Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστημονική Ημερίδα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας

Ημερίδα
25 Φεβρουαρίου 2023 / 16:37

Το ΔΣ της Ευρωδιάγνωσης δεσμεύτηκε στην διοργάνωση και άλλων τέτοιων ημερίδων που θα βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία

Επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11/02 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας. Το θέμα της επιστημονικής ημερίδας ήταν: «Ιατρική απεικόνιση: από την θεωρία στην κλινική πράξη». Οι εισηγητές ήταν αφενός τεχνολόγοι ακτινολογίας-ραδιολογίας που λόγω της αγάπης και του ζήλου τους για την επιστήμη τους και τις συνεχείς προσπάθειες τους και της εργατικότητάς τους έχουν διακριθεί στον κλάδο τους.



α) Νίκος Στογιάννος, MSc (MRI) τεχνολόγος ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ερευνητής του University College Cork που αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική απεικόνιση, βασικές εφαρμογές με το βλέμμα στο μέλλον.

β) Χαράλαμπος Μπούγιας, MRc Τεχνολόγος ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων που εισηγήθηκε στην χρησιμότητα της μεθόδου της Πολυπαραμετρικής απεικόνισης μαστού και προστάτη με Μαγνητική Τομογραφία.

γ) Δήμος Τάρλας, MRI Radiographer και MRI Trainer, που εξήγησε πόσο πέτυχε η Μαγνητική Τομογραφία στις ιατρικές διαγνώσεις και τις εφαρμογές της. και αφετέρου οι διακριμένοι ακτινοδιαγνώστες: Ιωάννης Παπαγεωργίου και Χάρης Χρυσικόπουλος, που έδωσαν στους παρευρισκόμενους, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας, με απλό τρόπο να κατανοήσουν ο μεν πρώτος την ανάγκη και την χρησιμότητα της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής τομογραφία του προστάτη, και της Μαγνητικής Μαστογραφίας παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα εργαστήριά μας, ο δε δεύτερος παρουσίασε σπάνια και ενδαφέροντα περιστατικά των εργαστηρίων μας, που απεικονιστικά προσεγγίσαμε και δώσαμε δύσκολες αλλά επιτυχημένες διαγνώσεις και που προκάλεσαν αίσθηση στο ειδικό κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα.



Στην ημερίδα προσκλήθηκαν γιατροί της Κέρκυρας, οι οποίοι παραβρέθηκαν όπως ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι, χειρουργοί, νευρολόγοι, ουρολόγοι, παθολόγοι καθώς και τεχνολόγοι χειριστές των μηχανημάτων της Αξονικής και Μαγνητικής τομογραφίας. Στο τέλος κάθε εισήγησης οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα προς τους ομιλητές και εξηγήθηκαν αναλυτικά οι μέθοδοι απεικόνισης, οι τρόποι, η σωστή τοποθέτηση του ασθενή, η προετοιμασία και οι κλινικές πληροφορίες που πρέπει να συνοδεύουν τον κάθε ασθενή.
Επιπλέον απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Δημ. Καλούδης, η Πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας Μ. Μάνδυλα-Κουσουνή ενώ ο καλωσόρισμα έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ευρωδιάγνωσης Αχ. Βλάχος.

 Τα συμπεράσματα της ημερίδας ήταν ότι η συνεργασία των κλινικών γιατρών, των τεχνολόγων ακτινολογίας και ιατρών ακτινοδιαγνωστών δίνει τις προϋποθέσεις της σωστής προσέγγισης, της σωστής διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισης των περιστατικών.

Το ΔΣ της Ευρωδιάγνωσης δεσμεύτηκε στην διοργάνωση και άλλων τέτοιων ημερίδων που θα βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς με βάση τις απεικονιστικές εξετάσεις στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των περιστατικών τους, επ’ ωφελεία των ασθενών της Κέρκυρας.