Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας δημιουργεί αίθουσα STEM

STEM
18 Φεβρουαρίου 2023 / 12:03
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Με την υιοθέτηση της φιλοσοφίας STEM, η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη συνολική διδασκαλία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένας πολύτιμος χώρος μάθησης «κυοφορείται» στο 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας δίνει τη θέση του στη συνδυαστική και βιωματική μάθηση, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που συνδυάζουν την απόκτηση γνώσεων με καινοτόμες μεθόδους. Η αίθουσα STEM και ρομποτικής έχει αρχίσει σιγά σιγά να εξοπλίζεται, ώστε εντός της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές να περάσουν σε ένα διαφορετικό μοντέλο διδασκαλίας που ενσωματώνει ως βασικές συνιστώσες της, την Επιστήμη (S), την Τεχνολογία (T), τη Μηχανική (E), και τα Μαθηματικά (Μ). Στόχος δεν είναι άλλος από το να αντιληφθούν οι μαθητές μέσα σε ένα περιβάλλον έρευνας, πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος, αναζητώντας λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.



Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, που αποτελεί εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και έχει εισαχθεί στα δημοτικά και στα γυμνάσια της χώρας. Στο σχολείο ήδη τη θέση της έχει βρει η ρομποτική, ωστόσο οι δημιουργικές ανησυχίες των καθηγητών, έχουν πάει τη μάθηση ένα βήμα παραπέρα. «Έχουμε ως σκοπό το εργαστήριο δεξιοτήτων να επεκταθεί σε έναν Όμιλο, ώστε και τα παιδιά να κάνουν ρομποτική στο σχολείο, σε έξτρα ώρες εντός του ωρολογίου προγράμματος. Παράλληλα επιχειρούμε να φτιάξουμε έναν χώρο συνδυαστικής μάθησης, φιλοσοφίας STEM, επιπλέον των εργαστηρίων Πληροφορικής, Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, για να μπορούν να αναπτύσσονται εκεί κάποια σενάρια διδακτικά συνδυαστικής μάθησης και διδασκαλίας STEΜ, αλλά κυρίως εκπαιδευτικής ρομποτικής», τόνισε στην «Ε» ο μαθηματικός του σχολείου Μάριος Μαγιολαδίτης, υπεύθυνος του CorfuTech Lab.

Εξοπλισμός

Ήδη το εργαστήριο έχει εξοπλιστεί με ορισμένα κιτ ρομποτικής, ενώ το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί και από μια πίστα ρομποτικής, ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούνται στους διαγωνισμούς για την επίλυση προβλημάτων. «Το παράπονο που έχουν πολλοί συνάδελφοι, όπως για παράδειγμα οι Φυσικοί είναι ότι τα Μαθηματικά διδάσκονται αποκομμένα από την επιστήμη τους και πολλές φορές αναγκάζονται οι ίδιοι να εξηγούν το μαθηματικό υπόβαθρο, χωρίς αυτό να το κατέχουν τα παιδιά, γιατί δεν το έχουν διδαχθεί ακόμα. Στο εργαστήριο αυτό θα μπορούμε να κάνουμε τη διδασκαλία της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Μηχανικής ταυτόχρονα, εκτελώντας διδακτικά σενάρια μέσω της ομαδοσυνεργατικής», ανέφερε ο ίδιος. Επιμόρφωση Το εγχείρημα προϋποθέτει φυσικά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα υποστηρίξουν την λειτουργία του εργαστηρίου. Η χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί, ώστε σύντομα το εργαστήριο αυτό να μπορέσει να υποδεχθεί τους μαθητές του σχολείου. Για την ώρα τα παιδιά παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο λειτουργίας των ρομπότ και πως μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος, ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι τεχνικές κατασκευές με lego και διάφορα άλλα αντικείμενα που βοηθούν στην ανάπτυξη των λεπτών δεξιοτήτων.



ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.