Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθυστέρηση απόδοσης λειτουργικών στις σχολικές μονάδες της Κέρκυρας

Λειτουργικά
19 Ιανουαρίου 2023 / 10:20

Αντιδρά ο ΣΕΠΕ - «Κανένα ταμειακό πρόβλημα στα σχολεία» απαντά η Μαρία Ζερβού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την καθυστέρηση απόδοσης των λειτουργικών εξόδων στις σχολικές μονάδες καταγγέλλει ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας: «Για ακόμα μια φορά η δημοτική αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αφήνει τις σχολικές μονάδες χωρίς χρήματα εν μέσω του χειμώνα, με τις ανάγκες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έχει τη νομική υποχρέωση, τη διοικητική αρμοδιότητα αλλά και την αποκλειστική ευθύνη να αποδώσει τα πιστωθέντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί από το κεντρικό κράτος, ύψους τουλάχιστον 520.000 ευρώ, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ήδη έχουν αποφασίσει να χορηγήσουν η δημοτική επιτροπή παιδείας αλλά και το δημοτικό συμβούλιο.

Πρόκειται για την γ’ και δ’ δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του έτους 2022 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων αλλά και για τη συμπληρωματική δόση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων κατά προτεραιότητα προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης.

Πρόκειται για μια συμπεριφορά απαράδεκτη, παράνομη, αστικά και ποινικά ελέγξιμη, ως προς τις πράξεις και τις παραλείψεις της δημοτικής αρχής, που επαναλαμβάνεται, καθώς και πέρσι ακριβώς την ίδια περίοδο ο ΣΕΠΕ είχε αναγκαστεί να αποστείλει εξώδικο στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας ακριβώς για τον ίδιο λόγο
.
Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία έχουν λάβει μόνο 2 επιχορηγήσεις από τις 4 που λαμβάνουν κάθε χρόνο (χαρακτηριστικά τα νηπιαγωγεία έχουν λάβει ως τώρα μόνο 1000 ευρώ ολόκληρη τη χρονιά), για να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες εν μέσω του κύματος της ακρίβειας στους λογαρισμούς ΔΕΚΟ και την προμήθεια των απαραίτητων καθαριστικών, απολυμαντικών και σχολικών ειδών για την ομαλή κι εύρυθμη λειτουργία τους.

Γεννώνται εύλογα ερωτήματα περί της διαχείρισης και της τύχης αυτών των ήδη καταβεβλημένων χρηματικών ποσών και για την αδικαιολόγητη (και μη νόμιμη) μη απόδοσή τους στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και επιτέλους απαιτούμε μια απάντηση από την κυρία Υδραίου».

Διαδικαστικό
 
Ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Κώστας Κωστάλης, παραδέχεται στην "Ε" ότι η απόδοση των λειτουργικών των σχολείων έχει καθυστερήσει από τον Δεκέμβρη. Αναφέρει ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες «Πράγματι υπαρχει καθυστέρηση, τονίζει ωστόσο ότι για κάθε έκτακτη ανάγκη που προκύψει σε ένα σχολείο, υπάρχει στη σχολική επιτροπή ένα budget «μαξιλαράκι» από το οποίο καλύπτονται αυτά τα έξοδα. Δεν μένει κανένα σχολείο χωρίς χρήματα, εφόσον υπάρξει αίτημα από τη Διεύθυνση. Όσον αφορά τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας πάντως, δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αυτήν τη στιγμή» διαβεβαιώνει ο Κώστας Κωστάλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Σπύρος Σουρτζίνος. «Πραγματικά η καταβολή των λειτουργικών έχει καθυστερήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες τους καλύπτονται εφόσον ζητηθεί από τα σχολεία, η επιτροπή συνεδριάζει και τα εγκρίνει άμεσα. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε η πίστωση είναι θέμα ημερών. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι όλα τα σχολεία έχουν ταμειακά αποθέματα, με εξαίρεση ίσως ένα ή δύο νηπιαγωγεία, καθώς αυτά παίρνουν και τα λιγότερα χρήματα. Για οτιδήποτε προκύψει πάντως, οι ανάγκη καλύπτεται άμεσα».

Επάρκεια σε πετρέλαιο

Σύμφωνα με τον κ. Σουρτζίνο, καμία σχολική μονάδα δεν έχει πρόβλημα με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Ειδικά για το θέμα της θέρμανσης υπάρχει συνεργασία με πρατηριούχο, ο οποίος ανεφοδιάζει ανα πάσα στιγμή οποιαδήποτε σχολική μονάδα έχει ανάγκη» τόνισε ο κ. Σουρτζίνος.    
  
Ζερβού: Απολύτως κανένα πρόβλημα

«Είναι ζήτημα ημερών, να γίνει η καταβολή των λειτουργικών», απαντά στην "Ε" η εντεταλμένη Παιδείας Μαρία Ζερβού, εκτιμώντας ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί.

«Υπεύθυνα θέλω να ενημερώσω, για την αποκατάσταση της αλήθειας, ότι υπάρχει αποθεματικό χρημάτων στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο προορίζεται για να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων» δηλώνει και τονίζει «δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στα ταμειακά διαθέσιμα των σχολικών μονάδων, αυτή η καθυστέρηση δεν επιφέρει καμία δυσλειτουργία».

Επαναλαμβάνει επίσης ότι κάθε σχολείο μπορεί να υποβάλει αίτημα στις Σχολικές Επιτροπές και να χρηματοδοτηθεί για να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες.
«Είμαστε εδώ όχι για να στήνουμε καυγάδες αλλά για να λύνουμε προβλήματα και να διορθώνουμε καταστάσεις.

Κάθε σχολείο μπορεί να κάνει χρήση του αποθεματικού και να υποβάλει σχετικό αίτημα στις Σχολικές Επιτροπές, προκειμένου να καλύψει επείγουσες ανάγκες» αναφέρει η κ. Ζερβού.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ