Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές της Κέρκυρας αναβίωσαν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη

Πείραμα
20 Μαρτίου 2023 / 16:23

Μέσω της δράσης οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την προσωπικότητα και το πλούσιο έργο ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του αρχαίου κόσμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη ηλικίας 2.500 ετών αναβίωσαν σήμερα μαθητές της Κέρκυρας στις αυλές των σχολείων τους.

Υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, μαθητές της γ’ τάξης από το 3ο Γυμνάσιο,το 7ο Γυμνάσιο και το Γυμνασίο Καρουσάδων επιχείρησαν να υπολογίσουν την περίμετρο της Γης με γεωμετρικό τρόπο, ακολουθώντας τα βήματα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και φιλοσόφου Ερατοσθένη.



Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής των σχολείων στη δράση της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε (Πανελληνία Ένωση Υπεύθυνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών) με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεσκόπησης.

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών αλλά και της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας και με τη χρήση απλών μέσων, μέτρησαν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση της μετρήσεις τους, υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο , ώστε να καταλήξουν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.

Το ιστορικό πείραμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ανήμερα της εαρινής ισημερίας και με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις.

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι ένα πείραμα του 3ου αιώνα π.Χ. Οι υπολογισμοί του μάλιστα έφτασαν αρκετά κοντά στην πραγματική τιμή που έχουμε σήμερα.

Ο Ερατοσθένης ήξερε ότι κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου, οι ακτίνες του Ήλιου στη Συήνη (Ασουάν) πέφτουν κάθετα. Βασισμένος σε αυτό, τοποθέτησε ένα ραβδοειδές αντικείμενο κάθετα στο έδαφος στην Αλεξάνδρεια και μέτρησε τη γωνία μεταξύ του αντικειμένου και των ακτίνων του ήλιου. Επειδή η απόσταση Γης-Ήλιου είναι μεγάλη, οι ακτίνες πέφτουν σχεδόν παράλληλα. Άρα αυτή η γωνία είναι σχεδόν ίση με τη γωνία του κυκλικού τόξου Αλεξάνδρειας - Συήνης ως εντός εναλλάξ. Η γωνία που μέτρησε είναι 7,2ο. Μετά από αυτή τη διαδικασία βρήκε ότι η περιφέρεια της Γης είναι 39.000 με 46.000 Km. Η τιμή που έχουμε βρει σήμερα ως την περιφέρεια της Γης είναι 40.008 Km. Παρατηρούμε ότι οι σωστή τιμή βρίσκεται στους υπολογισμούς του Ερατοσθένη.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ