Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Ατομική Αξιολόγηση

ΣΕΠΕ
29 Ιανουαρίου 2023 / 22:33

Του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, την Τετάρτη 08/02 στο 6ο Δ.Σ. Κέρκυρας στις 18:00

ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

      Συνάδελφοι/ισσες, εν μέσω απόλυτης φτωχοποίησης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων που βλέπουν τους μισθούς τους να εξανεμίζονται από το κύμα ακρίβειας, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο προχωρά στην άμεση έναρξη της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών! Η Υπουργός Παιδείας νομίζει ότι θα δημιουργήσει τετελεσμένα λίγο  πριν τις εκλογές και θα επιβάλλει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική στην οποία το εκπαιδευτικό κίνημα έχει αντιδράσει σθεναρά τα τελευταία χρόνια. Να το ξεχάσει!
    Με το αποκαλυπτικό δελτίο τύπου, με τίτλο: «Μετά από 41 χρόνια, καθολική εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών!» το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση δεν είναι παρά η επαναφορά του θεσμού του επιθεωρητή που καταργήθηκε πριν 41 χρόνια, η επιβολή κλίματος αυταρχισμού και αυθαιρεσίας στα σχολεία, η κατάργηση κάθε έννοιας παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στα σχολεία, ώστε υπάκουοι, άβουλοι και μοιραίοι οι εκπαιδευτικοί να υποκύπτουμε σε κάθε αντιεκπαιδευτικό μέτρο.
   Όταν το Υπουργείο, ανακοίνωνε ότι δεν θα προχωρήσουν οι μονιμοποιήσεις των συναδέλφων που διορίστηκαν από το 2020 και μετά, καθιστούσε σαφές ότι η αξιολόγηση έρχεται να χτυπήσει τη μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο σχολείο, αίροντας, ουσιαστικά, το καθεστώς της μονιμότητας. Αντίστοιχα, οι δηλώσεις για νέο μισθολόγιο και αυξήσεις μόνο μετά από αξιολόγηση, παραπέμπουν ευθέως στα περίφημα μπόνους και πριμ παραγωγικότητας, δηλαδή, στην κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης, στην απόλυτη διάσπαση του εκπαιδευτικού σώματος σε άτομα που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ψίχουλα και θα αδυνατούν να διεκδικήσουν συλλογικά έναν μισθό αξιοπρέπειας. Οι δηλώσεις περί «βελτιωτικής αξιολόγησης» στοχεύουν μόνο στο να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς και σε τίποτα άλλο.
    Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η ατομική αξιολόγηση να ξεκινήσει άμεσα και τμηματικά: όπου ολοκληρώνονται οι κρίσεις συμβούλων από τα γαλάζια συμβούλια, η διαδικασία θα ξεκινάει αυτόματα. Στόχος είναι να αρχίσει η αξιολόγηση από κάποιες περιοχές της επαρχίας όπου η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αντιδράσεις είναι μικρότερες. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι κατακερματίζοντας την επιβολή της αξιολόγησης, ξεκινώντας από τους νεοδιόριστους συναδέλφους και από περιοχές μακριά από το κέντρο θα κάμψει τις αντιδράσεις, ώστε να περάσει πιο εύκολα η αξιολόγηση και στη συνέχεια να εδραιωθεί σε όλη την επικράτεια. Ο εκβιασμός στους νεοδιόριστους είναι ωμός, κυνικός και έχει βάθος χρόνου που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Σκοπός του ΥΠΑΙΘ είναι να ξεκινήσει την αξιολογική τους διαδικασία ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο. Η ολοκλήρωση αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας (στην οποία αξιολογούνται και από τον Σύμβουλο και από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας) και το τελικό της αποτέλεσμα έχει αρκετό χρονικό ορίζοντα μπροστά της και, εκ των πραγμάτων, θα πάει για την επόμενη σχολική χρονιά! Μην ξεχνάμε ότι, όπως προβλέπει ο ν. 4823, «Αν το έργο του εκπαιδευτικού χαρακτηριστεί ως «μη ικανοποιητικό» ο εκπαιδευτικός δεν μονιμοποιείται αλλά μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία τα αμέσως επόμενα δύο (2) έτη». Η μόνη απάντηση επομένως, είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για την ακώλυτη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων ΤΩΡΑ!
    Το σχέδιο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, όμως, έχει και συνέχεια. Πλάι στην αξιολόγηση και την ομηρία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, το ΥΠΑΙΘ ετοιμάζει νέο σύστημα προσλήψεων που θα συμπεριλαμβάνει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να εμπεδωθεί πλήρως και απολύτως το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας που καθιερώνει το αέναο κυνήγι προσόντων, μορίων, σεμιναρίων που άνοιξε το προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνει ο ΑΣΕΠ και η αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση τονίζει ότι η «ελληνική PISA», που θα χρησιμοποιηθεί για την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, θα εφαρμοστεί κανονικά και καθολικά φέτος. Υλοποιεί ύπουλα και σταδιακά όλες τις κεντρικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, που έχουν στόχο το ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου, το οποίο θα εντείνει τους αποκλεισμούς της νεολαίας από τη μόρφωση και θα διαμορφώσει μια νέα γενιά εργαζομένων με μειωμένες προσδοκίες.
Απέναντι στην τμηματική εφαρμογή μιας πολιτικής που φιλοδοξεί να μετατρέψει το σχολείο σε εργασιακή και εκπαιδευτική κόλαση πρέπει να ενωθούμε και να ξεσηκωθούμε σαν ένας άνθρωπος! Καμιά εκλογική αναμονή – καμιά αυταπάτη.
         Η απάντηση πρέπει να είναι η μετωπική και αποφασιστική αντιπαράθεση μέχρι τη νίκη:
Α. Κηρύσσουμε πολύμορφο αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων. Τη διεκδίκηση αύξησης των μισθών μας. Τους μαζικούς διορισμούς, τον διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Καλούμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου  Δ.Σ. Κέρκυρας (1η πρόσκληση 1/2, 2η πρόσκληση 8/2) και κάνουμε έκκληση για μαζική συμμετοχή ώστε να υπάρχει απαρτία και να πάρουμε αποφάσεις.
  • Η απεργία-αποχή (Α/Α) από τις διαδικασίες μεντόρων και σχολικών συντονιστών ισχύει στο ακέραιο. Οι διευθυντές/ντριες καλούνται να δηλώνουν συμμετοχή στην Α/Α και να μην προχωρούν σε ορισμό συναδέλφων. Όσοι/ες συνάδελφοι ορίστηκαν από τη διεύθυνση των σχολείων τους καλούνται να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην Α/Α. Ακολούθως, όλοι/ες συμμετέχουμε στην Α/Α και δεν συνεργαζόμαστε με μέντορες και σχολικούς συντονιστές.
  • Η αντίσταση στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας συνεχίζεται με τα ενιαία κείμενα. Συμμετέχουμε μαζικά στις κεντρικές εκδηλώσεις που οργανώνει η ΔΟΕ σε αυτό το πλαίσιο.
  • Κανένας-καμία δεν καταχωρεί στοιχεία στον ηλεκτρονικό φάκελο αξιολόγησης. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αυτοφακελωθούμε!
Προχωράμε σε συνεννόηση με τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ για την οργάνωση μεγάλης πανελλαδικής σύσκεψης συντονισμού του αγώνα. Προτείνουμε την οργάνωση μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα καθώς και την πραγματοποίηση συναυλίας για την παιδεία.
  • Ξεκινάμε πλατιά καμπάνια μαζί με τις ΕΛΜΕ και τις Ενώσεις Γονέων της περιοχής μας. Οργανώνουμε σε κάθε σχολική μονάδα την ενημέρωση των γονέων για τις θέσεις μας και για την οργάνωση της ακύρωσης στην πράξη της «ελληνικής PISA» σε συνεργασία με το γονεϊκό κίνημα (Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων) και με κάθε πρόσφορο τρόπο (εκδηλώσεις, γράμμα προς γονείς, ενημέρωση στην είσοδο κατά το σχόλασμα, αφίσα κλπ).
 
Β. Απαιτούμε  από τη ΔΟΕ να κηρύξει χωρίς καμία καθυστέρηση ανένδοτο αγώνα για να ακυρώσει τα σχέδια ΚΕΡΑΜΕΩΣ και να διεκδικήσει για τους εκπαιδευτικούς δικαιώματα και μισθούς αξιοπρεπείας:
  • Έγκαιρη πραγματοποίηση της Ολομέλειας Προέδρων για τη λήψη όλων των μέτρων αποτροπής της ατομικής αξιολόγησης.
  • Κήρυξη απεργίας μέσα στον Φλεβάρη, με ιδιαίτερη αιχμή το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις-μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για τα ζητήματα των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων, τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το προσοντολόγιο, για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, για τη μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων, για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.
  • Πολύμορφες δράσεις με αποκλεισμούς Διεύθυνσης, καταλήψεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, παράσταση διαμαρτυρίας στους νέους Σχολικούς Συμβούλους. Κήρυξη νέας Απεργίας-Αποχής από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 (αυτοαξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση). Κήρυξη στάσεων εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, για να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη.
 
ΟΛΟΙ/ΕΣ στην Έκτακτη Γ. Σ την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 6.00 μ.μ στο 6ο  Δ.Σ. Κέρκυρας.
 Η συμμετοχή και η παρουσία όλων αναγκαία!