Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής του 5ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Κέρκυρας (20-28 Μαΐου 2023) - (Video)

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας
20 Ιανουαρίου 2023 / 12:39

Το 2023 το θέμα του Φεστιβάλ αφορά την Όπερα και τη Γαστρονομία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων για την έγκαιρη προετοιμασία της διοργάνωσης του 5ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ από τις 20 έως τις 28 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση των μελών της οργανωτικής επιτροπής σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Κέρκυρας.

Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους περισσότερους τουριστικούς και θεσμικούς φορείς του νησιού: 

- Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας

- Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων (AOCTA)

- HATTA & FedHATTA

- Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας

- Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Κέρκυρας

- Ένωση Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας

- Ιόνια Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

- Ένωση Εστίασης Κέρκυρας

- Επιμελητήριο Κέρκυρας

- Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

- Την Αγροδιατροφική Σύπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

- Το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

- Το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας

- Το Δήμο Νότιας Κέρκυρας

- Την ΠΕΔΙΝ

- Τον ΟΛΚΕ

- To Ιόνιο Πανεπιστήμιο

- Το ΙΕΚ Τουρισμού
 
Το 2023 το θέμα του Φεστιβάλ αφορά την Όπερα και τη Γαστρονομία. Ο μουσικός πολιτισμός της Κέρκυρας, ο θρύλος του: “χειροκροτήθηκε στην Κέρκυρα- applaudito a Corfù” θα συναντήσει τη “ντίβα στην κουζίνα- το μυστικό βιβλίο μαγειρικής της Μαρίας Κάλλας” σε μία μοναδική γαστρονομική και μουσική γιορτή της Κέρκυρας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση της σημαντικότερης γυναικείας μορφής της παγκόσμιας όπερας, το Φεστιβάλ θα προβάλει τη μεγάλη προσφορά της Κέρκυρας στη μουσική, ιδιαίτερα στην όπερα.

Το διεθνές φεστιβάλ γαστρονομίας με τίτλο Corfu Food & Wine Festival διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ionian Inspires και συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι φορείς του νησιού: Οι Δήμοι της Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το κρατικό ΙΕΚ Τουρισμού, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, η Ένωση Εστίασης Κέρκυρας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ιονίων Νήσων, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (AOCTA), η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Κέρκυρας και η Ένωση Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον κάθε χρόνο επιλέγονται και προσκαλούνται ξένες χώρες οι οποίες συμμετέχουν μέσω Πρεσβειών, Επιμελητηρίων και των αντίστοιχων πολιτιστικών και γαστρονομικών οργανισμών. Το Φεστιβάλ τελείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού, του ΕΟΤ, με χορηγούς επικοινωνίας το VisitGreece.gr, την κρατική ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και το παρακολουθούν κοινό (τοπική κοιωνία και επισκέπτες), Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι -προσκεκλημένοι του ΕΟΤ.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας ως κύριο χαρακτηριστικό της ιστορίας και του πολιτισμού στην Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά καθ’ ότι όπως είναι γνωστό, η πρώτη καταγραφή κοινωνικής διάστασης της διατροφής αναφέρεται στη φιλοξενία του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων. Το Φεστιβάλ υλοποιείται τον Μάιο ώστε αφ’ ενός μεν να αναδεικνύεται η νέα παραγωγή και τα προϊόντα των συμμετεχόντων, αφ’ ετέρου δε να προσελκύει επισκέπτες σε μία περίοδο χαμηλής ζήτησης και να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου εντασσόμενο στην στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για Τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.