Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η νέα βιογραφική έκδοση της «Παλαιάς» Φιλαρμονικής: Ο συνθέτης και μουσικός διευθυντής Σπύρος Δουκάκης (1886-1974)

Παλαιά Φιλαρμονική
30 Ιανουαρίου 2023 / 18:17

Η έκδοση διατίθεται αποκλειστικά από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (οδός Νικηφόρου Θεοτόκη 10) και οι ενδιαφερόμενοι να την αποκτήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το ίδρυμα είτε τηλεφωνικά (26610 39289, απογευματινές ώρες) είτε μέσω email ([email protected]).

ΚΕΡΚΥΡΑ. H Διοικητική Επιτροπή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, προβαίνοντας ήδη από το 2010 στην έκδοση «Μελετημάτων» σχετικών με το έργο αξιόλογων Eπτανησίων συνθετών και με σημαντικές πτυχές της ευρύτερης μουσικής ιστορίας της Ελλάδος, με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει στους φιλόμουσους και φιλίστορες αναγνώστες την έβδομη έκδοση του Μουσείου Μουσικής της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, ότι οι παραπάνω εκδόσεις έχουν πλέον καθιερωθεί ως γόνιμο βήμα κατάθεσης πρωτότυπου επιστημονικού λόγου εντός της ελληνικής μουσικολογικής κοινότητας.

Ο έβδομος τόμος των μουσικολογικών εκδόσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας τιτλοφορείται «Σπύρος Δουκάκης (1886-1974): Σελίδες Κερκυραϊκής Μουσικής Ιστορίας». Σε αυτόν παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του αρχιμουσικού και συνθέτη Σπύρου Δουκάκη, μιας προσωπικότητας, η οποία, ξεκινώντας την πορεία της από την Κέρκυρα και σπουδάζοντας στην Ιταλία και στη Γερμανία, τάραξε ποικιλοτρόπως τα νερά της προπολεμικής μουσικής Κέρκυρας, υπηρετώντας αμφότερα τα φιλαρμονικά σωματεία της πόλης και τη μουσικοθεατρική κίνησή της, και είχε μια εξίσου σημαντική πορεία τόσο στην προπολεμική, όσο και στη μεταπολεμική Αθήνα.

Το καινούργιο μελέτημα είναι ο ερευνητικός καρπός της πολυετούς ενασχόλησης με τον Σπύρο Δουκάκη του αναγνωρισμένου αρχιμουσικού και κλαρινετίστα Δημήτρη Παπικινού, ο οποίος στις σελίδες του πονήματός του ξεδιπλώνει και το ιδιαίτερο ερευνητικό τάλαντό του. Τον ευχαριστούμε θερμότατα για την εμπιστοσύνη του και την τόσο καρποφόρα εκδοτική συνεργασία μας, καθώς και για την εμβριθή και μεθοδική έρευνά του. Αυτή πραγματικά προσφέρει πάμπολλες σελίδες άγνωστης κερκυραϊκής μουσικής ιστορίας, οι οποίες προσθέτουν πλειάδα πρωτοφανέρωτων δεδομένων σχετικών με τη μουσική ιστορία του τόπου μας και της πατρίδας μας γενικότερα, καταρρίπτοντας πολλούς μύθους και παρερμηνείες.

Ωστόσο, οι πρωτότυπες θεάσεις και οι νέες πληροφορίες που προσφέρει ο συγγραφέας δεν παραμένουν στο επίπεδο της νοσταλγίας των εποχών εκείνων, αλλά αποκαλύπτουν στο ενεργό αναγνώστη τα στοιχεία εκείνα που με τρόπο δυναμικό και θετικό προβληματίζουν και για το παρόν και για μέλλον της μουσικής δραστηριότητας στο νησί μας και πέρα από αυτό.

Η έκδοση διατίθεται αποκλειστικά από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (οδός Νικηφόρου Θεοτόκη 10) και οι ενδιαφερόμενοι να την αποκτήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το ίδρυμα είτε τηλεφωνικά (26610 39289, απογευματινές ώρες) είτε μέσω email ([email protected]). Με την επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου Μουσικής (1η Απριλίου 2023) η καινούργια έκδοση, όπως και οι προηγούμενες, θα διατίθεται και από τον χώρο του (πρωινές ώρες).