Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σπαζοκεφαλιά» και φέτος η εύρεση προσωπικού στον τουρισμό

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
01 Φεβρουαρίου 2023 / 09:33

Προς συζήτηση θα φέρει και πάλι το Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας το ζήτημα της υπογραφής τοπικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το βλέμμα στραμμένο στην αναζήτηση προσωπικού για τις επιχειρήσεις τους βρίσκονται ήδη οι ξενοδόχοι, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων και δη εξειδικευμένων που χαρακτήρισε την περσινή περίοδο, καθίσταται ορατό και φέτος, καθώς δεν υπάρχει η αναμενόμενη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΚΚ Σταμάτη Πελάη, η εύρεση προσωπικού θα είναι και φέτος μια δύσκολη εξίσωση. «Φέτος η έλλειψη προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Έχει φύγει κόσμος που ψάχνει δουλειά εκτός ξενοδοχείων. Είχαμε πέρσι περιπτώσεις που λόγω έλλειψης προσωπικού, εργαζόμενοι είχαν επιφορτιστεί με παραπάνω δουλειά στο πόστο τους, όπως καμαριέρες και σερβιτόροι. Μαζεύτηκαν όμως οι εργοδότες με τις απεργίες που έγιναν», ανέφερε ο ίδιος.
 
Αγγελίες

Στο μεταξύ, με αγγελίες ξενοδόχοι και καταλυματίες προσπαθούν να βρουν προσωπικό, ωστόσο η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη. «Όλοι αναζητούν προσωπικό. Θεωρώ ότι και φέτος θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν από τον τουρισμό αναζητώντας 12μηνη εργασία», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης.

Ακόμη πάντως κι αν το τηλέφωνο χτυπήσει, οι υποψήφιοι για τη θέση δεν έχουν καθόλου εμπειρία. «Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε προσωπικό μετά τις γιορτές. Δεχόμαστε κάποια τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους, όμως είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καθόλου τη δουλειά. Και φέτος είναι δύσκολο να βρούμε προσωπικό, δεν υπάρχει ζήτηση», επισήμανε στην «Ε» ο Σπύρος Ιωακειμίδης που διατηρεί ξενοδοχείο στη Δασιά.

Όπως τόνισε ο κ. Βούλγαρης, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι πολυπαραγοντικό. «Να θυμίσουμε ότι και πέρσι είχαμε την πανδημία και δεν βρίσκαμε προσωπικό για να καλύψουμε τις θέσεις όσων νοσούσαν. Επιπλέον υπάρχει μια παραοικονομία με τη βραχυχρόνια μίσθωση, όπου αρκετοί κατευθύνονται εκεί για εργασία και δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός», επισήμανε ο ίδιος.

Αιτήσεις επαναπρόσληψης
 
Στο μεταξύ αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων επαναπρόσληψης για τους εποχιακά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, μέσω του κλαδικού Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας, προκειμένου να διατηρήσουν την εργασιακή τους σχέση στην επιχείρηση που εργάστηκαν την προηγούμενη περίοδο.

«Αιτήσεις επαναπρόσληψης στέλνονταν μέχρι και σήμερα (σ.σ. χθες). Υπάρχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή, ωστόσο ακριβή στοιχεία θα γνωρίζουμε αύριο το βράδυ (σ.σ σήμερα). Δικαίωμα επαναπρόσληψης έχουν περίπου 7.500 άτομα. Πέρσι, μέσω του Σωματείου, κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις επαναπρόσληψης και κάθε χρόνο το νούμερο αυτό αυξάνεται», σχολίασε ο κ. Πελάης. Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων σε όλο το φάσμα του τουρισμού στην Κέρκυρα ανέρχεται στις 20.000, ενώ οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αγγίζουν τις 6.000.
 
Τοπικές και επιχειρησιακές συμβάσεις
 
Το Σωματείο  Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας αναμένεται πάντως  να φέρει πάλι προς συζήτηση το ζήτημα της υπογραφής τοπικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Όμιλος Sani/Ikos, που διατηρεί ξενοδοχεία και στην Κέρκυρα, υπέγραψε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις 8% για τους εργαζομένους το 2023. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Πελάης, οι εργοδότες στην Κέρκυρα δεν κάθονται να κουβεντιάσουν.
 
«Τη σύμβαση αυτή δεν την έχω δει. Ωστόσο δεν παίζει κανένα ρόλο, το ποσοστό αύξησης που πρέπει να κριθεί για πενθήμερη και οχτάωρη εργασία», ανέφερε ο ίδιος.
 
Στη σωστή κατεύθυνση
 
Όπως αναφέρει ο κ. Βούλγαρης, η διετής συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 10,5% που υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕΤ) με την Ομοσπονδία των εργοδοτών βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο όπως διευκρινίζει δεν είναι μόνο το ζήτημα των απολαβών που πρέπει να απασχολεί αλλά και οι συνθήκες εργασίας. «Θέλουμε να ακολουθείται σωστά ο νόμος και να  γίνονται έλεγχοι στα 400 ξενοδοχεία του νησιού, όπως και να ενημερώνονται άμεσα οι ξενοδόχοι για τυχόν προβλήματα που εντοπίζονται», διευκρίνισε ο κ. Βούλγαρης.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ