Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε β’ χρόνο η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Κ. Κέρκυρας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
16 Ιανουαρίου 2023 / 09:11

Γ. Παντελιός: «Δεν θα αποκλειστούμε από την διαδικασία, λόγω προθεσμίας».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε δεύτερο χρόνο μεταφέρεται τελικά για το δήμο Κ. Κέρκυρας η δυνατότητα να αποκτήσει και πάλι Δημοτική Αστυνομία.
 
Η προθεσμία για την υποβολή εκ μέρους των δήμων, αιτημάτων προς το Υπουργείο Εσωτερικών με τον αριθμό ατόμων που χρειάζονται εκπνέει στις 18 Ιανουαρίου. Ωστόσο η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ψήφιση νέου οργανογράμματος, το οποίο προβλέπει την σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν οι προσλήψεις του προσωπικού.
 
Όπως διευκρίνισε στην «Ε»  ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός, η προθεσμία αυτή αφορά του Δήμους που είτε έχουν ενεργή Δημοτική Αστυνομία είτε είχαν πρόβλεψη για σύστασή της από τον εγκεκριμένο Οργανισμό Εσωτερική Υπηρεσίας (ΟΕΥ) τους.
 
Χωρίς ΟΕΥ
 
Ωστόσο , σύμφωνα με τον κ. Παντελιό, καθότι πολλοί δήμοι ανά τη χώρα δεν έχουν ΟΕΥ, δεν πρόκειται να αποκλειστούν από τη διαδικασία που άνοιξε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά σε 1.264 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών μέσω ΑΣΕΠ.
 
«Έχουμε έτοιμο τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, τον οποίο προσαρμόζουμε στο νέο προσοντολόγιο, ώστε να τον φέρουμε σύντομα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εν συνεχεία θα υποβάλλουμε τα αιτήματά μας στο ΥΠΕΣ για πρόσληψη προσωπικού.  Δεν θα αποκλειστούμε από την διαδικασία , λόγω προθεσμίας», διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Παντελιός.  
 
Ειδικά πάντως για το Δήμο Κ. Κέρκυρας  η παρουσία των δημοτικών αστυνομικών αποκτά και μια επιπρόσθετη αξία, ενόψει του κυκλοφοριακού «Συντάγματος», το επονομαζόμενο ΣΒΑΚ,  στο οποίο έχει επενδύσει η δημοτική αρχή Υδραίου για μια πιο φιλική  πόλη. Κι αυτό διότι η Δημοτική Αστυνομία θα έχει ένα σημαντικό και ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του σε συνεργασία βέβαια και με την Τροχαία.
 
Η απόκτηση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι κάτι ο δήμος το διεκδικεί, καθώς όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Ποιότητας Ζωής Χάρης Γιώτης πέρσι ζητήθηκε από το ΥΠΕΣ η πρόσληψη 14 ατόμων για το σκοπό αυτό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια ενέργεια από το κεντρικό κράτος.
 
Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται ότι η Κέρκυρα είχε και στο παρελθόν Δημοτική Αστυνομία. Ωστόσο καταργήθηκε σε όλη τη χώρα το 2013 επί κυβέρνησης ΝΔ. Εν συνεχεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το θεσμό, με επιστροφή των δημοτικών αστυνομικών στις θέσεις τους. Το ενδιαφέρον ωστόσο, όπως εξήγησε στην «Ε» ο πρώην δήμαρχος Κ. Νικολούζος ήταν περιορισμένο από μόνο τρία άτομα, τα οποία ωστόσο θα επιφορτίζονταν με καθήκοντα για όλο το νησί.

«Πήραμε δυο συνεχόμενες αποφάσεις τότε για αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας αυτής. Με τρία άτομα δεν κάνεις Δημοτική Αστυνομία γι’αυτό και δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο οργανόγραμμα του δήμου, το οποίο ήταν μεταβατικό για τη λειτουργία των τριών δήμων μετά την διάσπαση του ενιαίου δήμου», διευκρίνισε ο κ. Νικολούζος.
 
Με αργούς ρυθμούς
 
Αν και οι νέοι δήμοι θα έπρεπε βάσει σχετικού νόμου να συστήσουν εντός εξαμήνου το οργανόγραμμά τους, ωστόσο η διαδικασία εξελίχθηκε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Ο ΟΕΥ στο δήμο Κ. Κέρκυρας ακόμη εκκρεμεί με αποτέλεσμα να μπει σε δεύτερο χρόνο η λειτουργία για τη Δημοτική Αστυνομία. Ο ΟΕΥ είναι πολύ σημαντικός καθώς χωρίς αυτόν δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και για το λόγο αυτό οι προσλήψεις αφορούν μόνο έκτακτο ορισμένου χρόνου.

«Ο ΟΕΥ απαιτεί να περάσει από διαβούλευση, Εκτελεστική επιτροπή και από άλλες διαδικασίες μέχρι να φτάσει στο δημοτικό Συμβούλιο. Μεσολάβησε και η πανδημία δυο χρόνια, όπου ο δήμος δούλευε με προσωπικό ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Παντελιός αναφορικά με τους λόγους της καθυστέρησης.
 
 
Έτοιμος στο Δήμο Β. Κέρκυρας
 
Καλύτερα αντανακλαστικά επί του θέματος έχει επιδείξει ο Δήμος Β. Κέρκυρας, παρότι πρόκειται για έναν από τους νεοσύστατους δήμους. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Σπ. Κόκκαλη ο ΟΕΥ, μέσο στον οποίο συμπεριλαμβάνεται Αυτοτελές Τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας (υπάγεται απευθείας στον Δήμαρχο) εγκρίθηκε με ΦΕΚ στις 21-07-2022 και τώρα ολοκληρώνεται η υποβολή του σε ψηφιακή μορφή.
«Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες  και είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε τα αιτήματά μας για τον αριθμό προσωπικού που θα στελεχώσουν τη Δημοτική Αστυνομία. Η παρουσία της είναι σημαντική και απαραίτητη λόγω και του τουρισμού που δέχεται η περιοχή μας», δήλωσε η ίδια.
 
Στους Παξούς

Στο Δήμο Παξών παρότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το οργανόγραμμα, ωστόσο όπως δήλωσε στην «Ε» ο Δήμαρχος Σπ. Βλαχόπουλος η λειτουργία της δεν αποτελεί προτεραιότητα για το νησί. «Καλύτερα να ενισχυθεί το καλοκαίρι η Αστυνομία με προσωπικό, λόγω της τουριστικής κίνησης. Δεν χρειάζεται να έχουμε μια Υπηρεσία που δεν θα έχει αντικείμενο από ένα σημείο και μετά», σχολίασε ο Δήμαρχος Παξών.
 
Θα αποφορτιστεί η Αστυνομία
 
Η παρουσία πάντως των Δημοτικών Αστυνομικών αναμένεται να αποφορτίσει την ΕΛΑΣ, από έναν μεγάλο όγκο αρμοδιοτήτων που έχει επωμιστεί ,ελλείψει αυτής, όπως επισημαίνει στην  «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας Νίκος Μποζίκης.

«Σε πολύ μεγάλο βαθμό θα βοηθήσει η παρουσία τους και θα απεμπλακούμε από ένα αντικείμενο που αναλάβαμε επικουρικά, όπως οι έλεγχοι για τραπεζοκαθίσματα και θα ασχοληθούμε με το δικό μας φόρτο εργασίας. Οι ελλείψεις προσωπικού στην Αστυνομία είναι πολύ μεγάλες», κατέληξε ο κ. Μποζίκης.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΡΙΓΙΑΝΝΗ