Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Αυλωνίτη για ανεπαρκή επιδοματικά μέτρα τύπου Market Pass

Αυλωνίτης
17 Μαρτίου 2023 / 20:35
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Οι βουλευτές τονίζουν πως αντί να φέρει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, η κυβέρνηση διαφημίζει ως επιτυχία ημίμετρα προεκλογικού χαρακτήρα

KΚΕΡΚΥΡΑ. Με ερώτηση στην Βουλή, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ακόμη 52 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αναφέρθηκαν στην ανεπαρκή επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης με την οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται στον πυρήνα της η κρίση ακρίβειας.

Οι βουλευτές τονίζουν πως αντί να φέρει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, η κυβέρνηση διαφημίζει ως επιτυχία ημίμετρα προεκλογικού χαρακτήρα. Ζητούν δε απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το αν προτίθενται να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στο χαμηλότερο συντελεστή και να προβούν σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών εργαζομένων στον δημόσιο
και ιδιωτικό τομέα.

Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πληθωριστικές πιέσεις και όχι μέτρα που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

• Ανάπτυξης και Επενδύσεων

• Οικονομικών

Θέμα: «Θα προχωρήσει η Ν.Δ. σε ουσιαστική στήριξη των πολιτών αντί για ανεπαρκή επιδοματικά μέτρα τύπου Market Pass;»
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε συνέχεια της πολιτικής της επιλογής να παρέχει πενιχρά, έκτακτα επιδόματα που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν στον πυρήνα της την κρίση ακρίβειας που μαστίζει εδώ και ενάμιση και πλέον χρόνο την ελληνική κοινωνία αλλά την τροφοδοτούν, θεσμοθέτησε τον Δεκέμβριο του 2022 με τον ν.5007/2022 ένα επίδομα δήθεν καταπολέμησης της ακρίβειας, το επονομαζόμενο Market Pass.

Την στιγμή που ευρύτατα κοινωνικά στρώματα οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε ένα ακόμη προβληματικό μέτρο ανεπαρκούς στήριξης των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, με το Market Pass παρέχεται, για τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούλιο του 2023, σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, εισοδηματικά και ύψους συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, ένα ποσοστό ενίσχυσης μόλις 10% επί ενός ανώτατου ορίου αγορών στη βάση του μεγέθους του νοικοκυριού. Έτσι, η Ν.Δ. έκρινε, επί παραδείγματι, ότι το μηνιαίο επίδομα των 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα τέκνο είναι και αυτό που θα όφειλε να παρέχει ένα κράτος που μεριμνά για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των πολιτών του. Αντίστοιχα, πως με το ποσό των 22 ευρώ ένας συνταξιούχος θα μπορέσει να καλύψει το υπερβάλλον κόστος από τις πληθωριστικές πιέσεις. Σημειώνεται πως για να λάβει ο συνταξιούχος το «υπέρογκο» ποσό των 22 ευρώ θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τη χρήση της τεχνολογίας να διαθέτει Smart phone και να μπορεί να κάνει χρήση της προβλεπόμενης ψηφιακής κάρτας. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταβληθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό επίδομα μόλις 17,60 ευρώ.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το αργοπορημένο market pass, το οποίο έχει ήδη εξανεμιστεί από τις συνεχείς ανατιμήσεις, ενώ έχει αφήσει τα νοικοκυριά στο έλεος της ακρίβειας. Αντί να φέρει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, διαφημίζει ως επιτυχία ημίμετρα προεκλογικού χαρακτήρα. Την στιγμή που από την έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι το 85% των καταναλωτών χαρακτηρίζει το «καλάθι του νοικοκυριού» ανεπαρκές μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το 84% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα παρά το «καλάθι του νοικοκυριού». Ενώ η πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll για το ΕΕΑ αποκαλύπτει ότι το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έκδοση Φεβρουαρίου 2023 των «Οικονομικών Εξελίξεων» του ΚΕΠΕ, όπου μεταξύ άλλων ασκείται κριτική στην κατακερματισμένη επιδοματική πολιτική με τα μικρά στοχευμένα οφέλη δεδομένου του υψηλού ποσοστού φτώχειας στην Ελλάδα.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για την εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων στρωμάτων μέσω της αναδιάταξης του επιπέδου ΦΠΑ στις διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων και κατά συνέπεια στη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα.

Με δεδομένα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ότι απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πληθωριστικές πιέσεις και όχι μέτρα που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στο χαμηλότερο συντελεστή;

2. Προτίθενται να προβούν σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

3. Προτίθενται να προβούν σε βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής;
 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.