Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τίμησαν και φέτος τη μνήμη του ήρωα των Ιμίων Έκτορα Γιαλοψού

Έκτορας Γιαλοψός
20 Φεβρουαρίου 2023 / 10:25

Ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής, στον Αφιώνα, της Βόρειας Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Έκτορα Γιαλοψό που έχασε τη ζωή του στα Ίμιας. Ο Έκτορας Γιαλοψός ήταν Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1996 κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως.

Σκοτώθηκε όταν κατέπεσε το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 στο οποίο επέβαινε. Μαζί με τον Έκτορα Γιαλοψό έχασαν τη ζωή τους οι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος. 



Την ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής, διοργάνωσαν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας σε συνεργασία με την Πρόεδρο, τον πολιτιστικό σύλλογο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο Αφιώνα - ΔΕ Αγίου Γεωργίου και την οικογένεια του ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχου Έκτορα Γιαλοψού.
Η επαρχιακή οδός Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού ήταν γεμάτη από κατοίκους της περιοχής, εκπρόσωπους των ένοπλων δυνάμεων και στελέχη της αστυνομίας,του λιμενικού και της πυροσβεστικής. Τον Κερκυραίο ήρωα τίμησαν επίσης και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου. 



Κατά την Θεία Λειτουργία, στην ενορία του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου Αφιώνα, χοροστάτησε Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος  όπου και τέλεσε το κατ’ έτος μνημόσυνο του ήρωα Έκτορα Γιαλοψού, ο οποίος έπεσε την νύκτα της 31ης Ιανουαρίου στα Ίμια, μαζί με άλλους δυο συναδέλφους του, την ώρα του καθήκοντος.





Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε ομιλία για το νόημα της ημέρας από τον Βασίλειο Γεωργάτο Σημαιοφόρο ΠΝ/ε.α.
Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνο από την Φιλαρμονική των Αυλιωτών.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ