Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών κατά 50% ζητά από το Υπουργείο ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Αντικειμενικές αξίες
23 Ιανουαρίου 2023 / 10:29

Οι αξίες που εφαρμόστηκαν από την 1-1-2022 είναι υψηλότερες από τις πραγματικές, επιφέροντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους, συμπαρασύροντας βεβαίως το κόστος διαβίωσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 50% ζητά ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, με τη δυνατότητα που έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών για επανακαθορισμό προς τα κάτω, καθώς οι νέες τιμές που εφαρμόστηκαν από την 1-1-2022 είναι υψηλότερες από τις πραγματικές, επιφέροντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους, συμπαρασύροντας βεβαίως το κόστος διαβίωσης. 

Η επανάληψη της διαδικασίας καθορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και τις κληρονομιές ακινήτων, καθώς και πλήθος άλλων φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων στην κατοχή και την απόκτηση ακινήτων.

Εξάλλου ο εξορθολογισμός θα επηρεάσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων, βάσει της οποίας χιλιάδες πολιτών σήμερα μπορούν ή δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι σε μια σειρά από επιδόματα. 

Συγκριτικά στοιχεία

Μετά από την τοποθέτηση των φορέων αποφασίστηκε να αποσταλλούν στο Υπουργείο τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα για περιοχές εντός Κέρκυρας με κραυγαλέες και αναιτιολόγητες διαφορές μεταξύ, ώστε αυτές να εξορθολογιστούν.

Επίσης να υποβληθούν συγκριτικά στοιχεία με άλλες περιοχές της Ελλάδας, με ίδια πληθυσμιακά, δημογραφικά και νησιωτικά χαρακτηριστικά καθώς και το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι για παράδειγμα ο νομός Χανίων, όπου οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι σημαντικά χαμηλώτερες από αυτές της Κέρκυρας.

Για τη διαμόρφωση της πρότασης έγιναν δύο συσκέψεις της Δημάρχου με τους παραγωγικούς φορείς και το ΤΕΕ. Μεσολάβησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 22.12.2022, όπου εισήχθη το θέμα για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές ευθύνης του Δήμου και ελήφθη απόφαση εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών μειωμένων κατά 50%.

Ειδικότερα, προτάθηκε ο εξορθολογισμός (μείωση) των αντικειμενικών αξιών με
αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές όπως αυτή του Δήμου Χανίων Κρήτης, η οποία έχει
πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ήτοι νησιωτικότητα, εισοδηματικά κριτήρια δημοτών, τουριστική περιοχή, ιστορικό κέντρο, παλαιά πόλη, οικισμούς ορεινών όγκων.

Η απόφαση

Μετά από τις τοποθετήσεις των φορέων αλλά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου διαμορφώθηκε το τελικό σχέδιο τεκμηρίωσης των προτάσεων που θα υποβληθούν στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου.

Σύμφωνα με την απόφαση της δια περιφοράς συνεδρίασης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύνταξη πρότασης τεκμηρίωσης για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ως εξής:
 
α) στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου μας και στους οικισμούς στους οποίους δεν εφαρμοζόταν το σύστημα των αντικειμενικών αξιών κατά το έτος 2018 και προστέθηκαν μεταγενέστερα, η μείωση να είναι της τάξης του 50% και

β) στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες (πόλη και περιαστικές περιοχές) στις οποίες προϋπήρχε αντικειμενικός προσδιορισμός το έτος 2018 - που ήταν έτος αφετηρίας των αυξήσεων – να γίνει επαναφορά των αντικειμενικών αξιών όπως ίσχυαν προ της αύξησης, μειωμένων περαιτέρω κατά 25% (συνολική δηλαδή μείωση 50%).

Ποιοι ψήφισαν 

Θετικά ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Παρατάξεων: «Κερκυραίων Δήμος – Νέα Αρχή»  Δημήτριος Μεταλληνός, Γεώργιος – Ηλίας Παντελιός, Ανδρέας Σκούπουρας, Ιωάννης Σερεμέτης, Σπυρίδων Μωραίτης, Χρυσούλα Τόμπρου – Γκίνη, Νικόλαος Καλόγερος, Θεοχάρης Γιώτης, Βασίλειος Μελίδης, Παναγιώτα Τζάννε, Μαρία Ζερβού, Ευάγγελος Ραράκος, Δημήτριος Κατέχης, Βασίλειος Αργυρός, Αλέξανδρος Κατέχης, «Κέρκυρα να Ζεις»  Ιωάννης Τρεπεκλής, Γεράσιμος – Σπυρίδων Ανυφαντής, Ιωάννης Τριανταφυλλούδης, Σπυρίδων Μπούρας, Νικολάου Βραδή, Αλέξανδρου Δήμου, Κωνσταντίνου Αγάθου, Αγάθης Μάζη, Δημητρίου Θεόδοτου, «Πρώτα η Κέρκυρα»  Σπυρίδων Βλάχος, Αγγελική – Χριστίνα Καρδακάρη, Μιλτιάδης – Τηλέμαχος Βασιλάκης, «Η Κέρκυρα Ψηλά»  Σπυρίδων Νεράντζης, Παναγιώτης Βαρούχας, Ιωάννης Βαρότσης, «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων»  Ιωάννης Μπορμπότης, Μυρσίνη Χαραλάμπους, Ιωάννης Πιέρρης, «Εκκίνηση Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα»  Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, «Κέρκυρα 18ο» κα Μαρία Δρυ, «Κερκυραϊκή Συμμαχία»  Γεώργιος Καρύδης, «Κέρκυρα Αλλαγής»  Σπυρίδων Πουλής, Οι Ανεξάρτητοι  Αγγελική Ρίγγα, Ανδρομάχη Δαγκλή και Βασίλειος Σπάτουλας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» Γεώργιος Καλούδης διαφοροποιήθηκε αιτιολογώντας τη θέση του, η οποία καταχωρήθηκε στα πρακτικά της συνεδρίαση.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ