Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρουαζιέρα: Λιγότερες αφίξεις μεν, μεγαλύτερες πληρότητες δε για το 2023

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
19 Ιανουαρίου 2023 / 09:58

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο αναμένεται μέσα Μαρτίου.Home port και φέτος το λιμάνι της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μειωμένες αναμένεται να είναι για το 2023 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Κέρκυρας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ξεπέρασαν τις 400.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος, οι αφίξεις για την φετινή τουριστική σεζόν θα ξεπεράσουν τις 300, με τον τελικό αριθμό των προσεγγίσεων να διαμορφώνεται τις επόμενες ημέρες.
 
Μεγαλύτερες οι πληρότητες
 
Παρότι πάντως τα κρουαζιερόπλοια που θα «δέσουν» στο λιμάνι της Κέρκυρας θα είναι λιγότερα, ωστόσο οι πληρότητες τους θα είναι μεγαλύτερες, σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Ζερβόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αφίξεις του 2022 αν και «έπιασαν» εκείνες του 2019 με μια μικρή απόκλισης της τάξεως του 3%, ωστόσο οι επιβάτες ήταν κατά 162.000 λιγότεροι με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2022(423.000 επιβάτες πέρσι έναντι 585.000 το 2019).

«Αναμένουμε να έχουμε καλή κίνηση, όχι τόσο στον αριθμό αφίξεων, καθώς θα έχουμε λιγότερα κρουαζιερόπλοια, αλλά μεγαλύτερες πληρότητες. Τη χρονιά του 2022 είχαμε πολλές αφίξεις σε όλα τα μέσα. Οι εταιρείες τώρα ανασυντάσσονται», τόνισε ο κ. Ζερβόπουλος.
 
Εκκίνηση μέσα Μαρτίου
                                                                              
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο θα σηματοδοτήσει την έναρξη της σεζόν για την κρουαζιέρα στο λιμάνι της Κέρκυρας, αναμένεται στα μέσα Μαρτίου, με την αυλαία να «πέφτει»  στα τέλη Νοεμβρίου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερβόπουλος οι επισκέπτες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διακοπών είναι ως επί το πλείστον Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Σκανδιναδοί.
 
Home Port από τον Μάιο
 
Και φέτος πάντως το λιμάνι της Κέρκυρας θα λειτουργήσει ως home port δυο φορές την εβδομάδα προσδίδοντας κατ’ επέκταση πρόσθετα οικονομικά οφέλη στο νησί. Η εκκίνηση για το home port θα δοθεί τον Μάιο, με τις δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνταν και πέρσι, δηλαδή την TUI Cruises και τη γερμανική AIDA Cruises.

Το λιμάνι της Κέρκυρας θα λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού κρουαζιέρας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Ειδικότερα κάθε Παρασκευή θα δραστηριοποιείται το Marella Explorer της TUI Cruises, με χωρητικότητα 1.924 επιβάτες, και κάθε Κυριακή το AIDA Blu, δυναμικής 2.450 ατόμων.
 
 Ο αντίκτυπος του home porting πάντως για το νησί, είναι ιδιαίτερα θετικός τους μήνες, όπου παραδοσιακά η τουριστική κίνηση είναι ακόμα χλιαρή. Εξάλλου η δυναμική του επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιβατών. «Το 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά για την κρουαζιέρα, είχαμε ένα home port, με τους επισκέπτες να φτάνουν τους 30.000-35.000. Το 2022 που είχαμε και δεύτερο home porting οι επιβάτες διπλασιάστηκαν», ανέφερε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ