Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας: Εκθέματα αλλά και εικονικές περιηγήσεις σε αρχαίες τριήρεις

ΟΛΚΕ
21 Ιανουαρίου 2023 / 11:55

Σπ. Ζερβόπουλος: Εκτιμούμε ότι το Μουσείο θα μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του εντός του 2023

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες του Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας εντός του ΟΛΚΕ, το οποίο αναμένεται να «ζωντανέψει» την πλούσια παράδοση στην ναυτοσύνη και την ναυτική τέχνη της Κέρκυρας με χαρακτηριστικό έμβλημά της, την «απήδαλο ναυν».

Ο νέος πολιτιστικός «πνεύμονας» που προστίθεται στο νησί και παραπέμπει στην μορφή των Βενετσιάνικων Ναυπηγείων που βρίσκονται στα Γουβιά Κέρκυρας, θα ανταποκρίνεται μάλιστα στα σύγχρονα δεδομένα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία σε όσους το επισκεφθούν.

Σε αρχαίες τριήρεις

Στόχος δεν είναι άλλος από το να αγκαλιαστεί και από παιδιά κάθε ηλικίας δίνοντας τους ένα επιπλέον κίνητρο για να ανακαλύψουν τα μυστικά του. Στο πλαίσιο αυτό, ένας χώρος του μουσείου θα διαμορφωθεί σε διαδραστική αίθουσα, όπου με ειδικές μάσκες και γάντια, οι χρήστες θα περιηγούνται σε μια εικονική πραγματικότητα που θα τους μεταφέρει αιώνες πίσω, επιτρέποντάς τους να γνωρίσουν το υπερόπλο του αρχαίου ελληνικού ναυτικού, τις τριήρεις. Τα σπουδαιότερα δηλαδή πολεμικά πλοία της αρχαιότητας, που μπορούσαν να πλεύσουν σε πρωτοφανή, για τα δεδομένα της εποχής ταχύτητα και με το οποία όλα σχεδόν τα ναυτικά γνώρισαν μεγάλες δόξες.

«Θέλουμε να έχουμε ένα μουσείο, όπου ένα παιδί δεν θα βλέπει μόνο εκθέματα, όπως γίνεται συνήθως, αλλά θα υπάρχει και κάτι πιο σύγχρονο», τόνισε στην «Ε» ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπύρος Ζερβόπουλος.



Όπως είπε, οι κατασκευαστικές εργασίες του Μουσείου, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται μια μουσειολογική μελέτη αναφορικά με την οργάνωση του προς έκθεση υλικού. Ήδη η διοίκηση έχει ξεκινήσει τις επαφές εντός και εκτός Κέρκυρας για τη συγκέντρωση εκθεμάτων.

«Το μουσείο δεν θα έχει μόνο ομοιώματα πλοίων αλλά και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την ναυτική παράδοση», ανέφερε ο κ. Ζερβόπουλος, εκτιμώντας ότι το μουσείο θα μπορέσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Δωρεές

Ήδη πάντως θετικά στην πρόσκληση του ΟΛΚΕ για την προσφορά αντικειμένων ή εγγράφων που αφορούν την ναυτική ιστορία της Κέρκυρας έχουν ανταποκριθεί ιδιώτες με συνεισφορά εκθεμάτων από τις προσωπικές του συλλογές.

Μια σημαντική δωρεά προέρχεται από τον πρώην Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, Σωτήρη Βλάχο και αφορά το μοντέλο του ατμόπλοιου SERIUS, το οποίο ήταν το πρώτο τέτοιου τύπου πλοίο που διέπλευσε τον Ατλαντικό.

Ακόμη ένα σημαντικό τεκμήριο προσφέρθηκε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Τουρισμού Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνο Τσουμάνη με την ιδιότητα του συλλέκτη. Πρόκειται για ένα ναυλοσύμφωνο μεγάλου μεγέθους, σε άριστη κατάσταση αποτυπωμένο σε πάπυρο του 1860, στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι ναύλωσης και φέρει βουλοκέρι ως σφραγίδα.

Επίσης επί θητείας διοίκησης του Σπύρου Στεφανίδη στον ΟΛΚΕ, εξασφαλίστηκε ένα ομοίωμα αντιτορπιλικό, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές με τα Ναυτικά Μουσεία Κρήτης και Πειραιά, προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή του Κέντρου Διατήρησης Ναυτικής Παράδοσης της Κέρκυρας.

Το Μουσείο

Το Μουσείο έχει αναπτυχθεί εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας του ΟΛΚΕ Α.Ε. στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Λιμανιού Κέρκυρας. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών κτιρίων, τα οποία είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνονται από παντού και οι δύο κύριες όψεις να κοιτούν τον Βορρά (την θάλασσα) και τον Νότο (την πόλη της Κέρκυρας).
Την αρχιτεκτονική μελέτη υπογράφουν οι Μαριλένα Κοσκινά και ο Μάξιμος Κουλούρης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ