Ένα δάκρυ για τον Γιώργο Ρωμαίο
Λιγότεροι γνωρίζουν πως το φτωχόπαιδο από τους Πάγους, που σέρβιρε στην ταβέρνα του Ρωμαίου (Ρουβά) για το μεροκάματο, έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα στην Ελευθερία του Τζεβελίκα, πριν φύγει για την Ανωτάτη Εμπορική κι ανοίξει μετά τα δημοσιογραφικά και πολιτικά φτερά του.
Οι περισσότεροι αναφέρονται στην υπόθεση Λαμπράκη. Τη δημοσιογραφική του συμβολή στην αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς. Γεγονός που περιβλήθηκε της παγκόσμιας δημοσιότητας με το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού και την ταινία του Κώστα Γαβρά με τη μουσική του Μίκη.
Ένα τέτοιο δημοσιογραφικό λίκνο προοιωνίζεται την πλούσια συνέχεια, που ακολούθησε, δημοσιογραφικά, πολιτικά, θεσμικά. Ο Γιώργος Ρωμαίος ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο διευθυντής του Βήματος και της ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο υπουργός.
Λιγότεροι γνωρίζουν πως το φτωχόπαιδο από τους Πάγους, που σέρβιρε στην ταβέρνα του Ρωμαίου (Ρουβά) για το μεροκάματο, έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα στην Ελευθερία του Τζεβελίκα, πριν φύγει για την Ανωτάτη Εμπορική κι ανοίξει μετά τα δημοσιογραφικά και πολιτικά φτερά του.
Συνδέθηκε με τη γενέτειρα στα πιο φιλόδοξα όνειρά της, τότε στις αρχές της δεκαετίας του '90, με δήμαρχο Σαρλή και βουλευτή Ράλλη, ο έμπειρος πια αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, «μέλος» κι αυτός της ιδιότυπης κερκυραϊκής τρόικας, που αποπειράθηκε να την απογειώσει. Δική του η συμβολή στον σχεδιασμό για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, που αλίμονο χάθηκε στους δαιδάλους της τοπικής, εσωπασοκικής αντιπαράθεσης. Αργότερα ως υφ. στο Εθνικής Οικονομίας αρωγός στην Προγραμματική για την παλιά πόλη.
Ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν πως παρά το ότι ήταν ήδη βετεράνος της πολιτικής και της δημοσιογραφίας ζήτησε και διαπιστεύθηκε από το «Συγκρότημα» να παρακολουθήσει το 17ο συνέδριο του ΚΚ Κίνας (2007). Μυημένος στη διεθνή πολιτική όσο λίγοι, ταξίδεψε στο Πεκίνο για να στείλει την ανάλυση των κραδασμών σε μια υπόθεση που επηρέαζε ολοένα και περισσότερο την παγκόσμια σκηνή.
Οι άνθρωποι της Ενημέρωσης τον θυμούνται στα Γραφεία μας να μετέχει θυελλωδών συζητήσεων για τη δημοσιογραφία και την πολιτική. Να μας διδάσκει και να μας συμβουλεύει. Δυο ορόφους πιο πάνω από την ταβέρνα των μαθητικών του μεροκάματων, βεβαιώνοντας έτσι το κυκλικό ίσως του βίου. Του χρωστάμε ένα μεγάλο μέρος της δημοσιογραφικής μας συνείδησης και κουλτούρας.
Τον αποχαιρετάμε με αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.