Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρουαζιέρα μέχρι και τον Δεκέμβριο στην Κέρκυρα με 11 προσεγγίσεις

Κρουαζιέρα
03 Μαρτίου 2023 / 10:06

Σχεδόν οι 10 από τους 12 μήνες έχουν «κλειδώσει» με αφίξεις πλοίων. Τις περισσότερες έχει ο Οκτώβριος με 68 πλοία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με θετικά μηνύματα «ανοίγει τα πανιά» της, η κρουαζιέρα στην Κέρκυρα για την νέα τουριστική σεζόν. Σχεδόν οι 10 από τους 12 μήνες του έτους έχουν «κλειδώσει» με προσεγγίσεις πλοίων, με την αυλαία για φέτος να πέφτει στη λήξη του έτους, καθώς τον μήνα Δεκέμβριο αναμένονται 11 αφίξεις, με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη για τις 31/12.

Με την άφιξη του μικρού κρουαζιερόπλοιου «Arethusa» την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 9.30 το βράδυ, ανοίγει φέτος η κρουαζιέρα στο λιμάνι της Κέρκυρας. Πρόκειται για μικρό πλοίο, 60 μέτρων, που θα φθάσει από τους Αγίους Σαράντα και θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα για το λιμάνι της Πάτρας. Την επόμενη ημέρα στις 8 το πρωί θα «δέσει» το «Viking Sky», το οποίο και θα παραμείνει μέχρι τις 5 το απόγευμα.

397 κρουαζιερόπλοια για φέτος

Με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο ΟΛΚΕ, κατόπιν των αναγγελιών των πλοίων, αναμένονται συνολικά 397 προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων που κάνουν home porting κάθε Παρασκευή (Marella Explorer της TUI Cruises) και Κυριακή (AIDA Blu της AIDA Cruises). Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υπόκειται σε αλλαγές κατά την διάρκεια της περιόδου.

Πυκνότητα

Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται τους μήνες Οκτώβριο με 68 πλοία, Αύγουστο με 62 και ακολουθεί ο Ιούνιος με 56, ο Ιούλιος με 55 και ο Σεπτέμβριος με 52. Επίσης οι προσεγγίσεις τον μήνα Μάρτιο ανέρχονται στις πέντε, τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί 23 αφίξεις, 45 τον Μάιο και 20 τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί 11 αφίξεις που θα γίνουν από τα κρουαζιερόπλοια «Arethusa» και «Costa Deliziosa», με την αυλαία για τη φετινή σεζόν να πέφτει στις 31 Δεκεμβρίου με το «Ocean Odyssey» που θα αφιχθεί από τη Μάλτα στις 9 το πρωί και θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Πάτρας στις 5 το απόγευμα.

«Οι εταιρείες ανήγγειλαν τις προσεγγίσεις τους για φέτος ζητώντας τις συγκεκριμένες προσεγγίσεις. Είναι ένα θετικό μήνυμα ότι έχουμε αφίξεις και τον μήνα Δεκέμβριο, καθώς πέρσι δεν υπήρξαν», τόνισε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος.

Θα γίνουν;

Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Βασίλη Καλούδη, οι προσεγγίσεις πλοίων τον τελευταίο μήνα του έτους καταγράφεται ως ένα καλό σημάδι για την χειμερινή κρουαζιέρα, ωστόσο απομένει να φανεί αν τελικά θα γίνουν και δεν θα ακυρωθούν. Ακόμη μια παράμετρος που έθεσε αφορά και την λοιπή λειτουργία της πόλης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της κρουαζιέρας, καθότι αρκετά καταστήματα είναι κλειστά το χειμώνα.

Τα προηγούμενα χρόνια

Το 2022 πάντως «έκλεισε» με θετικό πρόσημο για την κρουαζιέρα στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) που αφορούν την περίοδο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η Κέρκυρα κατέλαβε την τέταρτη θέση στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων με 392 προσεγγίσεις και 527.609 συνολικά επιβάτες.

Σημειώνεται ότι το 2021 το λιμάνι της Κέρκυρας προσέγγισαν 200 κρουαζιερόπλοια με 234.699 επισκέπτες. Χρονιά «ρεκόρ» ήταν το 2019, όπου οι αφίξεις ανήλθαν στις 420 και οι επιβάτες έφτασαν τους 767.673.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ