Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η νέα γενιά: ο πραγματικός πλούτος της χώρας

Βασίλης Κουλούρης
21 Φεβρουαρίου 2023 / 18:16

Γράφει ο Βασίλης Κουλούρης, Υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, π. Γενικός Διευθυντής Υπ. Εργασίας, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής

Περίπου 500.000 Έλληνες, δηλαδή  το 5% του πληθυσμού της χώρας, εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2008 και μετά. Οι μισοί (51,4%) προέρχονται από την «κρίσιμη» ηλικιακή κατηγορία 25-44 ετών.

Γιατί έφυγαν;  Απαντούν οι ίδιοι (η σειρά με βάση τη δική τους αξιολόγηση) :

α) Αναξιοκρατία - διαφθορά: σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο» (Απρίλιος 2022), η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ΕΕ-27 και στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Δυτ.  Ευρώπης στον Δείκτη Δημοκρατίας 2020 («Democracy Index») με τον χαρακτηρισμό για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας ως «ελαττωματική» («flawed democracy»).

β) Κακές συνθήκες εργασίας : Σύμφωνα με το Eurofound, η Ελλάδα είναι ουραγός στη δημιουργία των λεγόμενων “high-flying jobs” καθώς μόνο το 5% των θέσεων εργασίας στη χώρα μας κατατάσσεται στο συγκεκριμένο επαγγελματικό προφίλ (μέσος όρος  ΕΕ : 21%), ενώ καταλαμβάνει την δεύτερη υψηλότερη θέση στις θέσεις εργασίας κακής ποιότητας (“poor quality jobs”). Επιπλέον, το 39,1% των εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους το τελευταίο διάστημα έχουν χειροτερέψει (Διανέοσις, «Τι πιστεύουν οι Έλληνες 2022»).

γ) Ανεργία και χαμηλές αποδοχές: η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην νεανική ανεργία με ποσοστό 28,6% (Ιούλιος 2022), ποσοστό διπλάσιο από το μ.ό. στην Ε.Ε. Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη των νέων μας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό , εκφρασμένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), μόλις ξεπερνά τη Βουλγαρία και την Εσθονία, ενώ υπολείπεται της Ρουμανίας ακόμα και της Τουρκίας (Eurostat, minimum wages 2020). Και η κατάσταση έχει χειροτερέψει καθώς, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ («Η κρίση του κόστους ζωής στην Ελλάδα», Νοέμβριος 2022), οι αμειβόμενοι με τον  κατώτατο μισθό – περίπου 700.000 - λόγω της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Δυστυχώς, οι τάσεις φυγής των νέων μας παραμένουν σε «μνημονιακά επίπεδα»:  77,1% των νέων 17-24 ετών δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αν βρουν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και συνθήκες» (Διανέοσις, 2022»). Μια νέα ανισότητα έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες: η διαγενεακή ανισότητα, η προοπτική να ζήσουν οι νέες γενιές χειρότερα από τους γονείς τους.

Αυτό το δυστοπικό παρόν έχει επιδεινωθεί από τις πολιτικές της ΝΔ : επίταση της αναξιοκρατίας, απελευθέρωση των απολύσεων, αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προώθηση του μοντέλου της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Δυστυχώς, οι πολιτικές της Κυβέρνησης, διευρύνοντας τις ανισότητες και την επισφάλεια της εργασίας και προωθώντας την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν κατά κύριο λόγο επισφαλείς θέσεις εργασίας αναξιοπρεπών µισθών. Και έτσι υπονομεύουν και τις ίδιες τις υγιείς επιχειρήσεις, τις οποίες οφείλουμε να στηρίζουμε.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, τοποθετούμε τη Νέα Γενιά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας. Για εμάς, την παράταξη που θεσμοθέτησε το ΑΣΕΠ, σε αντίθεση με τον λαϊκισμό αφενός, το νεποτισμό αφετέρου και τον διαγκωνισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις προσλήψεις μετακλητών, δεσμευόμαστε για αξιοκρατία ΠΑΝΤΟΥ. Δεσμευόμαστε ότι η Νέα Γενιά θα είναι πρωταγωνιστής: για την αναζωογόνηση της οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και την προσαρμογή της χώρας στην Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση.
Είναι όσοι στην αρχή της σταδιοδρομίας τους σημαδεύτηκαν από την κρίση και έμειναν χρόνια άνεργοι ή ξενιτεύτηκαν, αυτοί που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις απόδοσης αλλά με διαρκώς αμφισβητούμενα δικαιώματα και αμοιβές, αυτοί που χωρίς κρατική στήριξη και τραπεζική ρευστότητα δημιούργησαν ανταγωνιστικά προϊόντα και νέες τολμηρές επιχειρήσεις. Είναι όμως και όσοι παλεύουν ακόμα να μπουν στην αγορά εργασίας, είτε επειδή δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, είτε διότι οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες.

Οι σημερινοί νέοι, οι νέοι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, είναι στο επίκεντρο του προγράμματος το οποίο υποβάλλουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Όχι με αοριστολογίες και πομφόλυγες αλλά με συγκεκριμένα μέτρα άμεσης και μεσοπρόθεσμης εφαρμογής.

Γιατί  οι νέοι και οι νέες μας αξίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας κα της οικονομίας.
Γιατί τους ΧΡΩΣΤΑΜΕ!
 
Βασίλης Κουλούρης
Υποψήφιος βουλευτής ν. Κέρκυρας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής
π. Γενικός Διευθυντής Υπ. Εργασίας
Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής