Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με γυναικολογικό υπέρηχο εξοπλίζεται το Κέντρο Υγείας Πόλεως

Υπέρηχος
20 Μαρτίου 2023 / 15:11

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΠΙΝ και της 6ης ΥΠΕ για την προμήθεια του εξοπλισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τέλος μπαίνει στην ταλαιπωρία εκατοντάδων γυναικών που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να κάνουν μια απλή αλλά ουσιαστική εξέταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου εξοπλισμού. Με υπέρηχο γυναικολογικού εργαστηρίου και έγχρωμο εκτυπωτή θα εξοπλιστεί το Κέντρο Υγείας Πόλεως, καθώς εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΠΙΝ και της 6ης ΥΠΕ για την προμήθειά τους, συνολικού π/υ 26.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Το θέμα έφερε προς λήψη απόφασης στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Μελίτα Ανδριώτη. Προηγήθηκε σχετικό αίτημα του Κ. Υ Πόλης με το οποίο ζητούσε τη συνδρομή της Περιφέρειας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Θα αποφορτιστεί

Βάσει χρονοδιαγράμματος ο εξοπλισμός που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια θα εγκατασταθεί σε εννιά μήνες από τη στιγμή που θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ.
Η προμήθεια του εξοπλισμού θα γίνει με διαγωνισμό που θα διενεργήσει η Περιφέρεια. 

«Με αυτόν τον τρόπο το Κέντρο Υγείας θα αναβαθμιστεί και ταυτόχρονα το Νοσοκομείο της Κέρκυρας θα αποφορτιστεί από την συγκεκριμένη εξέταση », τόνισε στην «Ε» η κ. Ανδριώτη. Δυνατότητα απόκτησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού έχει για την ώρα τουλάχιστον, μόνο το Κέντρο Υγείας Πόλεως, δεδομένου ότι είναι και το μοναδικό από τα υπόλοιπα Κ. Υ στο νησί, που έχει στο δυναμικό του γυναικολόγο.

Μέχρι σήμερα όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν κολπικό υπερηχογράφημα, είτε θα πρέπει να περιμένουν έως και δυο μήνες για να πραγματοποιήσουν την εξέταση στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, είτε διαφορετικά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πιο άμεσα σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Το θέμα είχε αναδείξει η «Ε» με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 20ης Ιανουαρίου 2023.

Όπως είχε τονίσει τότε ο γυναικολόγος του Κ. Υ Πόλεως Νίκος Πολύζος, Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ, στα δυο χρόνια που υπηρετεί εκεί, έχει εξυπηρετήσει 3.400 γυναίκες, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εξέταση, η οποία όμως μπορεί να εντοπίσει εν δυνάμει παθολογίες γυναικολογικές.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ