Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απαντά το Σωματείο ΕΚΑΒ για το περιστατικό ανακοπής στη Βόρεια Κέρκυρα

Σωματείο ΕΚΑΒ
07 Φεβρουαρίου 2023 / 13:20

Αντιδράσεις και ερωτήματα για τη διαχείριση του περιστατικού από ιδιωτικό ασθενοφόρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Καμία κλήση δεν έχει βρεθεί στο καταγραφικό του ΕΚΑΒ, σχετικά με ανακοπή που υπέστη η 54χρονη από τη Βόρεια Κέρκυρα, ανακοινώνει το Σωματείο Εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει έχει λάβει προφορικά από το τηλεφωνικό κέντρο των Ιωαννίνων.

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η καταγγελία του ιδιώτη γιατρού που παρέλαβε το περιστατικό, οι εργαζόμενοι εξέδωσαν ανακοίνωση προκειμένου να  αποσαφηνίσουν προς ενημέρωση των πολιτών, οποιαδήποτε ανακρίβεια.

Η ανακοίνωση του Σωματείου: 

Ένα ακόμα δυστυχές περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα ίδυσης βάσης του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Κέρκυρα μετά από ακόμα έναν αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε κέντρο διασκεδάσεως μιας 54χρονης συμπολίτισσάς μας. 

Στο συμβάν κλήθηκε ιδιώτης γιατρός με ιδιωτικό ασθενοφόρο από παρευρισκόμενους και ουδέποτε ειδοποιήθηκε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ 166 για να στείλει ασθενοφόρο. 

Εδώ και αρκετές μέρες βλέπουμε σε ειδησεογραφικά site να δημοσιεύονται πληροφορίες ότι κατά την παραλαβή του περιστατικού με ιδιωτικό ασθενοφόρο, ιδιώτης γιατρός που συνόδευε το περιστατικό κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ 166 για να ζητήσει να ενημερωθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για να αναμένει το ιατρικό επιτελείο για ανάνηψη. 

Κατά την άφιξη του ιδιωτικού ασθενοφόρου διαβάσαμε στα site ότι κατά δήλωση του ιδιώτη γιατρού στα ΤΕΠ δεν τον ανέμενε κανείς και υπήρχε μέσα μόνο μια νοσηλεύτρια και τον ενημέρωσε ότι δεν έλαβε καμία κλήση από πουθενά.

Τα επείγοντα

Κάπου εδώ πρέπει να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα προς ενημέρωση των πολιτών. 

Καταρχήν ένα τόσο σοβαρό περιστατικό θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί στο Νοσοκομείο Κέρκυρας ή στην Εισαγγελία και να έχει ζητηθεί να διερευνηθεί σε βάθος. 

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν έχουν βρει ποτέ άδεια τα ΤΕΠ χωρίς γιατρούς και πάντα όταν έχει ζητηθεί αναμονή λόγω σοβαρού περιστατικού λαμβάνουμε την απαιτούμενη προσοχή. 

Πληροφορίες ότι δεν υπήρξε κλήση

Το ΕΚΑΒ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ενημερώνει το νοσοκομείο για περιστατικά που διακομίζονται με ιδιωτικά ασθενοφόρα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία κλήση προς την υπηρεσία μας για αυτό το περιστατικό, σύμφωνα όμως με πληροφορίες δια στόματος χωρίς να ζητηθεί μέσω εισαγγελικής παραγγελίας να ανοίξει το καταγραφικό που αυτό και μόνο θα αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη.

Η διαχείριση 

Εδώ σαν επαγγελματίες υγείας, πτυχιούχοι διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από την πρώτη στιγμή θορυβηθήκαμε σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιστατικού και άμεσα αναρωτηθήκαμε ποιες ενέργειες έγιναν και ποιες όχι. 

Όπως:
1)  Γιατί δεν ενημερώθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ για το συμβάν στον τόπο που συνέβη και να ξεκινήσει άμεσα ασθενοφόρο;

2) Τι ενέργειες έγιναν στο σημείο με την άφιξη του ιδιωτικού ασθενοφόρου και αν το ασθενοφόρο είχε διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

3) Γιατί δεν διακομίστηκε το περιστατικό στον πλησιέστερο υγειονομικό σταθμό δηλαδή στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αθανασίου;

4) Αν και εφόσον είναι εφικτό να εξεταστεί ο απινιδωτής, γιατί ως γνωστόν οι τελευταίου τύπου απινιδωτές διαθέτουν καταγραφικό

5) Να διερευνηθεί αν παραδόθηκε δελτίο ασθενοφόρου από το πλήρωμα του ιδιωτικού ασθενοφόρου, τι ενέργειες έγιναν για τη διακομιδή και από ποιόν. Και σε τι κατάσταση παρελήφθη η ασθενής;

Αυτές οι σκέψεις μας δημιούργησαν μεγάλα ερωτήματα και καλό θα ήταν να αποσαφηνιστεί η διαδικασία της διακομιδής. 

Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένεια της εκλιπούσης και ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους. 

Ο πρόεδρος Χρήστος Κυπριώτης
Ο Γραμματέας Αθανάσιος Κουρής