Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γρίπη, κορωνοϊός και ιώσεις έχουν στείλει, μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σπίτια τους

Ιώσεις
03 Φεβρουαρίου 2023 / 13:43

Άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών αποκλειστικά για τα έκτακτα λειτουργικά κενά όπως προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας ζητά ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έκτακτα λειτουργικά κενά έχουν προκύψει στα σχολεία της Κέρκυρας από το κύμα ιώσεων που έχει θερίσει τους εκπαιδευτικούς. Την ίδια ώρα περίπου το 15% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απουσιάζει σταθερά μετά τις γιορτές, λόγω νόσησης.

Τα κενά που έχουν προκύψει στα σχολεία της Κέρκυρας δεν μπορούν να καλυφθούν εκ των ενόντων, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης, καθώς οι εκπαιδευτικοί που έχουν μείνει πίσω δεν έχουν διαθέσιμες ώρες για να τα αναπληρώσουν. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, για πρώτη φορά, ζητήθηκε επίσημα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας η καταγραφή των κενών που έχουν προκύψει εξαιτίας των εκπαιδευτικών που νοσούν.

Βάσει αυτής 43 εκπαιδευτικοί απουσίαζαν από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Κέρκυρας, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις που έλειπαν ταυτόχρονα από το ίδιο σχολείο 4 ή και 5 εκπαιδευτικοί, όπως παρατηρήθηκε σε δυο εξαθέσια δημοτικά. «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν στα σχολεία από εκπαιδευτικούς που θα νοσήσουν.

Προφανώς με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Είναι εμφανής και προκλητική η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, που διασφαλίζεται μόνο χάρη στον προσωπικό αγώνα, το φιλότιμο και την αγωνία των εκπαιδευτικών», επισήμανε ο κ. Κουρσάρης. Όπως είπε, είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων προσλήψεων αναπληρωτών αποκλειστικά για τα έκτακτα λειτουργικά κενά όπως και οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας από την πλευρά των δήμων, λόγω των ιώσεων, της γρίπης και του κορονοϊού που βρίσκονται σε έξαρση. Στα λύκεια και τα γυμνάσια Προβλήματα με έκτακτα λειτουργικά κενά διαπιστώνονται και στα γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων απουσίαζε από τις σχολικές μονάδες το 6% των εκπαιδευτικών, δηλαδή 58 καθηγητές. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, το ποσοστό εκπαιδευτικών που βρίσκεται εκτός, λόγω νόσησης δεν είναι υψηλό αναλογικά με το σύνολο των 1.250 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και των 967 στην δευτεροβάθμια.

«Ίσως είναι λίγο παραπάνω το ποσοστό στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο η διαχείριση των μαθητών στις τάξεις που απουσιάζουν εκπαιδευτικοί γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Η εκπαίδευση οφείλεται να παρέχεται σε επίπεδο σχολείου», ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Κουρσάρης, τα σχολεία έχουν γίνει παιδοφυλακτήρια, καθώς οι μαθητές αναγκαστικά διανέμονται σε άλλες τάξεις μέχρι να σχολάσουν.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ