Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτοβουλία Μπιάγκη για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δημήτρης Μπιάγκης
14 Μαρτίου 2023 / 13:13

«Να διαφυλάξουμε συντονισμένα και μεθοδικά την πολιτιστική μας κληρονομιά»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοικτή πρόταση προς όλους τους Φορείς και τα Πολιτιστικά Σωματεία της Κέρκυρας για τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έδωσε στη δημοσιότητα και κατέθεσε προς διαβούλευση από την τοπική κοινωνία ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης.

Η Κερκυραϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό άυλου πολιτιστικού αποθέματος που γενιές ολόκληρες διαφύλαξαν με τιτάνιες προσπάθειες στα αγνά κύτταρα του πολιτισμού στις τοπικές μας κοινωνίες (πολιτιστικοί σύλλογοι, φιλαρμονικές και διάφορα άλλα σωματεία πολιτισμού, ανεξάρτητοι φορείς αλλά και πολιτιστικοί οργανισμοί δήμων), άνθρωποι με περισσό ενδιαφέρον και μόχθο κρατώντας ζωντανές τις ρίζες που διαμόρφωσαν την κουλτούρα μας.

Δυστυχώς, όλες αυτές οι αποσπασματικές και αξιόλογες προσπάθειες των κατά τόπους φορέων που έχουν να αντιπαλέψουν μεγάλες δυσκολίες δεν μπόρεσαν ποτέ να συγκεντρωθούν υπό την αιγίδα ενός αξιόπιστου φορέα διαχείρισης, κινδυνεύουν να χαθούν και να παραμείνουν στο περιθώριο, καθώς διανύουμε μια εποχή τεράστιων αλλαγών, όπου η ψηφιακή επανάσταση καθιστά επιβεβλημένη την ορθολογική διαχείριση και εκμετάλλευση τους μέσω μιας συντεταγμένης ψηφιακής στρατηγικής για το πολιτιστικό απόθεμα.

«Είναι καιρός πλέον σύσσωμη η τοπική μας κοινωνία να συστρατευτεί αναλαμβάνοντας το χρέος που της αναλογεί, να ενώσει μεθοδευμένα τις δυνάμεις της και να οργανώσει με συντονισμένες προσπάθειες το βάρος της διαφύλαξης και διαχείρισης ετούτου του ογκώδους αποθέματος που διαθέτουμε», υποστηρίζει ο Βουλευτής στην πρότασή του.

«Ο νέος φορές διαχείρισης της Κερκυραϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς πρέπει να δημιουργηθεί καθώς διαπιστώνεται ένα τεράστιο κενό που αδυνατούν να καλύψουν, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες και η κεντρική εξουσία αλλά και οι αποσπασματικές ενέργειες των φορέων της περιοχής καθώς απουσιάζει ο συντονισμός, η μεθοδικότητα, η εξειδίκευση και η τεκμηρίωση που απαιτείται για τη διαφύλαξη του πλούσιου αυτού περιεχομένου που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Κύριος στόχος του νέου φορέα θα είναι η διάσωση, η διαχείριση, η ανάδειξη και η αξιοποίηση με συντονισμένες δράσεις της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση των μεγάλων πολιτιστικών σωματείων της περιοχής, των δεκάδων φιλαρμονικών ιδρυμάτων, των πολιτιστικών φορέων (σύλλογοι, χορωδίες, κ.λπ.) που έχουν διατελέσει τεράστιο έργο για πολλές δεκαετίες, όπως η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, αλλά κυρίαρχα είναι άκρως απαραίτητη η ουσιαστική και ενεργή ένταξη στο νέο αυτόν φορέα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η συμμετοχή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, Δήμος Νότιας Κέρκυρας, Δήμος Παξών) αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα οπλίσει το εγχείρημα με τη σφραγίδα των οργανισμών αυτών και θα δώσει τη δυνατότητα να συντονιστούν από κοινού οι όποιες προσπάθειες, να τεθούν στόχοι και προτεραιότητες με σεβασμό στις αποφάσεις των τοπικών μας κοινωνιών.

Ολόκληρη η πρόταση στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://dimitrisbiaghis.blogspot.com/2023/03/blog-post.html