Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μήνυμα Μπιάγκη για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ολοκαύτωμα
27 Ιανουαρίου 2023 / 10:42

«Το Ολοκαύτωμα δεν είναι ένα έγκλημα μόνο κατά των Εβραίων, αλλά κατά της ίδιας της Ανθρωπότητας, όπως και κάθε γενοκτονία»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ας συντρίψουμε μια και καλή το τέρας της διάκρισης» τονίζει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Αναφέρει στο μήνυμά του:
 
Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία. Η σημερινή μέρα επιλέχθηκε ως ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς μάς υπενθυμίζει, ότι τα θύματα του ναζισμού ήταν ένα κομμάτι της Ανθρωπότητας. Μας υπενθυμίζει επίσης, τη βαρβαρότητα των πράξεων και τα βασανιστήρια των θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξολόθρευσης.

Το Ολοκαύτωμα δεν είναι ένα έγκλημα μόνο κατά των Εβραίων, αλλά κατά της ίδιας της Ανθρωπότητας, όπως και κάθε γενοκτονία. Ήταν η έσχατη λύση για αυτούς που πίστευαν κι έκαναν και άλλους να πιστέψουν, ότι για όλα φταίνε οι ξένοι, αυτοί που είναι διαφορετικοί, αυτοί που δεν είναι ίδιοι. Την ίδια περίοδο, με τον ίδιο τρόπο, οι Ναζί εξόντωσαν τους τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, χωρίς να βάλουν όρια στην βαρβαρότητά τους και τη φρίκη.

Η Κέρκυρα και η Ισραηλιτική Κοινότητά της, βίωσε το ολοκαύτωμα των ναζιστών, γράφοντας με το αίμα της και τη θυσία της μια από τις πιο μελανές ιστορικές σελίδες του τόπου μας. Δύο χιλιάδες περίπου Κερκυραίοι Εβραίοι, δοκίμασαν κάθε ταπείνωση, κάθε προσβολή, κάθε εξευτελισμό και μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς βιώνοντας τη φρίκη των κρεματορίων του Ναζισμού. Αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν ήταν λιγότεροι από διακόσιους.

Σήμερα, θυμόμαστε αυτή τη μέρα, σεβόμενοι το δράμα αυτών των ανθρώπων, ως κομμάτι της ιστορίας μας, ένα κομμάτι που αποδεχόμαστε, θυμόμαστε και τιμούμε. Η θυσία αυτών των ανθρώπων δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη μας, αλλά μια ιδιαίτερη φώτιση για την ψυχή μας, ώστε να συντρίψουμε μια και καλή το τέρας του φασισμού, του ρατσισμού, του μίσους, της διάκρισης, μένοντας πιστοί στο δόγμα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ισονομίας.