Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δράση ενημέρωσης για την Ημέρα της Γυναίκας στην Πίνια

Ημέρα της Γυναίκας
06 Μαρτίου 2023 / 17:53

Τετάρτη, 08/03/2023 (10:00-13:00) στην Πίνια - Από το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας σε συνεργασία με την ΔΗΜΟΠ «Ν. Μώρος» και την 1η ΤΟΜΥ Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας ενόψει της 8ης Μαρτίου, μια ημέρα υπενθύμισης του αγώνα των γυναικών προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων, διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ και την 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Κέρκυρας (ΤΟΜΥ), δράση ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης των πολιτών της Κέρκυρας με διανομή έντυπου υλικού, την Τετάρτη, 08/03/2023 (10:00-13:00) στην πλατεία της Πίνιας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Στη δράση θα συμμετέχουν (11:00-11:30) με μουσικό δρώμενο το φωνητικό σύνολο Covertura υπό τη διεύθυνση της κας Δώρας Κολίτση.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ το 1977 ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, μια ημέρα γιορτής για τα δικαιώματά τους και τη διεθνή ειρήνη, η οποία αναδύθηκε μέσα από τις κινητοποιήσεις των γυναικείων εργατικών κινημάτων στα τέλη του 20ου αιώνα, και σηματοδοτήθηκε από δύο μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη: τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στις 8 Μαρτίου του 1857 και τη μεγάλη πορεία 15.000 γυναικών το 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης με αίτημα λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.

Το σύνθημά τους ήταν «Δώστε μας ψωμί και τριαντάφυλλα», διαμαρτυρόμενες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους, με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πορεία των γυναικών μέσα στα χρόνια περιλαμβάνει κατακτήσεις δικαιωμάτων και σημαντικά επιτεύγματα ως προς την ισότητα των φύλων, τα οποία είναι αξιοσημείωτα αν και παράλληλα συνιστούν αφορμή προβληματισμού και ενεργοποίησης προς την πραγματική σύγκλιση και την εξαφάνιση του έμφυλου χάσματος που ταλανίζει τις κοινωνίες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Εκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το έμφυλο χάσμα στον πλανήτη (The Global Gender Gap Report 2022) εκτιμάται ότι θα πρέπει να διανυθούν 132 περίπου ακόμη χρόνια μέχρι την πλήρη γεφύρωσή του, προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι ανισότητες βάσει φύλου δυστυχώς παραμένουν με την Ελλάδα να βρίσκεται μόλις στην 100η θέση της κατάταξης (ως προς τον γενικό δείκτη) σε ένα σύνολο 146 χωρών.