Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιήγηση στα μνημεία της Κέρκυρας με καινοτόμα εφαρμογή ολογραμμάτων! (video)

Ολογράμματα μνημείων
14 Φεβρουαρίου 2023 / 12:39

Καινοτόμα εφαρμογή του Ιονίου Πανεπιστημίου με ολογράμματα μνημείων!Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια καινοτόμα εφαρμογή από το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (inArts.eu) του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Δεληγιάννη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πρωτοποριακό εργαλείο για χρήστες του Μνημείου της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, το οποίο παρέχει χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ποιότητας για περισσότερα από 80 σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη.



Ο Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο από τον κ. Δεληγιάννη, στο πλαίσιο της παραλαβής του από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Παρόντες ήταν η Δημάρχος Μ. Υδραίου, ο Πρύτανης Α. Φλώρος, οι Αντιδήμαρχοι Π. Τζάννε και Π. Βαρούχα και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Όπως διευκρίνισε η Μερόπη Υδραίου, το έργο εντάχθηκε από την Περιφερειακή Αρχή Γαλιατσάτου και στηρίχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Κ. Νικολούζου. Η χρηματοδότησή προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020”.

Σημεία που δεν είναι ορατά 

Η διαμεσική αφήγηση σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως είναι η ολογραμματική μοντελοποίηση και η προβολή του περιεχομένου, η χρήση βίντεο 360ο, η αξιοποίηση του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών, η θεματική σύνδεση σημείων μέσω θεματικών διαδρομών και οι εκτεταμένες δυνατότητες προσβασιμότητας που παρέχονται, αναδεικνύουν τις σημαντικές λεπτομέρειες και τα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν το μνημείο, τα οποία συχνά δεν είναι άμεσα ορατά και προσβάσιμα.

Για πρώτη φορά οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίσουν τα στοιχεία που συνθέτουν το μνημείο της UNESCO στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας και σε αυτά να εξερευνήσουν κρυφές πτυχές τους, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι ορατές ακόμη και όταν ο επισκέπτης βρίσκεται δίπλα στο σημείο ενδιαφέροντος. 

Χρήση στον τουρισμό και την ιστορική έρευνα
 
Παράλληλα, ο σχεδιασμός της εφαρμογής έχει υλοποιηθεί με γνώμονα τις ανάγκες σημαντικών ομάδων χρηστών, όπως:
 
• Οι ξεναγοί που δραστηριοποιούνται στο μνημείο, παρέχοντάς τους προηγμένες δυνατότητες, έτοιμες προς αξιοποίηση σε συνδυασμό με τους επισκέπτες.
Οι ξενοδόχοι και οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν δωρεάν έναν τρόπο παρουσίασης του μνημείου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ως εργαλείο προβολής.
• Οι φορείς μελέτης, συντήρησης και ανάδειξης οι οποίοι διαθέτουν ένα νέο εργαλείο αποτύπωσης.
• Οι τοπικές Αρχές (Δήμος, Περιφέρεια, κ.α.), οι οποίες μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων χρήσης μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα προσβασιμότητας στο μνημείο.

Στις εισόδους της πόλης
 
Η καινοτόμος εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν για τα επόμενα 10 έτη σε όλες τις ομάδες χρηστών, επισκέπτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες τουρισμού, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.λπ., συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας.
 
Η πυραμίδα προβολής των ολογραμμάτων χρησιμοποιείται ως σημείο προβολής του έργου και πρόσβασης στο πληροφοριακό του σύστημα μέσω των κινητών των επισκεπτών Στόχος της ομάδας ανάπτυξης είναι η τοποθέτηση των πυραμίδων στις πύλες εισόδου της πόλης. Ήδη μια έχει εγκατασταθεί στον ΟΛΚΕ.
 
Επιμέρους στοιχεία παρουσίασης που χρησιμοποιούνται ώστε να συμπληρώσουν την εμπειρία πρόσβασης και κατανόησης του μνημείου προς τον επισκέπτη περιλαμβάνουν την ενεργή χρήση εναέριου βίντεο 360ο και την χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας. Χρησιμοποιήστε το QR Code για άμεση πρόσβαση σε ένα από τα βίντεο τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη:

         

ή δείτε το video εδώ 

To πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020”.