Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Υδρευση αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης

Γιώργος Καρύδης
13 Μαρτίου 2023 / 18:21

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή για την συμπερίληψη της ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προωθείται η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης).

Η ΡΑΕ γίνεται πλέον και Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Υδάτων!
Κι αυτό σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν πως η παροχή νερού είναι δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας, απόλυτα ζωτικής σημασίας.

Οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις, ιδρύονται από τους Δήμους, έχουν δημόσιο χαραχτήρα, ανήκουν στους Δήμους, λειτουργούν με την ευθύνη και την εποπτεία τους παρέχοντας στους πολίτες νερό και αποχέτευση χωρίς κέρδος. Οι ΔΕΥΑ όπως και οι Δήμοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και επομένως δεν αναπτύσσουν οικονομικό ανταγωνισμό με σκοπό την κερδοφορία.

Επομένως στο σημερινό νομοθετικό και αυτοδιοικητικό καθεστώς των ΔΕΥΑ, των ΦοΔΣΑ και φυσικά των Δήμων, έτσι όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, δεν αρμόζει η υπαγωγή τους σε μια ρυθμιστική αρχή κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όλοι οι έλληνες διαπίστωσαν τι συνέβη με τους λογαριασμούς ρεύματος, που υπάγεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Κατά συνέπεια με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή επιλογή της κυβέρνησης είναι ακόμη και το νερό, που είναι από τα κορυφαία δημόσια αγαθά ν΄ αποτελέσει αντικείμενο εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι επομένως προφανές πως οι πολιτικές αυτές μπορεί ν΄ ανατραπούν μόνο με συλλογική κοινωνική αντίδραση.

                                                                            
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Παράταξης
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ