Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια είναι τα δυο υποψήφια οικόπεδα για τις νέες Φυλακές

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
07 Φεβρουαρίου 2023 / 09:33

Στην Κέρκυρα την ερχόμενη εβδομάδα ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου. Θα πραγματοποιήσει αυτοψία σε δυο υποψήφια οικόπεδα για την ανέγερση ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα αναμένεται να βρεθεί εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Η επίσκεψη του συνδέεται με το ζήτημα της μεταφοράς του σωφρονιστικού καταστήματος της Κέρκυρας από το κέντρο της πόλης σε κάποιο περιφερειακό σημείο του νησιού, μια υπόθεση που «σέρνεται» εδώ και 20 χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Οικονόμου θα επισκεφθεί δυο υποψήφια οικόπεδα, τα οποία έχουν μπει ήδη στο «μικροσκόπιο» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταλληλότητά τους.

Οι τοποθεσίες
 
Ειδικότερα, το ένα οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή Ρεκίνη στη Βόρεια Κέρκυρα και ανήκει στον ΦΟΔΣΑ. Πρόκειται για ένα μεγάλο επίπεδο οικόπεδο, εκτός οικισμών με πρόσβαση στον δρόμο, το οποίο αρχικά προορίζονταν για την δημιουργία ΧΥΤΑ Β. Κέρκυρας. Το οικόπεδο φέρεται να πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία και προκρίνεται ως το πιο κατάλληλο. Όσον αφορά τον άλλο χώρο, το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στην Άφρα και είναι πλησίον σε οικισμούς.

Κινητικότητα

Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε κινητικότητα με επισκέψεις στην Κέρκυρα τόσο του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνο Παπαθανασίου (αρμόδιος για τα σωφρονιστικά καταστήματα), όσο και του Τεχνικού Συμβούλου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Άδωνι Ιορδανίδη, προκειμένου να διαμορφώσουν προσωπική εικόνα για τις τοποθεσίες, στις οποίες βρίσκονται και για τα χαρακτηριστικά τους.

Η επίσκεψη του κ. Οικονόμου στην Κέρκυρα αναμένονταν εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο αυτή πραγματοποιείται τελικά τώρα, καθώς οι συνθήκες φαίνεται ότι πλέον ωρίμασαν. Την παρουσία του Υφυπουργού στην Κέρκυρα ανακοίνωσε ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής πίτας του πολιτικού του γραφείου που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο το απόγευμα της Κυριακής, όπου και έγινε εκτενής αναφορά του κυβερνητικού έργου στην Κέρκυρα.
 

 
Συνάντηση Στ. Γκίκα με τον πρωθυπουργό
 
Το ζήτημα πάντως της μεταφοράς του σωφρονιστικού καταστήματος εκτός πόλης αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων θεμάτων πρώτης γραμμής για την Κέρκυρα, στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γκίκας με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ενόψει και της εκπόνησης του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά των φυλακών, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και του νομικού της κόσμου, δια του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, το οποίο και προτάσσει ψηλά στην ατζέντα του. Μάλιστα παρότι κατά το παρελθόν έγιναν σοβαρές προσπάθειες για την μεταφορά τους σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού, ωστόσο δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για να προχωρήσει ο σχεδιασμός.
 
Οι φυλακές της Κέρκυρας
 
Το σωφρονιστικό κατάστημα Κέρκυρας βρίσκεται απέναντι από το νέο Δικαστικό Μέγαρο και το 3ο – 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Κατασκευάσθηκε κατά την περίοδο της βρετανικής παρουσίας στο νησί (πρώτο μισό του 19ου αιώνα) το 1831-1832 και έχει σαφείς επιρροές από το πρότυπο του Πανοπτικού Κτιρίου Εγκλεισμού (Panopticon), όπως αυτό σχεδιάστηκε από τον Άγγλο πολιτικό Jeremy Bentham. Ωστόσο οι φυλακές είναι μικρές σε χωρητικότητα, ενώ δεν παύουν να είναι μια δομή άλλης εποχής. 
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ