Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επι τάπητος η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε ημερίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Ημερίδα
03 Φεβρουαρίου 2023 / 12:59

Το πρώτο βήμα ενόψει της εκπόνησης της «Περιφερειακής Στρατηγικής Βιώσιμου Τουρισμού στα Ιόνια Νησιά» με κατεύθυνση την ανάγκη προώθησης του αειφόρου τουρισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά τέθηκε επί τάπητος στην ημερίδα που πραγματοποιείται από το πρωί στο κτίριο του ΟΛΚΕ και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Διαχειριστική Αρχή.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα που γίνεται ενόψει της εκπόνησης της «Περιφερειακής Στρατηγικής Βιώσιμου Τουρισμού στα Ιόνια Νησιά» με κατεύθυνση την ανάγκη προώθησης του αειφόρου τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις βασικές διαστάσεις της οικονομικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά και την υποστήριξη του τουρισμού που δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας και προωθεί τον τοπικό πολιτισμό, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Η σημερινή ημερίδα αποτελεί την α’ φάση Διαβούλευσης, προκειμένου να τεθεί το γενικό πλαίσιο της «βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», με συμμετοχή και κατάθεση απόψεων από το Υπουργείο Τουρισμού, τον Ακαδημαϊκό Τομέα, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης (ΠΙΝ, Δήμοι), και του τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ, Επαγγελματικοί Φορείς, Εργαζόμενοι), με σκοπό όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν κοινή αφετηρία.



Όπως τόνισε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα βρισκόμαστε σε μια κομβική περίοδο για την ανάπτυξη του τουρισμού μας με δεδομένο και την δυναμική που φάνηκε από την έντονη επανεκκίνηση του στα Ιόνια Νησιά μετά την μακρά περίοδο της πανδημίας.

Σημείωσε ότι η ΠΙΝ είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα από την οποία ξεκινάει η διαδικασία αυτή με βάση και την κατεύθυνση που έχει δώσει η ΕΕ, καθώς στο εγκεκριμένο ΕΠ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2021-2027, έχει ενσωματωθεί ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση σημαντικών δράσεων του (π.χ. Άξονας Προτεραιότητας 5 : Προώθηση της βιώσιμης και ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης) η εκπόνηση Περιφερειακής Στρατηγικής Βιώσιμου Τουρισμού.



Ποιοι παρευρέθηκαν

Στην ημερίδα το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης, η δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Κ. Ζορμπάς, Γ. Στασινόπουλος και Μ. Ορφανουδάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπ. Βούλγαρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Π. Κατσαρός, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Ιονίων Νήσων Κ. Τσουμάνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπ. Σπύρου και Χρ. Σκούρτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Στ. Πουλημένος, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε η Πρόεδρος του ΕΟΤ Κέρκυρας Αντζελα Γκερέκου όπως και στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ