Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Αυλωνίτη για την κατάσταση στην Ερείκουσα

Αυλωνίτης
08 Φεβρουαρίου 2023 / 21:10

Σχετικά με τις ελλείψεις μόνιμου ιατρού και δασκάλου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία απέστειλε κοινή επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ερείκουσα. Αναφέρεται στις ελλείψεις μόνιμου γιατρού από το περιφερειακό ιατρείο του νησιού και δασκάλου του Δημοτικού Σχολείου. Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

Κέρκυρα, 08.02.2023

Προς

Τον Υπουργό Υγείας
κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Νίκη Κεραμέως

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: «Έλλειψη ιατρού στο περιφερειακό ιατρείο και δασκάλου στο Δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Ερείκουσας»

Κυρία και Κύριε Υπουργέ,

έχω θίξει με αρκετές επιστολές μου εκ των οποίων η πιο πρόσφατη απεστάλη στις 11.12.2022, το φλέγον ζήτημα της έλλειψης ιατρού, από τον Οκτώβρη του προηγούμενου έτους, στο περιφερειακό ιατρείο της Ερείκουσας. Κενό που ακόμα και σήμερα, δεν έχει καλυφθεί προκειμένου οι κάτοικοι του μικρού και ακριτικού αυτού νησιού του Ιονίου και της Ελλάδας να νοιώθουν την ασφάλεια της υγειονομικής κάλυψης, όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο τεράστιο αυτό έλλειμμα της καθημερινής επιβίωσης από πλευράς κρατικής μέριμνας έρχεται να προστεθεί και η απουσία δασκάλου στο Δημοτικό Σχολείο του νησιού, από τα μέσα του προηγούμενου Δεκέμβρη. Γεγονός που δεν επιτρέπει στους 3 μαθητές του να πραγματοποιούν μαθήματα, κατόπιν αναρρωτικής άδειας που χορηγήθηκε στη δασκάλα που υπηρετεί στο σχολείο τους, της οποίας η θέση δεν έχει αναπληρωθεί μέχρι τώρα.

Όπως κατανοείτε Κυρία Υπουργέ και Κύριε Υπουργέ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που επωμίζεστε ως πολιτικοί προϊστάμενοι των δύο αυτών νευραλγικών για την καθημερινότητα των πολιτών, Υπουργείων, μέσα μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα, τίθεται ζήτημα κρατικής ανεπάρκειας και αδιαφορίας για την τοπική κοινωνία, όταν έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα δίχως τη διευθέτηση των δύο αυτών προβληματικών καταστάσεων.

Η έλλειψη μόνιμων ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία και μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία των νησιωτικών περιοχών και ειδικότερα, των ακριτικών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται δίχως επαγρύπνηση και δίχως αντανακλαστικά από την Πολιτεία.

Η κρισιμότητα της αδυναμίας εύρεσης οριστικής λύσης στη μονιμότητα των δημόσιων αυτών λειτουργών για τα νησιά μας στοιχίζει σε όρους κοινωνικής συνοχής με επόμενο την αποδυνάμωση και την ερημοποίηση των περιοχών μας, ως ακρίτες, αλλά και αξιοπιστίας της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της που δεν κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα και έχουν δεχθεί κατά το παρελθόν αμέτρητες αίωλες υποσχέσεις.

Αν δεν λάβετε υπόψιν σας και δεν αναγνωρίσετε πως οι ελλείψεις στην Υγεία και στην Παιδεία για την Ερείκουσα σήμερα και για το Μαθράκι και τους Οθωνούς αύριο, συνιστούν τομείς επιβεβλημένης και σταθερής κρατικής μέριμνας, είναι βέβαιο πως η κοινωνική δυσαρέσκεια στα Διαπόντια Νησιά μας θα είναι απολύτως δίκαιη.

Το ελληνικό κράτος και εσείς από πλευράς κυβέρνησης οφείλετε να τερματίσετε τους πάσης φύσεως πειραματισμούς στις πλάτες των ακριτών κατοίκων της επικράτειάς μας, οι οποίοι σας υπενθυμίζω πως πέρα από φορολογούμενοι πολίτες είναι και άνθρωποι που αγωνιούν για το πως θα ζήσουν με τις οικογένειές στους, στον τόπο τους.

Είναι λόγοι εθνικής ασφάλειας και σημασίας που συντρέχουν για τα Διαπόντια Νησιά μας και όλους τους ακριτικούς μας τόπους να συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνες ασφάλειας για την εθνική μας ακεραιότητα και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Κάτι τέτοιο όμως, υπαγορεύεται από την ομαλή δραστηριότητα και ζωή των κατοίκων τους, η οποία με τη σειρά της θεμελιώνεται με την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας.

Σας υπογραμμίζω μαζί με την κοινωνία της Ερείκουσας πως η εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης υποστηρίζει την παραμονή τους στο νησί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και σας ζητώ να πράξετε τα αναγκαία για την αναπλήρωση και τη διαρκή κάλυψη των κενών και των αναγκών σε αυτές.

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.

Με εκτίμηση,

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ