έναρξη κατασκευής φραγμάτων του δικτύου της Κέρκυρας με χρήματα του Δημοσίου και του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- Κάλεσμα του λαού για διαμαρτυρία με σκοπό την απόσυρση του νομοσχεδίου

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης (Πιέρρης, Μπορμπότης, Χαραλάμπους)


Η πρόταση της Εκκίνησης (Γρηγοριάδης)

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζει τα  εξής :

1. Τονίζει ότι  το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει Δημόσιο –Κοινό αγαθό.  Το νερό δεν μπορεί να αποτελέσει ΠΟΤΕ «αγορά προς ρύθμιση», αλλά αποτελεί προστατευόμενο κοινωνικό αγαθό από το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος, ως φυσικό αντικείμενο του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό:
Λέμε ξεκάθαρα «ΟΧΙ» στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ, στον έλεγχο και εποπτεία, της Νέας Ρυθμιστικής Αρχής, η οποία αποτελεί Δούρειο Ίππο, για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

2. Ταυτόχρονα, λέμε ξεκάθαρα όχι στις Αντι-Περιβαλλοντικές διατάξεις και τις νέες Πολεοδομικές-Χωροταξικές-Περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, που παραδίδουν το Περιβάλλον βορρά στα ιδιωτικά συμφέροντα και τη κερδοσκοπία.

3.Στηρίζουμε τον αγώνα των ΔΕΥΑ και τις διεκδικήσεις των Περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, που αντιστέκονται στην ψήφισή του.

4. Ζητά την απόσυρση όλου του πολυνομοσχεδίου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ