Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Ανθρώπινο «ποτάμι» η πορεία για την εθνική τραγωδία (photos - videos)

Διαμαρτυρία
08 Μαρτίου 2023 / 11:35

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο δρόμο βγήκε ολόκληρη η κοινωνία, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας και των κινητοποιήσεων.  
«Δεν δεχόμαστε ένα πάμε κι όπου βγει» είναι το μήνυμα ανθρώπων κάθε ηλικίας, σωματείων, φορέων, κομμάτων, εργαζομένων, συνταξιούχων, φοιτητών, μαθητών παιδιών που όλοι μαζί ένωσαν τη φωνή τους. 

Η συμμετοχή του κόσμου, ιδίως των μαθητών και της νεολαίας, συγκλόνισε, με το κέντρο της πόλης να «πλημμυρίζει» από ένα «ανθρώπινο ποτάμι» στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, παρατάξεις, κόμματα και απλοί πολίτες συμμετείχαν μαζικά στην σημερινή 24ωρη απεργία που κήρυξε το ΕΚΚ, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, τα

Σωματεία και τα Συνδικάτα

Η κινητοποίηση μετουσιώθηκε σε ένα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αίτημα την απόδοση των ευθυνών στο ακέραιο χωρίς καμία συγκάλυψη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η συμμετοχή

Σύμφωνα με τους διοργανωτές 7.000 πολίτες κάθε ηλικίας βγήκαν στους δρόμους, με πολλούς να χαρακτηρίζουν την κινητοποίηση ως τη δεύτερη πιο μαζική σε συμμετοχή στην Κέρκυρα, μετά τη μεγάλη διαδήλωση που έλαβε χώρα στο νησί για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Από την πλευρά της πάντως η Αστυνομία, έκανε λόγο για 3.000 άτομα. Ωστόσο τόσο η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όσο και η προσυγκέντρωση στα Λύκεια ήταν πρωτοφανής. Ο κόσμος δεν σταματούσε να συρρέει και ήδη από τα πρώτα λεπτά οι προκαθορισμένοι χώροι συνάντησης είχαν πλημμυρίσει από κόσμο.

Οι δύο συγκεντρώσεις ενώθηκαν στη συνέχεια σε ένα ανθρώπινο «ποτάμι» χιλιομέτρων με πορεία στους δρόμους της πόλης. Είναι ενδεικτικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας ήταν στην πλατεία Λιστόν , η ουρά της βρίσκονταν ακόμη στην αρχή του πεζόδρομου της Ευγενίου Βουλγάρεως, στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου. 
























Συνθήματα οργής και γαρύφαλλα

Τα συνθήματα οργής και αγανάκτησης κυριαρχούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της κινητοποίησης. «Δεν δεχόμαστε ένα πάμε κι όπου βγει», «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», ακούγονταν από τα χείλη των μαθητών που πρωτοστάτησαν με τη δυναμική τους παρουσία στο συλλαλητήριο.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και πλακάτ ζήτησαν την λήψη άμεσων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Στην κορυφή της πορείας, νεαρά κορίτσια μαζί με μητέρες κρατούσαν ένα μαύρο σεντόνι με 12 κόκκινα και άσπρα γαρύφαλλα.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης από το ΣΥΡΙΖΑ και Δ. Μπιάγκης από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Χρ. Μωραϊτης, οι υποψήφιες βουλευτίνες με το ΚΚΕ Αλ. Μπαλού και Ν. Πανδή με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μπορμπότης από το ΚΚΕ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Κ. Γρηγοριάδης.

Ενός λεπτού σιγή

Η πορεία κατέληξε έξω από την παλιά νομαρχία. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Βαγγέλης Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Σταμάτης Πελάης, η Τζένη Σκέμπρη από τις Ομάδες Γυναικών Κεντρικής και Β. Κέρκυρας της ΟΓΕ και στη συνέχεια τον λόγο πήραν μαθητές και φοιτητές που καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων των Τεμπών και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν ειρηνικά με την υπόσχεση να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την απόδοση Δικαιοσύνης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - VIDEO: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

(Η δημοσίευση ανανεώθηκε στις 17:00)