Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ταλαιπωρία για μια στάνταρ γυναικολογική εξέταση

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
20 Ιανουαρίου 2023 / 09:38

Μ. Ανδριώτη: Αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα τη δική μας, ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Κ. Υ Πόλεως για την απόκτηση του υπέρηχου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ταλαιπωρία βιώνουν εκατοντάδες γυναίκες της Κέρκυρας που δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή αλλά τόσο ουσιαστική εξέταση, ελλείψει του απαιτούμενου εξοπλισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στα Κέντρα Υγείας δηλαδή.

Όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν κολπικό υπερηχογράφημα είτε θα πρέπει να περιμένουν έως και δυο μήνες για να πραγματοποιήσουν την εξέταση στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, είτε διαφορετικά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πιο άμεσα σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Δυνατότητα για την ώρα απόκτησης του απαιτούμενου εξοπλισμού έχει μόνο το Κέντρο Υγείας Πόλεως, δεδομένου ότι είναι και το μοναδικό από τα υπόλοιπα Κ. Υ στο νησί που έχει στο δυναμικό του γυναικολόγο.

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε απλές και στάνταρ εξετάσεις. Όταν όμως δεν μπορεί να παρέχει το πιο απλό πράγμα, αναγκαστικά οι ενδιαφερόμενες είτε θα πρέπει να πάνε σε ιδιώτη πληρώνοντας την εξέταση 50 ευρώ, είτε να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο και να εξυπηρετηθούν μετά από δυο μήνες.Φτάνουμε σε ένα σημείο που η πρόληψη μπορεί στο τέλος να γίνει διάγνωση», τόνισε στην «Ε» ο γυναικολόγος του Κ. Υ Πόλεως Νίκος Πολύζος, Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ.

Χωρίς πρόσβαση
 
Όπως είπε, στα δυο χρόνια που βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας έχει εξυπηρετήσει 3.400 γυναίκες, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εξέταση που μπορεί να εντοπίσει εν δυνάμει παθολογίες γυναικολογικές.

«Για το θέμα είχαμε ενημερώσει τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Ζορμπά και εισπράξαμε μόνο υποσχέσεις ότι θα ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα το νοσοκομείο έχει έναν υπέρηχο έπειτα από δωρεά που δεν το χρησιμοποιεί, όμως δεν μας τον δίνει», επισήμανε ο ίδιος.
 
Ξεκινάει η διαδικασία

Τέλος του χρόνου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρέλαβε αίτημα για την προμήθεια του μηχανήματος από το Κ. Υ Πόλεως. Όπως τόνισε στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μελίτα Ανδριώτη σε α’ φάση το αίτημα εγκρίθηκε και το μηχάνημα εντάχθηκε στον π/υ της ΠΙΝ για το 2023.

«Αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα τη δική μας ανταποκριθήκαμε στο αίτημα και έχουμε έτοιμη την προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψουμε με την 6η ΥΠΕ, ενώ πήραμε και την έγκριση σκοπιμότητας . Περιμένουμε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός της ΠΙΝ για το 2023 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να προχωρήσουμε την διαδικασία», ανέφερε η κ. Ανδριώτη.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ