Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο επίκεντρο ξανά οι ανοιχτές «πληγές» της δημόσιας υγείας της Κέρκυρας (video)

Δημόσια υγεία
27 Ιανουαρίου 2023 / 14:53

Στόχος η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου διεκδικήσεων για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κ. Κέρκυρας, παρουσία θεσμικών και υγειονομικών φορέων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στην Κέρκυρα τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Κ. Κερκύρας στο Δημοτικό Θέατρο, με σκοπό την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου διεκδίκησης, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε όλες τις δομές υγείας του νησιού.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Δήμαρχος Μ. Υδραίου επανέλαβε την πρόταση που συνδιαμορφώθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης στις 11-01-2023 μαζί με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς που συμμετείχαν, για την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού στις Α’ προβληματικές περιοχές, όπως η Κέρκυρα, με τη θεσμοθέτηση γενναίων κινήτρων (φορολογικά, μισθολογικά, βαθμολογικά, θεσμικά, ειδικό στεγαστικό επίδομα και δωρεάν διάθεση ακινήτου για την ανέγερσή του κ.α.) αλλά και την επαναπροκήρυξη όλων των άγονων θέσεων και τη σύσταση Υγειονομικής Περιφέρειας και ΕΚΑΒ Ιονίων Νήσων.

«Όλοι μαζί θα χτίσουμε αυτό το πλαίσιο και ήδη υπάρχουν κοινά αιτήματα και διεκδικήσεις από την προηγούμενη σύσκεψη. Αυτό θα εμπλουτιστεί σήμερα και από τους άλλους φορείς υγείας και θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα κατευθυνθεί και στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους Υπουργούς, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια καλύτερη λειτουργία, να υπάρχει προσωπικό σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο και σε όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται αλλά και να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας μας και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό », ανέφερε σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ η Δήμαρχος.

Κάλυψη των κενών θέσεων

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν η σοβαρή υποστελέχωση που υπάρχει όχι μόνο στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας αλλά και στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ , και όπως επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού δεν αφορά μόνο το νησί μας αλλά και άλλα περιφερειακά νοσοκομεία ανά τη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της μετακίνησης των γιατρών από τα Κ. Υ στο Νοσοκομείο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό, ως αίτημα πρώτης γραμμής τέθηκε η κάλυψη των κενών θέσεων των γιατρών και οι επαναπροκηρύξεις όλων των άγονων θέσεων μέχρι αυτές να καλυφθούν.

Ρ. Κράτσα: Διεκδικούμε χωρικό υποδιοικητή ΥΠΕ

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η ΠΙΝ για την στήριξη της δημόσιας υγείας στα Ιόνια Νησιά (π.χ. επίδομα στους επικουρικούς γιατρούς, εξοπλισμός για το ΓΝΚ μέσω ΕΣΠΑ, αναβάθμιση Κέντρων Υγείας, διάθεση 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για κάλυψη μισθολογικών αναγκών έκτακτου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού που προσελήφθη, λόγω της πανδημίας κ.α) παρότι δεν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Όπως διευκρίνισε, επειδή η 6η ΥΠΕ είναι η μοναδική που έχει στην ευθύνη της, τόσο περιοχές της νησιωτικής όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδας , η ΠΙΝ διεκδικεί χωρικό υποδιοικητή, με έδρα την Κέρκυρα που θα έχει αρμοδιότητες απευθείας από τον Υπουργό Υγείας.

Στην ημερίδα το «παρών» έδωσε και ο Διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Μιχάλης Τσοβίλης. Όπως είπε, κύριο μέλημα της Υπηρεσίας ήταν η σύσταση Τομέων στη βόρεια και νότια Κέρκυρα, το οποίο πραγματοποιήθηκε εν μέρει με τη σύσταση Τομέα στη Λευκίμμη, όπως και η ενίσχυση του Τομέα Κέρκυρας με επιπλέον προσωπικό. «13 επικουρικοί διασώστες προσλήφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια , ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένουμε την πρόσληψη άλλων δυο επικουρικών για την Κέρκυρα και δεν σταματάμε να ζητάμε ποτέ προσωπικό για την Κέρκυρα τόσο επικουρικό όσο και μόνιμο», ανέφερε ο ίδιος.

Καρδακάρης: Μην μηδενίζουμε το έργο του Νοσοκομείου

Ως εκπρόσωπος της διοίκησης του Νοσοκομείου τοποθετήθηκε ο γιατρός Σπύρος Καρδακάρης που αναφέρθηκε στα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας του νησιού, επισημαίνοντας ότι αν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα Κ.Υ δηλαδή ήταν καλύτερα στελεχωμένα, το νοσοκομείο δεν θα επιβαρύνονταν με περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκεί.

Όπως είπε, η υποστελέχωση στο νοσοκομείο αγγίζει το 60%-70% στους γιατρούς. Κανονικά δηλαδή το ΓΝΚ θα έπρεπε να έχει 145 γιατρούς, ωστόσο κυμαίνεται στους 90-110 μόνιμους. Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν παρέλειψε να αναφερθεί με αριθμητικά στοιχεία στα περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί εκεί, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν «μπορούμε να μηδενίζουμε το έργο του νοσοκομείου».

«Δεν λέω ότι έχουμε το καλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, έχουμε όμως το καλύτερο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στη χώρα και αυτό με απόδειξη αριθμών», τόνισε.

Όπως είπε, το 2019 έγιναν 3.184 επεμβάσεις, το 2020 2.664, το 2021 2.632 και το 2022 3.137. «Είμαστε τώρα σε βηματισμό πριν το 2019», διευκρίνισε. Σε ό,τι αφορά τις διακομιδές, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν το 2020 428, το 2021 423 και το 2022 461, ενώ οι νοσηλείες ανήλθαν στις 16.181 το 2020, στις 17.207 το 2021 και το 2022 στις 18.914.

Ποιοι παρευρέθηκαν

Στην ημερίδα με θέμα «Υγεία - καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων για την αναβάθμιση των υπηρεσία υγείας στο Νομό» παρευρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Μ. Ανδριώτη, ο Δήμαρχος Β. Κέρκυρας Γ.Μαχειμάρης, οι Αντιδήμαρχοι Γ.Πουλής, Π,Τζάννε, Χ.Γιώτης, Μ.Κατέχης, ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Σαγιάς που εκπροσώπησε το Δήμο Ν.Κέρκυρας, ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας Δ. Μεταλληνός, η Αντιπρόεδρος του ΓΝΚ Αλ. Καλαϊτζόγλου και το μέλος του Δ.Σ Γ. Τριανταφυλλούδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέρκυρας Χρ. Κυπριώτης, ο Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Ν.Πολύζος και το μέλος Π.Αργίτης, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, ο Σπύρος Σπύρου, η διευθύντρια του Κ.Υ Πόλεως Σ.Μαυροπούλου, ο Ηλ. Μιχαλαρέας από τον «Διάπλου», όπως και εκπρόσωπος από τη ΔΗΜΟΠ Ν.Μώρος, ενώ επιστολή χαιρετισμό απ΄στειλαν η Υφυπουργός Ζ. Ράπτη και οι βουλευτές Δ. Μπιάγκης και Αλ. Αυλωνίτης, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, λόγω των υποχρεώσεών τους στη Βουλή.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ