Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τη μίσθωση καταλυμάτων από τον Δήμο για τη στέγαση δημόσιων λειτουργών, προτείνει η «Κέρκυρα 180»

Κέρκυρα 180
18 Ιανουαρίου 2023 / 13:58

Το πρόγραμμα εφαρμόζουν ήδη με επιτυχία άλλοι τουριστικοί Δήμοι

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να χρησιμοποιήσει έτοιμες λύσεις για να βοηθήσει την κατάσταση στην υγεία, αντί να σηκώνει τα χέρια ψηλά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Κέρκυρα 180» με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ, προτείνοντας ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με το πρόγραμμα “Βρίσκω Στέγη” που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Μυκόνου, προκειμένου να δοθούν περισσότερα κίνητρα σε γιατρούς που αποτρέπονται από το υψηλό κόστος ζωής του νησιού.

Η ανακοίνωση:

Η λίστα με τις αρνητικές εξελίξεις και τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στην Κέρκυρα (τις υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, μονάδες ΕΚΑΒ) είναι ασυγχώρητα μεγάλη. 

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να σταθεί δίπλα στους δημότες και να χρησιμοποιήσει έτοιμες λύσεις για να βοηθήσει την κατάσταση αντί να σηκώνει τα χέρια ψηλά (επικαλούμενη τα θεία ή παραδομένη στις εξελίξεις, -κανείς δεν ξέρει) αποτελειώνοντας το έργο της κυβέρνησης στην διάλυση της δημόσιας υγείας. Είναι άμεση ανάγκη να παράσχει ο Δήμος λύση στο απτό ζήτημα της στέγασης του ιατρικού προσωπικού. 

Ξέρουμε ήδη ότι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό (αλλά και εκπαιδευτικοί κ.α) δεν επιλέγουν τις θέσεις που προκηρύσσονται στο νησί μας αποθαρρυμένοι από το υψηλό κόστος ζωής σε συνδυασμό με την δυσκολία εύρεσης κατοικίας.

Για την ανακούφιση της κατάστασης πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε μια έρευνα για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι άλλοι Δήμοι αυτό το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα. Βρήκαμε δημοσιεύματα και εν συνεχεία επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το Δήμο Μυκόνου ο οποίος παρέχει δωρεάν δωμάτια σε δημόσιους λειτουργούς (σώματα ασφαλείας, ιατρικό προσωπικό, ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικούς, κ.α). 

Πρόταση μας είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με το πρόγραμμα “Βρίσκω Στέγη” που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Μυκόνου - με επιτυχία ήδη από το 2018. Το παράδειγμα έχουν ακολουθήσει και άλλοι (τουριστικοί) Δήμοι, που έχουν κοινά προβλήματα με την Κέρκυρα (ελλειψη καταλυμάτων, μεγάλο κόστος ζωής) με επιτυχία. 

Προτείνουμε την ενοικίαση μιας ξενοδοχειακής μονάδας ικανού μεγέθους (πχ ξενοδοχείο αναφοράς COVID 19) για όλο το χρόνο, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε άμεσα κατοικίες στo εξειδικευμένο προσωπικό τις υπηρεσίες του οποίου έχει ανάγκη το νησί μας. Μια κίνηση που πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να αρχίσει η εκτόνωση της στεγαστικής κρίσης και η σταδιακή (έστω) κάλυψη των κενών θέσεων που καθιστούν δυσλειτουργικό τόσο το τοπικό σύστημα υγείας όσο και άλλες δημόσιες παροχές όπως το εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Τα παραπάνω αντιπαραθέτουμε στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την παραχώρηση δημοτικού ακινήτου με σκοπό την μελλοντική ανέγερση κατοικιών από την ΠΙΝ που θα ενταχθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. 

Είναι γνωστή η προτίμηση της Δημοτικής Αρχής στα φαραωνικά έργα με τους παραφουσκωμένους προϋπολογισμούς αλλά και η απέχθεια της προς τις μικρές και ευέλικτες λύσεις.

Πόσοι συνδημότες προβλέπεται να στερηθούν υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης ανά εκατομμύριο προϋπολογισμού; Και πόσα χρόνια είναι λογικό να περιμένουμε άπραγοι την μαγική λύση; 
 
Κυρία Δήμαρχε η καλή αντιγραφή δεν είναι ντροπή. 

Και αν όντως θέλατε να γίνετε εφευρέτης κακώς πολύ επιλέξατε την καριέρα στην πολιτική! 

Δεν σας ζητάμε να εφεύρετε τον τροχό.

Απαιτούμε όμως να τιμονέψετε (αφού έχετε και δίπλωμα ιστιοπλοΐας) το σκάφος σε ένα ασφαλές για όλους λιμάνι, πριν να αδειάσουν (κι άλλο) τα αμπάρια με τις προμήθειες.