Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πόσο θα στοιχίσει το σαρακοστιανό τραπέζι

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
24 Φεβρουαρίου 2023 / 10:05

Ακριβότερο από πέρσι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Στα 4 ευρώ η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακριβότερα από πέρσι θα στοιχίσει και στην Κέρκυρα το σαρακοστιανό τραπέζι. Το ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες έχουν «σπρώξει» τις τιμές προς τα πάνω, με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά καλούδια  για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας να είναι «τσιμπημένα».

Για την ώρα η κίνηση στα ιχθυοπωλεία της λαϊκής αγοράς είναι υποτονική. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες εκτιμούν πως αυτό θα αλλάξει όσο πλησιάζουμε στην Καθαρά Δευτέρα, αν και όπως τονίζουν δεν προσδοκούν σε γενναίες αγορές. 



ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Δεν υπάρχει για την ώρα το ενδιαφέρον που αναμέναμε. Βλέπουμε μια μικρή κινητικότητα όχι κάτι ιδιαίτερο. Οι αγορές είναι φειδωλές και οι ποσότητες είναι ίσα – ίσα για ένα γεύμα. Οι καταναλωτές αγοράζουν μικρές ποσότητες από δυο – τρία είδη δαπανώντας 35 ευρώ περίπου», επισήμανε στην «Ε» ο Σπύρος Στούπας που διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση ιχθυοπωλείου στην λαϊκή αγορά της Κέρκυρας.
 


ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ


«Καπέλο» δυο ευρώ

Αν και οι ιχθυοπώλες προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές όσο το δυνατόν περισσότερο ωστόσο , όπως λένε θα υπάρχει μια επιβάρυνση από 1 – 2 ευρώ σχεδόν σε κάθε προϊόν.

«Το σαρακοστιανό τραπέζι θα στοιχίσει φέτος λίγο ακριβότερα, λόγω της αύξησης του πετρελαίου. Προσπαθήσαμε να μην ανεβάσουμε τις τιμές  για να κρατήσουμε μια ισορροπία στους πελάτες και η διαφορά είναι 1 – 2 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι», τόνισε στην «Ε» η Ελευθερία Μπούκη, ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου στη λαϊκή αγορά.



ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ενδεικτικά οι γαρίδες ανάλογα με το μέγεθος θα πωλούνται από 18 – 30 ευρώ το κιλό από 20 - 24 ευρώ που ήταν πέρσι, το χταπόδι διατίθεται στα 20 ευρώ από 17 ευρώ, τα καλαμάρια που πωλούνται τώρα 17 – 18 ευρώ  το κιλό ενδεχομένως την Καθαρά Δευτέρα να υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση κατά 1 ευρώ, οι σουπιές πωλούνται ήδη στα 14 ευρώ από 12 ευρώ και ενδεχομένως την Καθαρά Δευτέρα να στοιχίσουν μέχρι και 16 ευρώ, τα οστρακοειδή θα πωλούνται 17 – 18 ευρώ, ενώ τα μύδια παραμένουν στα 6 ευρώ.

Μια πιο οικονομική λύση αποτελούν τα κατεψυγμένα. Οι γαρίδες στοιχίζουν από 9-13 ευρώ το κιλό, τα καλαμάρια πωλούνται στα 7,5 ευρώ , το χταπόδι στα 12 ευρώ, οι σουπιές στα 9 ευρώ και τα μύδια στα 6,5 ευρώ.

«Φωτιά» η τιμή της λαγάνας

Σύμφωνα με αρτοποιούς της Κέρκυρας η λαγάνα φέτος θα πωλείται παραπάνω,  καθώς τα αλεύρια έχουν ακριβύνει σημαντικά με τις τιμές τους να έχουν διπλασιαστεί. Έτσι η απλή λαγάνα  θα πωλείται στα 4 ευρώ , ενώ οι γλυκές και όσες έχουν προσμίξεις θα διατίθενται στα 4,5 ευρώ. Πέρσι πάντως η τιμή τους είχε διαμορφωθεί στα 3,20 – 3,5 ευρώ.

Ο πατροπαράδοτος χαλβάς θα κοστίσει, φέτος, από 6,5  - 16,40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις. Ωστόσο ήδη αρκετά σουπερ μάρκετ έχουν προχωρήσει σε προσφορές με μειώσεις τιμών έως και 30%. Τέλος, η λευκή ταραμοσαλάτα αγγίζει έως και τα 10 ευρώ το κιλό.
 
Από την Τετάρτη πάντως  22/02 εγκαινιάστηκε και το «καλάθι της Σαρακοστής» που περιλαμβάνει προϊόντα με μεγάλη εποχική αύξηση σε πιο προσιτές τιμές, όπως είναι κάποια κατεψυγμένα θαλασσινά και ο χαλβάς.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ