Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τώρα για το «Ντουμπάι»

ΕΠΕΝΔΥΣΗ
22 Φεβρουαρίου 2023 / 09:58

Η επένδυση μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «κλείδωσε» για την περιοχή της νότιας Κέρκυρας. Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την στήριξη των τριών παρατάξεων από τις τέσσερις του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας και υπό έξι συγκεκριμένες προϋποθέσεις άναψε το «πράσινο» φως για την επένδυση στην περιοχή του Καλυβιώτη που προβλέπει τη δημιουργία μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής με τουριστικές υποδομές επάνω σε τεχνητή νησίδα.



Η επένδυση, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «κλείδωσε» για την υλοποίηση της στην περιοχή της νότιας Κέρκυρας, καθότι η κοινωνική συναίνεση για ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως το συγκεκριμένο, αποτελούσε προαπαιτούμενο για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Κατά την πολύωρη μονοθεματική συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου το απόγευμα της Δευτέρας που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Γυμνασίου – Λυκείου Λευκίμμης, παρουσία και κατοίκων της περιοχής, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «L Marine Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Μαρινών», Γιώργος Λιάτσος, προέβη σε αναλυτική ενημέρωση των παρισταμένων επί του επίμαχου project, ζητώντας να ληφθεί σε πρώτη φάση θετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε η εταιρεία να προχωρήσει τις διαδικασίες.


 
Το έργο
 
Όπως τόνισε, η μαρίνα υπό μορφή νησίδας σε πεταλοειδές σχήμα θα χωροθετηθεί σε απόσταση περίπου 280 μέτρων από την ακτογραμμή, επί νέας χερσαίας ζώνης που θα διαμορφωθεί με επίχωση τμήματος του θαλασσίου χώρου. Η πρόσβαση στη μαρίνα θα πραγματοποιείται μέσω γέφυρας, ενώ η δυναμικότητά της θα ανέρχεται σε 105 σκάφη με μέγιστο μήκος τα 80 μέτρα. Επιπλέον προβλέπονται να αναπτυχθούν σε αυτήν καταστήματα-υπηρεσίες, χώροι στάθμευσης, υπαίθριοι χώροι αναψυχής και εκδηλώσεων, χώροι περιοδικών εκθέσεων και κτίρια διαμονής.



Πρόκειται για επένδυση ύψους 273 εκατ. ευρώ  και η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει, μέσω δανεισμού της εταιρείας από τράπεζες, χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου, ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του ιδιωτικού Τομέα. Η μαρίνα θα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ενώ η κατασκευή της θα ολοκληρωθεί σε 3 -3,5 χρόνια.
 
Παράλληλα υποστηρικτικά έργα
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα παράλληλα και αντισταθμιστικά υποστηρικτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την L Marine και τα οποία προβλέπουν τα εξής:

1.Ανακατασκευή και αναβάθμιση των λιμενίσκων Πετριτή, Αλυκών και Καλυβιώτη (ιδιοκτησίας ΟΛΚΕ) με σκοπό την χρήση από τα ψαράδικα και τα ημερόπλοια της τοπικής κοινωνίας 

2. Ανάπλαση της ακτογραμμής, που βρίσκεται στην προβολή της τεχνητής νησίδας του κυρίως έργου, μήκους 5,50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και ενδιάμεσα σημεία με πέργολες σκίασης, χώρους άθλησης και πράσινο, για χρήση από όλους τους πολίτες 

3. Δημιουργία νέου δικτύου παροχής νερού, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής και σύνδεση με το κυρίως έργο του Υπουργείου Υποδομών στο Νεοχωράκι της Νότιας Κέρκυρας, για εξυπηρέτηση όλων των παράκτιων ιδιοκτησιών και του έργου. Το κυρίως έργο στο Νεοχωράκι θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών.

4. Δημιουργία νέου δικτύου αποχέτευσης λυμάτων, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής και σύνδεση με τον κεντρικό βιολογικό της ΔΕΥΑΚ, για εξυπηρέτηση όλων των παράκτιων ιδιοκτησιών και του έργου 

5. Ανακατασκευή των υφιστάμενων οδών πρόσβασης στην περιοχή (η χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα, και θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των παρεμβάσεων).

6. Φυσική αποκατάσταση της ακτογραμμής που έχει υποστεί διάβρωση τα τελευταία 50 χρόνια, με σύγχρονες τεχνολογίες 

7. Υποστήριξη στις υφιστάμενες ταβέρνες της ακτογραμμής, προκειμένου να γίνει αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής των κτηρίων παρέχοντας δωρεάν αρχιτεκτονικές μελέτες, οικοδομικές άδειες και χρηματοδότηση μέρους της δαπάνης για την βελτίωση της ποιότητας των ταβερνών.
 


«Βροχή» ερωτημάτων
 
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι προβληματισμοί που τέθηκαν από κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους αναφορικά με την καλή εκτέλεση του έργου και την βιωσιμότητά του, με τον κ. Λιάτσο να διαβεβαιώνει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και ότι εγγύηση γι’ αυτό είναι οι τράπεζες που θα το χρηματοδοτήσουν.

Οι όροι του Λέσση

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης έθεσε τις προϋποθέσεις και τους όρους για τη συγκεκριμένη επένδυση, στις οποίες συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, πλην της ΛΑΣΥ, που ζήτησε να διενεργηθεί δημοψήφισμα, ωστόσο απορρίφθηκε η πρόταση αυτή από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Καββαδία.

Οι έξι προϋποθέσεις που τέθηκαν και φέρεται να συμφωνεί και η εταιρεία είναι οι εξής:
1.Τήρηση περιβαλλοντικών όρων του έργου
2.Ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο Νότιας Κέρκυρας
3.Πολεοδομική μελέτη για την ευρύτερη περιοχή του Καλυβιώτη, ώστε να μπορούν οι δημότες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και χρηματοδότηση αυτής της μελέτης από την εταιρεία
4.Ανακατασκευή και αναβάθμιση των λιμενίσκων Πετριτή, Αλυκών και Καλυβιώτη (ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ) η διαχείριση των οποίων θα περιέλθει στο δήμο με κανονιστική πράξη που θα προστατεύει την υπάρχουσα αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα
5. Χρηματοδότηση έργων υποδομής που αφορούν σε έργα ύδρευσης,αποχέτευσης και οδοποιίας
6. Το οικονομικό αποτύπωμα των υφιστάμενων χρήσεων, τη διατήρηση τους και την αναβάθμιση τους.

Η πρόταση του Δημάρχου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τις παρατάξεις  του κ. Λέσση «Ενωτική Κίνηση Ν. Κέρκυρας», του Ν. Γκούση «ΔΗΜΟΣΥΝ» και του Γ. Πανδή «Νότια Κέρκυρα Πολιτών».
 
Επόμενα βήματα
 
Το επόμενο συλλογικό όργανο που θα γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ του έργου λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν του και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Κέρκυρας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Κατόπιν και εφόσον ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου που προβλέπει τις οριστικές μελέτες του κυρίως έργου, τις αδειοδοτήσεις των παράλληλων και αντισταθμιστικών έργων, όπως και την έκδοση ΠΔ για την ανάπλαση της ακτογραμμής και την έκδοση νέου χωροταξικού πλαισίου για την περιοχή Καλυβιώτη, ώστε να αποκατασταθούν οι όροι δόμησης των οικοπέδων και η πολεοδόμηση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της ακτογραμμής Καλυβιώτη μήκους 3,5 χλμ περίπου κανένα οικόπεδο δεν έχει πρόσβαση πάνω σε κοινόχρηστο δρόμο και δεδομένου ότι από 1η Ιανουαρίου έληξαν οι κατά παρέκλισση αρτιότητες οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκδόσουν οικοδομική άδεια για να μπορούν να χτίσουν στο μέλλον. Για όλα τα βήματα θα ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Κέρκυρας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ