Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σαν να μην τρέχει τίποτα» συνεχίζονται οι εργασίες στο «Αγροκήπιο» της Δασιάς

Δασιά
24 Ιανουαρίου 2023 / 12:45

Έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας το θέμα της αυθαίρετης χρήσης που διαπίστωσε το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει στο οικόπεδο στη θέση "Μαγγιώρου" Δασιάς που χρησιμοποιείται από την ξενοδοχειακή επιχείρηση IKOS, ενόσω οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά την διαπίστωση από τις Υπηρεσίες του Δήμου της αυθαίρετης κατάληψης και το έγγραφο που ακολούθησε στις 12/1/23 για εκκένωση που χώρου εντός πέντε ημερών. 

Αυτοψία κατόπιν καταγγελίας

Η καταγγελία που έγινε από τον Σύλλογο Προστασίας Δασιάς, οδήγησε σε αυτοψία από τις Υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες αποφάνθηκαν ότι η χρήση του χώρου θεωρείται αυθαίρετη και χαρακτηρίζεται ως καταπάτηση από την ξενοδοχειακή επιχείρηση. 

Η υπηρεσία του Δήμου ζήτησε την απομάκρυνση όλων των εργασιών, των κοντέινερ και των οικίσκων εντός πέντε ημερών, ωστόσο σήμερα, μετά την παρέλευση 10 και πλέον ημερών οι εργασίες συνεχίζονται.

Το ιστορικό

Με άδεια, που δεν ισχύει, όπως αποδείχθηκε, προχώρησε το IKOS  σε χρήση του οικοπέδου στη θέση Μαγγιώρου της Δασιάς, του αποκαλούμενου "Αγροκηπίου".

Επικοινώνησε με το Τοπικό Συμβούλιο ζητώντας να κάνει χρήση για προσωρινή εναπόθεση υλικών, την ώρα που η ανέγερση της νεας ξενοδοχειακής μονάδας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και στόχο να λειτουργήσει από την ερχόμενη σεζόν.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας αποφάσισε στις 22 Σεπτεμβρίου κατά πλειοψηφία την παραχώρηση με τον όρο ότι ο χώρος θα καθαριστεί και θα περιφραχθεί.

Η εισήγηση της προέδρου

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του τοπικού συμβουλίου αναφέρεται: «Η εταιρεία IKOS ODISIA που αυτή τη στιγμή κατασκευάζει μία τουριστική μονάδα στην περιοχή μας με αίτησή της, ζήτησε από το κοινοτικό συμβούλιο την παραχώρηση για ένα χρόνο, του δημοτικού χώρου, στη θέση “Αγροκήπιο” στην στροφή του Μαγγιώρου για να το χρησιμοποιήσει σαν αποθηκευτικό χώρο, να εναποθέσει ελαιόδεντρα που έχει απομακρύνει από το οικόπεδο και θα τα επαναφυτέψει μετά το πέρας των εργασιών, κοντέινερ και διάφορα άλλα υλικά.

Η πρόεδρος πρότεινε να δοθεί άδεια προσωρινής εναπόθεσης των ελαιοδέντρων και άλλων υλικών, για χρονικό διάστημα έξι μηνών υπό την προϋπόθεση αντισταθμιστικών μέτρων, προς όφελος της Κοινότητας».

Ανταποδοτικός όρος

Μιλώντας στην "Ε" η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελεάνα Φαϊτά, εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης. «Ήταν ένας χώρος παραμελημένος και αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε τη χρήση του με τον "ανταποδοτικό όρο" ότι θα διαμορφωθεί και θα περιφραχθεί. Το σκεπτικό μας ήταν ότι θα παραμείνει πλέον καθαρισμένος και περιφραγμένος, για χρήση από τους κατοίκους της περιοχής. Δεν θεωρώ ότι ήταν τόσο μεγάλο σφάλμα» αναφέρει.

«Μετά την αυτοψία των υπηρεσιών του Δήμου, αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει η παραχώρηση της χρήσης. Επιπλέον έγιναν χωματουργικές εργασίες για τις οποίες έπρεπε να έχει εκδοθεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, την οποία δεν διέθετε η επιχείρηση» συμπληρώνει η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου.
 
12 μέρες μετά

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που τραβήχθηκαν σήμερα, 12 μέρες μέρες μετά, οι οικίσκοι και τα φορτηγά βρίσκονται ακόμα εκεί και συνεχίζουν την εναπόθεση ελαιοδέντρων.

Όπως τονίζει στην "Ε" η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης Δασιάς Αγγέλα Φαϊτά, όχι μόνον συνεχίζονται οι εργασίες, αλλά μεταφέρονται ακόμα περισσότερα δέντρα στο οικόπεδο. «Επιπλέον το δημοτικό μονοπάτι προς τη θάλασσα, δίπλα ακριβώς από το οικόπεδο, έχει κλείσει από παρκαρισμένα οχήματα και η πρόσβαση προς την παραλία είναι αδύνατη».

«Για να γίνει η παραχώρηση έπρεπε να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο ο Ikos απευθύνθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο, που δεν έχει αυτήν την αρμοδιότητα. Έχουμε ζητήσει το συμβόλαιο αλλά δεν έχουμε καμία απάντηση» προσθέτει η ίδια.

Στο δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα θα συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα τέλη του μήνα, καθώς το αρμόδιο Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας έχει ζητήσει από το σώμα την εξουσιοδότηση στη Δήμαρχο για διοικητική αποβολή.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ